Concediu medical pe baza unei declarații pe propria răspundere. Cine îl poate lua

Portughezii vor putea obţine începând de luni o întrerupere a activităţii de până la trei zile, pe baza unei simple "declaraţii pe proprie răspundere".

02 mai 2023, 17:49
Concediu medical pe baza unei declarații pe propria răspundere. Cine îl poate lua

Angajații din Portugalia își vor putea lua concediu medical fără documente de la medic. Durata maximă este de trei zile, iar această durată corespunde perioadei de aşteptare în care angajatul nu este plătit de Securitatea Socială, a precizat Ministerul Sănătăţii, potrivit Mediafax.

Pentru a obţine unul dintre aceste concedii medicale de scurtă durată, limitate la două pe an, salariaţii suferinzi vor putea de acum înainte să-şi justifice absenţa în faţa angajatorului printr-o simplă declaraţie pe propria răspundere pe site-ul Serviciului Naţional de Sănătate (SNS).

Citește și: Ce se întâmplă cu zilele de concediu „neluate” din anul 2022, pentru angajații din România. Care este termenul limită legal

Unul dintre obiectivele acestei măsuri, care îi priveşte pe toţi angajaţii cu vârsta de peste 16 ani, este de a uşura viaţa utilizatorilor şi de a simplifica munca medicilor de familie din centrele de sănătate publică, singurii autorizaţi să elibereze concedii medicale.

Citește și: CONCEDIU DE ODIHNĂ 2023. Până la ce dată se pot recupera zilele libere pe care nu le-aţi luat în 2022

Ministerul Sănătăţii estimează că aproximativ 600.000 de consultaţii sunt programate în fiecare an pentru a justifica absenţe de până la trei zile.

Întreruperile de lucru online pe termen scurt fuseseră testate în timpul pandemiei Covid-19.

Reforma Codului Muncii prevede zeci de alte măsuri, cum ar fi extinderea situaţiilor care permit teleworkingul sau creşterea indemnizaţiilor de concediere.