Conducerea Camerei Deputaţilor nu va trimite un răspuns la CCR privind sesizarea conflictului instituţional

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, luni, să nu trimită un punct de vedere la CC în privinţa sesizării de către preşedinte a conflictului constituţional între instituţii, pe motiv că nu are legătură cu acest conflict, deoarece Regulamentul Camerei este modificat conform deciziei Curţii. În schimb, ca răspuns la cererea CCR, conducerea Senatului a mandatat, luni, Comisia juridică să întocmească respectivul punct de vedere.

RomaniaTV.net
30 mart. 2015, 16:19
Conducerea Camerei Deputaţilor nu va trimite un răspuns la CCR privind sesizarea conflictului instituţional

„Am avut o solicitare din partea CCR pentru un punct de vedere referitor la conflictul instituţional pe care l-a sesizat preşedintele. Biroul Permanent a luat în discuţie, s-au analizat diversele aspecte şi, până la urmă, am decis ceea ce era normal să decidem, noi nu avem nicio problemă în acest conflict constituţional, pentru că Regulamentul Camerei Deputaţilor a fost modificat şi este adoptat conform prevederilor Constituţiei, în sensul că majoritatea necesară pentru ridicarea imunităţii este majoritatea celor prezenţi, cu condiţia să existe cvorum de lucru. Este o temă care nu ne priveşte pe noi şi nu mai trimitem niciun fel de răspuns”, a declarat secretarul Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici, citat de Mediafax.

Conducerea Senatului a cerut Comisiei juridice să prezinte un punct de vedere cu privire la sesizarea de neconstituționalitate a prevederilor articolului 173 din Regulamentul Senatului.

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat CCR cu privire la existrenţa unui conflict instituţional, după ce Senatul a respins cererea parchetului de arestare preventivă a senatorului PSD Dan Şova.

În ziua de 26 martie, Curtea Constituţională a României a înregistrat cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pe de o parte şi Parlamentul României, respectiv Camera Deputaţilor şi Senatul, pe de altă parte. Cererea a fost formulată de Preşedintele României”, potrivit unui comunicat de presă al Curţii.

Şeful statului solicită Curţii Constituţionale să constate existenţa conflictului juridic de natură constituţională „ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune în acord dispoziţiile legale cu Constituţia în ceea ce priveşte majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviinţare a cererilor de reţinere/arestare a unui deputat/senator, cu consecinţa blocării activităţii puterii judecătoreşti”.

Curtea Constituțională urmează să analizeze sesizarea de neconstituționalitate a articolului 173 din Regulamentul Senatului în data de 8 aprilie.