Concurenții Asia Express 2021, uimiți de viața în Kibbutz. Comunitatea unde un director de companie are același salariu ca al unui măturător! Secretele unei vieți fericite!

În ediția de miercuri seară, concurenții sezonului 4 al emisiunii Asia Express au înnoptat în Kibbutz. Vedetele au rămas impresionate de modul de funcționare al acestei comunități.

18 nov. 2021, 12:10
Concurenții Asia Express 2021, uimiți de viața în Kibbutz. Comunitatea unde un director de companie are același salariu ca al unui măturător! Secretele unei vieți fericite!

Concurenții Asia Express 2021, uimiți de viața în Kibbutz. Oamenii de aici au dezvăluit că fiecare familie ce face parte din comunitate are drepturi și salarii egale.

Concurenții Asia Express 2021, uimiți de viața în Kibbutz. Comunitatea unde un director de companie are același salariu ca al unui măturător! Secretele unei vieți fericite!

Indiferent de funcția pe care o ocupă, locuitorii au aceleași venituri. Asfel, un director de companie primește același salariu cu un om de servici. Companiile la care sunt angajate aceste persoane virează salariul Kibbutz-ului, care împarte veniturile în mod egal membrilor comunității.

Astfel, o familie are un venit anual în jur de 50.000 de euro și duc o viață mai mult decât decentă. Casele lor sunt mari și aerisite, cu curte proprie și chiar piscină.

Din spusele lor, aceștia nu au nicio frustrare, că deși unii care muncesc mai mult, primesc același salariu cu persoanele care nu fac mare lucru.

Comunitatea îi lasă pe membri să meargă în vacanțe sau să ia un an de pauză de la Kibbutz. Dacă se depășesc mai mult de trei ani de absență, oamenii care doresc să vină în Kibbutz trebuie să treacă printr-o ședință de acceptare.

Ce este Kibbutz-ul

Astfel kibbutz-ul este o societate în sine, dedicată ajutorării mutuale şi respectării drepturilor membrilor săi, un sistem socioeconomic bazat pe principiile proprietăţii comune, precum şi o entitate socială bazată pe egalitate şi cooperare care pune accent în egală măsură pe educaţie, consum şi responsabilitate. Practic se poate considera că ideea forţă care animaează kibbutz-ul, aceea de „ se ia de la fiecare în funcţie de posibilităţi, pentru fiecare în funcţie de nevoi”, a fost implementată cu un elan inovator care îţi arată roadele chiar şi în zilele noastre.

Kibbutz-ul nu este doar o aşezare umană şi un mod de viaţă, cât mai ales o parte integrală a societăţii israeliene. Înainte de declararea independenţei, precum şi în primii ani de după acest moment, kibbutz-urile au jucat un rol capital în domeniile militar, cel al imigraţiei şi al fondării de noi aşezări.

În timp, mare parte din aceste responsabilităţi şi funcţii au fost preluate de autorităţile şi guvernele ţării, iar interacţiunea dintre kibbutz şi societate a scăzut gradual, cu toate că nu a dispărut niciodată.

Un număr mare de kibbutz-uri oferă cursuri de cinci luni pentru imigranţi, cursuri care includ studierea intensivă a limbii ebraice, familiarizărea cu particularităţile vieţii în Israel, alături de noţiuni de agricultură şi creşterea animalelor. Participanţii care se hotărăsc să rămână aici, pot aplica pentru poziţia de membru cu drepturi depline al comunităţii. O parte din kibbutz-uri sunt implicate în proiecte sociale în care sunt incluşi copii orfani sau cei din familii defavorizate.

Kibbutz-urile au funcţionat de-a lungul timpului şi ca nişte adevărate centre în care a fost prezervată bogata moştenire artistică şi culturală a diasporei evreieşti. Sărbătorile religioase tradiţionale, comemorările, aniversările, toate au fost revitalizate aici prin interemdiul artelor, muzicii şi dansurilor.

Citește și: Asia Express 17 noiembrie 2021. Elwira Petre, în lacrimi după ce a luat amuleta: „Eram terminată. A fost prima dată când am plâns din cauza asta!