Consilier local: Câinii fără stăpân din Suceava nu vor fi eutanasiaţi, ci adoptaţi, mulţi în Germania

Câinii fără stăpân din municipiul Suceava nu vor fi eutanasiaţi, ci vor fi adoptaţi, cei mai mulţi, aproximativ 300 lunar, în Germania, a declarat, luni, consilierul municipal PSD Doiniţa Cocriş, care este şi preşedinte al unei asociaţii de protecţie a animalelor.

RomaniaTV.net
20 ian. 2014, 15:16
Consilier local: Câinii fără stăpân din Suceava nu vor fi eutanasiaţi, ci adoptaţi, mulţi în Germania

Cocriş a declarat, într-o conferinţă de presă organizată la sediul PSD Suceava, că în municipiul Suceava nu se va ajunge la eutanasierea câinilor, în condiţiile în care asociaţia sa de protecţie a animalelor a reuşit să găsească modalităţi de adopţie a acestora în străinătate, scrie Mediafax.

„Am reuşit să dăm la adopţii circa 80 de câini pe lună. Avem semnale că tot ce se va prinde în Suceava vor pleca spre adopţie în străinătate. Sperăm să reuşim. Nu am pus presiune pe Primăria Suceava pentru aceasta activitate şi încercăm să o rezolvăm cu fondurile noastre. Ne-au promis cei cu care lucrăm că vor putea lua circa trei sute de câini pe lună”, a spus Cocriş.

Ea a menţionat că organizaţia cu care colaborează nu va mai prelua spre adopţie câini din alte ţări, ci doar din România, de la Suceava.

„Adopţiile se fac la dorinţa unor oameni din Germania. Câinii sunt vizualizaţi pe internet, pleacă de aici într-un adăpost în Germania şi de acolo sunt repartizaţi„, a mai afirmat consilierul local sucevean.

Doiniţa Cocriş a mai spus că va fi promovată în continuare şi adopţia la distanţă, care presupune ca persoana care adoptă un câine de lângă bloc să-l aducă la adăpost, unde să-i asigure întreţinerea.

Puteţi adopta un câine din Suceava, dar şi din alte judeţe ale ţării, AICI

Ea a mai spus că problema câinilor fără stăpân în municipiul Suceava ar putea fi soluţionată în decurs de un an dacă nu vor mai fi aduşi în municipiu câini din alte zone sau din alte judeţe.

Cocriş a estimat că în municipiu sunt pe străzi aproximativ 1.500 de câini fără stăpân, iar alţi aproximativ o mie sunt în adăposturile municipalităţii.

La rândul său, primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, luni, că municipalitatea urmează să realizeze până la începutul lunii martie o catagrafiere a câinilor fără stăpân din municipiu şi apoi va fi stabilit un program de strângere a animalelor de pe străzi.

Lungu a apreciat că estimarea lui Cocriş privind numărul de câini fără stăpân este corectă, dar că se va şti exact numărul acestora după finalizarea catagrafierii.

El a mai spus că doreşte să fie adoptaţi cât mai mulţi câini astfel încât să nu se ajungă la eutanasierea animalelor.

Primarul Sucevei a cerut, în luna septembrie a anului trecut, asociaţiilor de protecţie a animalelor să se implice astfel încât câinii fără stăpân din municipiu să fie adoptaţi sau preluaţi în adăposturi private pentru a nu se ajunge la aplicare legii privind eutanasierea.