CONGRES PNL. Liberalii şi-au ales NOUA CONDUCERE. Candidatul la Preşedinţie nu a fost ales

CONGRES PNL. Liberalii l-au ales, sâmbătă, pe KLAUS IOHANNIS în funcţia de preşedinte al PNL, acesta învingându-l cu un vot covârşitor pe contracandidatul său, Ioan Ghişe. Dacă alegerea primarului Sibiului a fost considerată o formalitate, bătălia s-a dat pe funcţiile de vicepreşedinte. Aproape 60 de candidaţi au intrat  în cursă pentru cele 31 de posturi. Congresul nu a tranşat în schimb desemnarea prezidenţiabilului.

28 iun. 2014, 05:06
CONGRES PNL. Liberalii şi-au ales NOUA CONDUCERE. Candidatul la Preşedinţie nu a fost ales

CONGRES PNL. UPDATE  Klaus Iohannis şi Crin Antonescu au acceptat, sâmbătă, să fie propuşi candidaţi ai PNL la Preşedinţia României. Iohannis a retras propunerea de rezoluţie privind desemnarea candidatului în cadrul Congresului, după ce Crin Antonescu a fost prezentat drept al doilea candidat pentru Cotroceni.  Mircea Ionescu Quintus a anunţat că alegerea prezidenţiabilului va fi făcută de Delegaţia Permanentă a partidului.

UPDATE Liberalii au votat, sâmbătă, în cadrul Congresului extraordinar, fuziunea PNL cu PDL. Noul partid se va numi PNL. Totodată, delegaţii au adoptat şi rezoluţia privind afilierea partidului la PPE.

UPDATE KLAUS IOHANNIS a fost ales, sâmbătă, în funcţia de preşedinte al PNL, acesta învingându-l pe contracandidatul său, Ioan Ghişe, cu un scor zdrobitor. Iohannis a obţinut 1.334 de voturi, în timp ce Ghişe şi-a adjudecat doar 144 de voturi.

UPDATE Klaus Iohannis a câştigat şefia PNL, potrivit unor surse din Comisia de numărare a voturilor, citate de România TV. Iohannis a obţinut 95% din voturi, în timp ce Ioan Ghişe doar 5%.

UPDATE Votul pentru alegerea preşedintelui PNL a început.

CONGRES PNL. UPDATE  Potrivit gandul.info, înaintea Congresului PNL, Klaus Iohannis a avut o discuţie cu preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, în care i-a explicat că se va adopta o Rezoluţie prin care se va desemna nominal candidatul partidului pentru prezidenţiale. Apropiaţii lui Crin Antonescu încearcă să blocheze votarea unei rezoluţii care să conţină nominal numele candidatului la preşedinţie. În acest moment se poartă negocieri pentru ca pe Rezoluţia pentru candidatul la preşedinţie să apară două nume: Klaus Iohannis şi Crin Antonescu.

CONGRES PNL. UPDATE Klaus Iohannis, candidat la şefia PNL: „PNL are puterea, are voinţa, pentru a determina mersul României în următorii 10 ani. Eu îmi doresc ca PNL să dea preşedintele României pentru două mandate, să guverneze cel târziu din 2016 pentru două mandate. O Românie prosăperă şi puternică. Aceasta este viziunea mea pentru PNL şi pentru România”,

„Unificarea dreptei, un concept care, dragi liberali, a fost vehiculat de PNL, în PNL de multă vreme. Nu au existat condiţiile. Acum este momentul, acum avem şansa, aş fi aproape tentat să spun şansa istorică să facem unificarea dreptei. Este o necesitate politică”, a spus Iohannis.

CONGRES PNL. UPDATE Senatorul Ioan Ghişe, candidat la preşedinţia partidului, l-a atacat, în discursul său, pe Traian Băsescu. „Mă rog ca acum să nu fie un nou dragă Stolo, dragă Klaus”, a spus Ghişe, care a avertizat că fuziunea PNL-PDL nu va aduce automat un scor mare noului partid.

UPDATE  Conducerea interimară a PNL şi-a depus mandatul în Congres, iar preşedintele de onoare Mircea Ionescu Quintus conduce lucrările. La această oră candidaţii la preşedinţia PNL îşi prezintă programul, primul fiind, în ordine alfabetică, Ioan Ghişe, urmat de Klaus Iohannis.

CONGRES PNL. UPDATE Senatorul PNL Crin Antonescua luat cuvântul şi le-a vorbit delegaţilor despre ruperea USL.  „Cand PNL nu a mai fost tratat ca un partener perfect egal am luat, nu de unul singur ci cu o zdrobitoare majoritate, intr-un proiect falimentar. A fost o decizie mai grea decat la formarea USL, o decizie pe care nu m-am ferit sa le asum chiar daca a fost greu.”

Nu vrem să renunţăm la numele nostru şi nu vom renunţa niciodată. Nu vrem să renunţăm, deşi poate uneori e tentant la povara unei istorii mari, care e istoria de 140 de ani a PNL, e coloana vertebrală a istoriei moderne a României”.

Antonescu a vorbit şi despre trădătorii din interiorul PNL, cei care au atacat partidul, trimiterea fiind la fostul preşedinte PNL, Călin Popescu Tăriceanu. „Nu vreau să număr trădători sau să adresez mulţumiri, e şi lista trădătorilor cumplit de lungă dar şi lista oamenilor care înţeleg ce înseamnă acest partid e suficient de lungă pentru a nu îmi permite să spun nume fără a risca omisiuni. Trădătorii iau ochii, înfiinţează partide, ţin vie flacăra liberalismului. Mesajul meu din capătul acestei aventuri de existenţă pe care am avut-o împreună este că numai cei din urmă, numai cei drepţi, numai aceia contează, cine trădează încetează să existe, când trădezi încetezi să mai exişti„.

CONGRES PNL. UPDATE Deputatul PNL, Radu Zlati, candidat la funcţia de vicepreşedinte al partidului, susţine desemnarea lui Crin Antonescu pentru poziţia de candidat la prezidenţiale şi alegerea lui Klaus Iohannis în poziţia de preşedinte al PNL. Zlati a împărţit în sala congresului partidului un document în care îşi prezintă proiectul său de candidat şi viziunea asupra viitorului PNL. Radu Zlati susţine alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al PNL şi apoi ca preşedinte al noului partid rezultat din fuziunea PNL şi PDL. În plus, el spune că Antonescu ar trebui să fie desemnat în calitate de candidat al PNL la alagerile prezidenţiale, ca unic candidat al dreptei unite.

CONGRES PNL. UPDATE Mihai Răzvan Ungureanu, liderul FC: „Îi salut pe toți liberalii, de oriunde ar fi și sunt convins că ar trebui să fim cu toții împreună.  Mă bucur că am revenit acasă.  Casa părintească politică pentru mine este PNL. (…) Din păcate, noi din această sală şi alţii care nu sunt aici l-am făcut pe Victor Ponta prim-ministru şi dacă insistăm îl facem şi preşedinte. Nu acesta este drumul nostru. Tot noi îl putem trimite acasă. A trecut vremea când ne dădeam unii altora certificate de oameni politici de dreapta. Avem o dreaptă care s-a războit cu sine şi a ajuns să guverneze cu PSD. Dacă nu ar fi fost conflicte între partidele de dreapta, PSD nu ar fi fost la putere”.

CONGRES PNL UPDATE Preşedintele PDL Vasile Blaga le-a vorbit liberalilor despre necesitatea noului mare partid de dreapta. Nu am venit în faţa dumneavoastră nici vă ofer pe tavă PNL-ul pe tavă, nici să ofer PDL-ul, pe tava cuiva. Asta numai propaganda pesedistă poate inventa. (…) PNL şi PDL, într-un singur partid. Acesta este mandatul imperativ pe care ni l-au dat românii”.

CONGRES PNL. UPDATE Congresul PNL a început la ora 10.00. La reuniunea PNL participă liderii PDL, Vasile Blaga, Cătălin Predoiu, Gheorghe Flutur, Gheorghe Falcă, George Scripcaru şi Anca Boagiu, dar şi preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu.

___________________________________________________________________

KLAUS IOHANNIS şi IOAN GHIŞE vor intra în cursa pentru şefia partidului. Primarul Sibiului nu are însă emoţii în a-şi adjudeca postul de preşedinte, victoria sa fiind dată ca sigură.

CONGRES PNL.  De altfel, Iohannis a şi declarat, cu o zi înainte de alegerile din PNL, că alegerea preşdintelui este o chestiune simplă. 

Alegerile pentru președintele PNL vor fi o parte destul de simplă pentru că suntem doi candidați. Fiecare își va prezenta moțiunea, după care se va vota. Cine are mai multe voturi, câștigă”, a spus Iohannis, la un post de televiziune, potrivit stiripesurse.ro.

Pentru cele 31 de posturi de vicepreşedinţi ai PNL, care vor fi aleşi uninominal, s-au înscris în cursă nu mai puţin de 56 de candidaţi, Romeo Stavarache retrăgându-se după ce a fost reţinut de DNA.

VEZI AICI LISTA CANDIDAŢILOR PENTRU POSTURILE DE VICEPREŞEDINTE

CONGRES PNLDelegaţii la Congres ar urma să desemneze şi candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, pe ordinea de zi aflându-se o rezoluţie în acest sens.

Klaus Iohannis a fost validat de cele mai multe filiale pentru a intra în cursa pentru Cotroceni, însă în partid există şi un curent în favoarea lui Crin Antonescu. De altfel, fidelii lui Antonescu luau zilele trecute în calcul să impună amânarea desemnării candidatului PNL la alegerile prezidențiale.

„Ca să fiu foarte sincer, eu nu cred că avem nevoie de foarte multe sondaje. Cu tot respectul foarte sincer şi pentru domnul Predoiu, şi pentru Partidul Democrat Liberal, întrebarea este, după părerea mea, în acest moment, din dreapta dacă este Klaus Johannis sau dacă sunt eu”, comenta Crin Antonescu în ceea ce priveşte propria candidatură.

Antonescu: Candidatul dreptei trebuie ales între mine şi Klaus Johannis

Klaus Iohannis a admis că este posibil ca Antonescu să apară sâmbătă în discuţiile despre prezidenţiale.

Avem rezoluție pentru stabilirea nominală pentru candidatul PNL pentru cursa prezidențială, urmând ulterior să avem o negociere politică, măsurători sociologice cu PDL, iar ulterior să stabilim candidatul unit al dreptei. Este posibil ca domnul Antonescu să apară sâmbătă în discuții pentru alegerile prezidențiale. Avem doi candidați pentru șefia PNL, avem 60 de candidați pentru posturile de vicepreședinți și cred că aceste lucruri se pot aplica la orice altă nominalizare. Important să avem o decizie fermă a partidului„, a declarat Iohannis.

CONGRES PNLTotodată, liberalii discută sâmbătă fuziunea cu PDL şi adeziunea la PPE, două chestiuni puternic contestate de fidelii lui Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu candidează la PREZIDENŢIALE şi îşi face un NOU PARTID

Norica Nicolai, unul dintre opozanţii renunţării la afilierea ALDE, a anunţat că va pleca din partid dacă PNL trece la PPE, un gest similar fiind aşteptat şi din partea altor liberali.

Eu am venit în acest partid pentru un crez și pentru un set de valori. În Statutul partidului aveam clar prevederea că facem parte din ALDE, azi ea a fost eliminată. Mâine vom decide ce vom face. Eu rămân în ALDE, se pare că PNL nu! Eu încă mai sper să rămânem acolo unde ne e locul”, a spus europarlamentarul PNL.

Dacă cineva crede ca locul lui nu este în PNL, nu îl oprim să plece, dar ar fi foarte păcat”, a comentat Iohannis.

CONGRES PNLÎn privinţa fuziunii, Iohannis a explicat că unificarea dreptei nu are ca scop principal câștigarea alegerilor prezidențiale din acest an, ci crearea unui mare partid de dreapta care să ajungă, în 2016, la guvernare.

Cei de la PDL s-au dovedit a fi foarte rezonabili în privința păstrării denumirii de PNL. Noi putem să avem decizia politică pe unificarea Dreptei până la finalul lunii iulie, dacă nu, cel târziu, în august, decizie politică fermă clară în PNL, decizie politică fermă, clară în PDL, iar apoi congres comun, după care actele se trimit în instanță. Din punct de vedere politic, vom finaliza fuziunea în această vară”, a spus Iohannis.

CONGRES PNL. Liberalii au ADOPTAT noul statut al partidului. Apartenenţa la ALDE, eliminată