Conflict făţiş între liberali şi social-democraţi pe legile Educaţiei. Ministrul PNL Ligia Deca i-a retras atribuţiile secretarului de stat PSD care a criticat proiectul noii legi

Florian Lixandru, secretar de stat în Miisterul Educaţiei din partea PSD, a criticat proiectul noilor legi ale Educaţiei şi o acuză pe Ligia Deca, ministrul Educaţiei, că din această cauză i-a retras delegarea de atribuţii.

01 feb. 2023, 12:57
Conflict făţiş între liberali şi social-democraţi pe legile Educaţiei. Ministrul PNL Ligia Deca i-a retras atribuţiile secretarului de stat PSD care a criticat proiectul noii legi

Secretarul de stat Florian Lixandru a publicat miercuri, pe pagina sa de Facebook, un mesaj în care acuză că ar fi fost tras „pe linie moartă” din pricina criticilor pe care le-a adus proiectului legilor Educaţiei al Ligiei Deca.

”Ceea ce ne dorim cu toţii este o dezbatere reală! Pentru un delict de opinie, azi mi s-au retras atribuţiile….”, a scris miercuri,  pe Facebook, Lixandru.

Pe lângă criticile publicate miercuri dimineaţă, înainte de a-i fi retrase atribuţiile, Lixandru  a mai spus că PSD va propune în Coaliție ca termenul pentru adoptarea legilor educației să nu fie grabit, fiind destul timp pentru dezbatere și adoptare până în martie 2024, în condițiile în care Deca și PNL, prin premierul Ciucă, insistă ca proiectele să fie aprobate de Guvern rapid și trimise în Parlament luna aceasta, iar în martie 2023 să fie deja în vigoare.

Postarea critică ce i-a atras lui Florin Lixandru furia Ligiei Deca:

„Perspectiva PSD asupra Legilor Educației este ca sunt proiecte mult prea importante ce trebuie dezbătute temeinic, pe îndelete!

PSD va pune în discuția Coaliției stabilirea unui calendar extins de analiză publică și adoptare. Timp este suficient, jalonul PNRR privind Legile Educației are termen trimestrul 3 al acestui an; în plus, inclusiv Comisia Europeană recomandă ca proiectele care cuprind reforme sistemice, deci și cele privind Legea Educației, să nu fie grăbite pentru încadrarea în termen, ci să fie calitativ pregătite/finalizate până la data depunerii cererii de plată, respectiv până în martie 2024.

PSD are 4 obiective esențiale, strategice, de mare importanță pentru copii și părinți, în privința proiectelor Legilor Educației;

1) Acces neîngrădit la educație pentru toți copiii;

2) Combaterea abandonului școlar;

3) Importanța pregătirii viitoarei forțe de muncă, respectiv calificarea în funcție de cerințele pieței muncii

4) Dezvoltarea after-school-ului pentru sprijinirea părinților care muncesc.

Citeşte şi: Preşedintele PSD se pregăteşte de rocada cu Nicolae Ciucă: „Oamenii au nevoie de un plan social și economic articulat, nu de avioane!”

Analiza pe care PSD a făcut-o până acum asupra proiectelor de lege concepute de ministerul Educației a evidențiat necesitatea corectării câtorva chestiuni cheie, definitorii pentru viitorul copiilor.

Admiterea în liceu; PSD nu va accepta o formulă care restrânge drastic accesul copiilor la educație de calitate; este cel puțin discutabil dacă liceele să aibă dreptul să-și organizeze propriile admiteri, pentru că ar crește riscul practicii neloiale a meditațiilor și al corupției.

Probele de bacalaureat: PSD privește cu multă rezervă înmulțirea probelor de examen, așa cum e propusă în proiect.

Eliminarea specializării învățător/învățătoare din cadru liceelor pedagogice și modificarea formării învățătorilor; nu e o soluție, mai ales în condițiile lipsei acute de profesori dedicați.

Învățământul special care, după opinia noastră, ar trebui să țină cont inclusiv de realitatea bazei materiale școlare.

Nu în ultimul rând, Legea Educației trebuie să cuprindă și prevederi în ceea ce-i privește pe copii din diaspora. Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă trebuie să găsim soluțiile corecte pentru integrarea copiilor născuți și crescuți în diaspora.

Au fost mult prea multe modificări ale Legii Educației, fără efectul scontat. Doar în ultimii 11 ani, Legea Educației a suferit 112!!! modificări

PSD insistă ca de această dată să fie o dezbatere temeinică! România poate aloca anul 2023 pentru a analiza cu întreaga societate (factorii interesați din educație, sindicate, dar și cu părinții și asociațiile de elevi) pachetul legilor educației și apoi pentru a le dezbate și adopta în Parlament până la trimiterea cererii de plată 5, adică până cel târziu martie 2024.”, a scris Lixandru pe Facebook.

Citeşte şi: ADMITERE LICEE MILITARE 2023. Concurenţă mare, sunt doar 816 locuri la nivel naţional