CONCEDIUL de odihnă neefectuat trebuie consumat până pe 30 iunie 2022

Până la finele lui iunie, concediul de odihnă neefectuat în 2020 trebuie acordat salariaților. Conform legii, sume compensatorii se dau doar la încetarea contractului de muncă sau transfer.
Filip Stan
07 iun. 2022, 09:45
CONCEDIUL de odihnă neefectuat trebuie consumat până pe 30 iunie 2022

Concediul de odihnă reprezintă un drept al salariaților, iar angajatorii au obligația de a-l acorda, în principiu, în anul calendaristic corespunzător, însă Codul muncii a prevăzut și situația în care, din motive justificate, salariatul nu poate efectua în natură concediul de odihnă.

Fiind un drept al salariaților prevăzut de lege, aceștia nu pot renunța la concediul de odihnă, deci este exclusă varianta în care concediul anual de odihnă ar putea forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări, iar singura situație în care ar putea fi compensat în bani este încetarea contractului individual de muncă – când se termină contractul, se compensează în bani zilele de concediu neluate, scrie avocatnet.ro

ZILE LIBERE de care habar nu aveai că le poţi lua în afara celor 15 legale de peste an

Legiuitorul a luat în calcul imposibilitatea efectuării concediului de odihnă din „motive justificate” și în cazurile expres și limitativ prevăzute, deci nu pot fi aduse în discuție alte motive și/sau înțelegeri între părți.

De altfel, din Codul muncii putem extrage motivele din cauza cărora concediul nu ar putea fi efectuat potrivit dispoziției generale, integral, în anul calendaristic în care s-a născut dreptul:

  • situația în care incapacitatea temporară de muncă se menține, în condițiile legii, pe întreaga perioadă a unui an calendaristic;
  • situația în care incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru îngrijirea copilului bolnav a survenit în timpul efectuării concediului de odihnă anual, acesta se întrerupe, urmând ca salariatul să efectueze restul zilelor de concediu după ce a încetat situația de incapacitate temporară de muncă, de maternitate, de risc maternal ori cea de îngrijire a copilului bolnav, iar când nu este posibil urmează ca zilele neefectuate să fie reprogramate;
  • concediul este întrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective;
  • angajatorul a rechemat salariatul din concediul de odihnă, în caz de forță majoră sau pentru interese urgente care impun prezența salariatului la locul de muncă, cu respectarea obligației de a suporta toate cheltuielile salariatului și ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum și eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului.

În aceste situații, titularul obligației rămâne angajatorul, urmând a stabili funcționarea unității astfel încât, în cel mult 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul, să acorde concediul de odihnă neefectuat.

Nu ar putea fi invocat nici un refuz al salariatului de a efectua concediul de odihnă, acesta având obligația de a efectua concediul de odihnă în perioada în care a fost programat.

Concediu medical 2022. Schimbări importante pentru români. Klaus Iohannis a promulgat legea

Revenind la termenul-limită pentru acordarea concediului neefectuat în 2020, trebuie să ținem cont de faptul că, dacă zilele respective nu au fost epuizate, avem concediu neefectuat și pentru 2021 și 2022.

Ar fi aproape imposibil de stabilit, în cazul în care în 2021 salariatul a efectuat un număr de zile de concediu, că acestea au fost pentru anul în curs, dacă existau zile neefectuate pentru 2020. În primul rând vor fi epuizate zilele neefectuate în anii anteriori și după epuizarea acestora vor fi acordate cele pentru anul curent.

Astfel, termenul de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul se va calcula în ordine cronologică.

Mai multe detalii, pe avocatnet.ro

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Satul înghețat în timp, de la malul mării, cu liniște și peisaje frumoase. Aici se găsesc și ruinele unui castel
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Frânezi înainte de radar? Sistemul care nu mai poate fi păcălit de şoferii care depăşesc viteza legală
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
A venit poliția la concertul lui Vali Vijelie: Era beat, mi-a spus: oprește-te
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Cine sunt bărbații cu care s-a iubit Maria Marinescu. Creatoarea de modă este la a treia căsnicie
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici