Consiliul Fiscal trage un semnal de alarmă pentru bugetul 2020

Balanța riscurilor în ceea ce privește politica fiscal-bugetară 2020-2022 are tendința de a fi negativă, a anunțat Consiliul Fiscal joi. Acest lucru înseamnă un deficit bugetar mai mare decât cel care a fost proiectat în strategia fiscal-bugetară a Guvernului.

RomaniaTV.net
12 dec. 2019, 14:45
Consiliul Fiscal trage un semnal de alarmă pentru bugetul 2020

Consiliul Fiscal apreciază că tăierile de taxe sunt în neconcordanță cu dezideratul de consolidare bugetară. De asemenea, ar putea afecta nivelul veniturilor fiscale și o eventuală reducere a TVA la 16% (de la 19%), de la 1 ianuarie 2020, proiectul fiind propus de liberalul Florin Roman și introdus pe ordinea de zi de la Camera Deputaților de către PSD în această săptămână, după ce a fost adoptat de Senat în 23 noiembrie.

Consiliul Fiscal apreciază că strategia fiscal-bugetară (SFB) ar trebui să aibă în vedere și măsuri în condițiile în care riscurile s-ar putea materializa, luînd în considerare și evoluțiile posibile de pe piețele financiare internaționale și implicațiile asupra ratingului României.

„Starea bugetului public, așa cum sugerează și noua SFB, rămâne foarte încordată având în vedere puținătatea resurselor publice în raport cu presiuni mari pe buget, inclusiv din perspectiva asumării aplicării unor active normative (aplicarea legii pensiilor potrivit calendarului în vigoare). Politica fiscal-bugetară este dezirabil să poată gestiona riscuri şi situaţii neprevăzute fără a fi nevoită să opereze ajustări semnificative ale cheltuielilor şi veniturilor, cu efecte destabilizatoare din punct de vedere economic şi social, şi să respecte principiul echităţii intergeneraţionale. Acest deziderat este cu atât mai relevant în condițiile unui mediu internațional marcat de mari incertitudini și multiple evoluții potrivnice”, arată Consiliul Fiscal în opinia asupra strategiei fiscal-bugetare 2020-2022.

În opinia Consiliului Fiscal, eforturile de consolidare fiscal-bugetară și a celor din sfera reformelor structurale este necesară nu doar pentru respectarea angajamentelor asumate de România la nivel european, ci şi pentru asigurarea sustenabilităţii finanţelor publice pe termen mediu şi lung.

Guvernul și-a asumat răspunderea joi pe Legea plafoanelor bugetare. Aceasta stabilește un deficit bugetar de 3,6% din PIB pentru anul 2020 și de 3,34% pentru 2021. 

Citește și:

Guvernul îşi asumă răspunderea pe trei proiecte de lege. Plenul se reuneşte în şedinţe succesive de la ora 12:00