Congres PSD. Marcel Ciolacu, ales preşedinte al PSD. Diferenţă zdrobitoare de voturi faţă de Teodorovici. Cum arată organigrama

Marcel Ciolacu a fost ales preşedinte al PSD cu 1.310 voturi. Eugen Teodorovici a a vut 91 de voturi, potrivit anunţului făcut de Decebal Făgădău. Ciolacu a declarat că alegerea în funcţie că este onorat dar îl şi responsabilizează această poziţie. El a mai spus că atunci când se uită în oglindă vede exact cât de înalt şi cât de mare este, fiind o replică la criticile pe care i le-a adus liderul PSD Vaslui Dumitru Buzatu.

RomaniaTV.net
22 aug. 2020, 11:29
Congres PSD. Marcel Ciolacu, ales preşedinte al PSD. Diferenţă zdrobitoare de voturi faţă de Teodorovici. Cum arată organigrama

UPDATE: Proaspăt ales președinte plin al PSD, Marcel Ciolacu, a spus că un eventual eșec la alegerile locale va fi decontat de către el personal, asta deși la Congres s-a candidat pe listă și a fost aleasă o echipă de conducere a PSD.

„Obiectivul nostru la alegerile locale este să câștigăm cel mai mare număr de mandate, adică să fim la fel ca și acum, partidul cu cel mai mare număr de primari. În cazul unui eșec, eu voi fi cel care va deconta (…) În ceea ce privește alegerile parlamentare vom vorbi la vremea respectivă”, a spus Marcel Ciolacu.


UPDATE: 1460 de delegați au votat la Congresul PSD, iar după numărarea voturilor moțiunea susținută de Marcel Ciolacu și echipa sa au obținut 1391 de voturi, în timp ce Eugen Teodorovici a primit doar 91 de voturi. 

Marcel Ciolacu a fost ales președinte al PSD, iar în discursul susținut după câștigarea alegerilor a ținut să-i transmită un mesaj liderului PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, cel care îl acuza că vorbește ireverențios la adresa foștilor lideri PSD. Ciolacu i-a transmis că el se uită în oglindă dimineața și vede cât este mare sau de înalt.

„Dragi camarazi, votul de astăzi nu este dat lui Marcel Ciolacu, votul de astăzi este dat unei echipe a PSD. Marcel Ciolacu vă asigură de 2 lucruri și vreau să fiu auzit de la București până la Vaslui. Marcel Ciolacu, când se trezește dimineața se uită în oglindă și vede foarte bine și cât este de înalt și cât este de mare.

Mă simt împlinit pentru că visul meu și al domnului Stănescu, am reușit să facem cea mai puternică echipă la PSD. Este adevărat, cu toții suntem trecători, este adevărat că în viitor am putea fi competitori, dar acesta nu este un lucru rău. Vreau să avem o altă abordare în interiorul PSD și în afara PSD, să nu mai semănăm neîncredere între noi. Printre multele defecte pe care le am, am și o calitate, aceea de a mă ține de cuvânt întotdeauna.

Cum arată organigrama conducerii PSD: 

Marcel Ciolacu – Președinte

Gabriela Firea, Prim-vicepreședinte

Sorin Grindeanu – Prim-vicepreședinte

Paul Stănescu, secretar general

Vasile Dâncu, Președinte al Consiliului Național

Mihai Tudose, vicepreședinte pe Zona economică

Lia Olguța Vasilescu, vicepreședinte pe Zona de Muncă și Protecție Socială

Gabriel Zetea, vicepreședinte pe Zona de Administrație și Infrastructură

Daniel Băluță, vicepreședinte pe Regiunea București-Ilfov

Victor Negrescu, vicepreședinte pe Zona Centru

Titus Corlățean, vicepreședinte pe Zona Sud

Ionuț Pucheanu, vicepreședinte pe Zona de Sud-Est

Claudiu Manda, vicepreședinte pe Zona de Sud-Vest

Laurențiu Nistor, vicepreședinte pe Zona de Vest

Radu Moldovan, vicepreședinte pe zona de Nord-Vest

Dragoș Benea, vicepreședinte pe Zona de Nord-Est


UPDATE – Ciolacu: Este un eveniment special al PSD

„Sunt ferm convins că e un moment de răspântie în viaţa politică, atât internă, a partidului, cât şi la toată scena politică românească”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat înaintea Congresului de sâmbătă, cum comentează faptul că Vasile Dâncu a spus acesta este „Congresul ultimei şanse” şi că PSD a pierdut în 3 ani jumătate din electorat.

El a adăugat că este un Congres diferit, care este organizat în condiţii deosebite, în contextul pandemiei de COVID-19, însă probabil partidele vor trebui să se obişnuiască, din păcate, cu acest lucru.

Toate guvernările de dreapta au făcut rău românilor, dar guvernarea Orban a depășit orice limită. Acest Guvern se împrumută cu 1000 de euro pe secundă, dar la români n-a ajuns niciun leu. Raportul Curții de Conturi și anchetele DNA dovedesc acest lucru! Până aici! Un Guvern care fură, un Guvern care apără interlopii și pedofilii, un Guvern care încalcă legea, un Guvern care nu respectă legea și nu crește pensii și salarii, un astfel de Guvern trebuie să plece!”, a spus Marcel Ciolacu.”.

Reconstrucţia PSD a început, iar astăzi se decide viitorul social-democraţiei din România, a declarat, sâmbătă, la congresul extraordinar al formaţiunii, liderul interimar, Marcel Ciolacu.

„Astăzi, doar PSD reprezintă stânga românească şi valorile sale. (…) PSD va continua să-i apere pe bunicii noştri, pe cei vulnerabili, pe mame şi pe copii, pe tinerii care sunt la început de drum. Dar trebuie să privim şi mai departe. Să fim aproape de toţi românii din clasa de mijloc!”, a afirmat Ciolacu la congresul PSD.

El a subliniat că „justiţia trebuie făcută în sala de judecată, nu la partid, nu la televizor, nu în palatele Administraţiei prezidenţiale.

„Reforma justiţiei trebuie făcută de către profesionişti, de magistraţi, de CSM, de asociaţiile profesionale. Şi trebuie să ne rupem de trecut! (…) Astăzi suntem hotărâţi să lăsăm greşelile trecutului în spate, acolo unde le este locul. Astăzi decidem viitorul social-democraţiei din România! Reconstrucţia PSD a început”, a spus liderul PSD.

Ciolacu a făcut referire şi la modernizarea partidului, la dezvoltarea colaborării cu familia social-democrată din Europa, a cerut toleranţă zero, pentru viitorul PSD, faţă de corupţie şi abuzuri şi a subliniat că este nevoie de promovarea oamenilor integri, competenţi.


UPDATE: Congresul extraordinar al PSD a modificat statutul partidului, cele mai importante modificări fiind alegerea președintelui prin moțiune, adică vot pe listă și reformarea Comitetului Executiv Național, care își va schimba componența și se va numi Comitetul Politic Național.

UPDATE: Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, consideră că acest Congres al PSD este un moment de răspântie și arată că PSD are capacitatea de a se adapta. Ciolacu a explicat că azi noapte nu a avut somn și a citit editorialul lui Ion Cristoiu dându-i dreptate în tot ceea ce a spus despre PSD. „Este un eveniment special al PSD, chiar dacă Congresul nu mai este în modul clasic, fizic, este un Congres 90% online, normal că aseară mi-a venit mai greu somnul și am citit editorialul maestrului Cristoiu și are dreptate în tot ceea ce a scris. PSD are capacitatea de a se adapta noului și de a fi deschizător de drumuri. Ne bucurăm că PSD va fi un etalon de organizare a unui Congres online. Avem nevoie de o nouă conducere aleasă de colegii mei.

Anul viitor va avea loc un Congres ordinar, cu alegeri de la bază în sus. Sunt ferm convins că este un moment de răspântie atât pentru viața internă de partid a PSD, cât și pentru întreaga clasă politică românească.”, a spus Marcel Ciolacu.

UPDATE: Titus Corlăţean a declarat, întrebat cum va gestiona PSD problema angajării în funcţii publice nu pe bază de cumetrii, ci pe baza meritelor, că susţine acest punct din programul politic pe care l-a propus Marcel Ciolacu, care candidează la şefia PSD. Referitor la modificarea statutului în Congres şi imediata aplicare a acestuia, tot în Congres, Corlăţean a precizat că nu este un sistem inventat de social-democraţi, ci este folosit de majoritatea partidele.

„Tema modului în care se construiesc ierarhiile, elitele, modul în care se promovează resursele umane e o temă veche în societatea românească, în instituţii şi în partidele politice. Sunt un fost secretar general al PSD care lansase un proiect legat de resursele umane în partid. Sunt foarte deschis, foarte interesat, cu modestele mele puteri, să susţin un proiect de carieră şi o viziune legată de proiectele mele de carieră şi de resurse umane aşezate corect, pe bază de merite, nu pe bază de nepotisme. Nu e o temă simplă în societatea românească, eu mă bucur că PSD se angajează astăzi, prin programul politic pe care îl prezintă astăzi echipa lui Marcel Ciolacu, în această direcţie. Cu siguranţă eu voi susţine foarte puternic acest punct din proiectul respectiv”, a declarat Titus Corlăţean, întrebat despre punctul din programul politic referitor la rezolvarea problemei angajărilor în instituţiile publice pe bază de cumetrii, informează News.ro.

Întrebat dacă acest sistem nou de alegeri pe bază de moţiune e unul potrivit, Titus Corlăţean a răspuns: „PSD nu inventează acest sistem, nu noi suntem cei care îl folosim pentru prima oară, avem camarazi, socialişti europeni, cazul socialiştilor francezi care au folosit de foarte multe ani aceste formule de platforme, de moţiuni, de program politic alternativ, sunt mai multe variante şi echipe care sunt propuse Congresului. Congresul decide. Este bine într-un partid pluralist care include foarte mulţi oameni, sunt oameni cu viziuni nu întotdeauna identice, să existe o viziune care întruneşte o susţinere majoritată, care nu exclude alte viziune. E un lucru firesc până la urmă. Astăzi PSD face ceea ce mulţi camarazi din Europa de Vest au făcut de foarte mulţi ani cu succes”.


UPDATE: Vasile Dâncu a declarat sâmbătă că PSD a trecut printr-o criză, a pierdut jumătate din electoratul pe care îl avea, în trei ani de zile, iar acest Congres este „Congresul ultimei şanse”. El a catalogat ca fiind „o tâmpenie” reproşul care i se aduce, inclusiv de către unii social-democraţi că ar avea o apropiere de serviciile secrete.

„PSD trebuie să recunoaştem a trecut printr-o criză. A pierdut în 3 ani jumătate din electoratul pe care îl avea. Acest Congres este Congresul ultimei şanse. Sper că azi vom reuşi, împreună cu colegii, să dăm partidului o nouă şansă, o nouă direcţie. Încercăm astăzi să resetăm ceea ce a fost până acum neadecvat realităţii din România şi să facem un proiect care să dureze cât mai mult, măcar 4 ani, deşi va fi şi un Congres după alegeri”, a afirmat Vasile Dâncu.

El a precizat că sunt benefice controversele în partid, chiar dacă nu dau bine ca imagine, însă scopul PSD este de a fi unit.

„Le mulţumesc celor care m-au contestat, pentru că dacă nu mă contestau nu ar fi avut nicio semnificaţie venirea mea în partid. Trebuie să recunoaştem diferenţele şi eu trebuie să recunosc diferenţele celor care mi se opun, dar scopul nostru e de a uni partidul. Sper că colegii din sud vor înţelege mai bine cultura politică a oamenilor din Ardeal. Eu înţeleg foarte bine ce se întâmplă în organizaţiile din Sud acolo unde e mai multă performanţă politică, în sensul de voturi. Cred că împreună vom putea face lucruri mai bune în viitor. Întotdeauna controversele ajută în partid, deşi în afară poate nu dau bine”, a explicat Dâncu.

Întrebat cum comentează reproşurile unor că are o apropiere de anumite servicii secrete din România, Vasile Dâncu a răspuns: „Asta e o tâmpenie pe care au tot spus-o unii legată de prietenia mea din copilărie cu un anumit lider trecut al Serviciilor. Nu are nicio legătură nici cu activitatea mea politică, nici cu activitatea mea în zona publică. Se poate verifica asta acum. Este transparenţă peste tot şi vă rog să verificaţi fiecare dintre dvs, dacă doriţi”.

Eugen Teodorovici a depus joi o cerere la Tribunalul Bucureşti în care solicita amânarea Congresului. În document, el a acuzat că actuala conducere interimară a PSD este una ilegitimă, doar el fiind ales legitim la Congresul din 29 iunie 2019 pentru funcţia de preşedinte executiv al partidului. Tribunalul Bucureşti a respins vineri, ca inadmisibilă, solicitarea lui Teodorovici.

Potrivit programului transmis de către PSD, la eveniment vor susţine discursuri Marcel Ciolacu, Gabriela Firea, Paul Stănescu, Lia Olguţa Vasilescu, Radu Moldovan, Decebal Făgădău, Gabriel Zetea, Dumitru Buzatu, Daniel Băluţă, Dragoş Benea, Victor Negrescu, Vasile Dâncu şi Sorin Grindeanu.

Pe lista vorbitorilor nu figurează însă Eugen Teodorovici, singurul contracandidat al lui Marcel Ciolacu la şefia PSD.

De la 13.05 până la 14.00 se va desfăşura votul secret pentru alegerea conducerii naţionale a PSD, conform sursei citate. Procesul verbal cu echipa câştitoare va fi citit, de la ora 14.00 de către preşedintele Comisiei de numărare a voturilor Decebal Făgădău, iar la 14.05 va fi susţinut un discurs de către preşedintele ales al PSD.

Un număr de 1.509 delegaţi vor fi în 38 de centre teritoriale care vor fi amenajate în spaţii deschise care permit prezenţa a maximum 50 persoane, distanţate corespunzător. La Bucureşti va exista un spaţiu, al 39-lea, la Palatul Parlamentului, unde vor fi cel mult 20 de delegaţi.

„În cele 38 de centre teritoriale vor exista urne, unde se va vota pe buletine de vot. Toate centrele teritoriale vor fi dotate cu aparatură audio-video pentru transmitere live a acestui eveniment, iar toată lumea va avea pe ecrane la imaginile din toate celelalte centre”, a explicat miercuri Lucian Romaşcanu.