Consiliul Naţional al Elevilor reclamă bâlbâielile ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei privind testarea elevilor pentru COVID: Experţii în sănătate publică să emită recomandări

Consiliul Naţional al Elevilor critică dezintersul autorităţilor faţă de adoptarea unor măsuri de protecţie suplimentare în şcoli având în vedere contestul apidemiologic şi reglementările lacunare venite de la ministerele Sănătăţii şi Educaţiei privind testarea pentru COVID, solicitând ca experţii în sănătate publică să emită recomandări cu privire la procesul de testare non-invazivă din şcoli, astfel încât actul educaţional să nu fie afectat.

16 nov. 2021, 09:53
Consiliul Naţional al Elevilor reclamă bâlbâielile ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei privind testarea elevilor pentru COVID: Experţii în sănătate publică să emită recomandări

Consiliul Naţional al Elevilor reclamă bâlbâielile ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei privind testarea elevilor pentru COVID. Săptămâna acesta ar trebui să ajungă în şcoli testele pentru depistarea COVID-19 din salivă şi nici până acum nu este clar cine, cum, unde şi când va face aceste teste.

”În ultimele zile, oficialii din educaţie şi sănătate au declarat că testele pe bază de salivă vor ajunge în şcoli, gata să fie folosite de elevi şi profesori, astfel încât să se contureze un spaţiu sigur pentru continuarea cursurilor în format fizic. Totuşi, autorităţile au întârziat nepermis de mult cu achiziţia şi livrarea testelor non-invazive, iar la acest moment procedura de administrare a acestora prezentată de Ministerul Sănătăţii prezintă lacune de aplicare. Practic, observăm o tendinţă generală din partea profesorilor de a refuza să asiste sau să ajute la administrarea testelor de către elevi, iar personalul medical lipseşte în cea mai mare parte dintre unităţile de învăţământ. În acest caz, cine este responsabil de coordonarea procedurii la nivel şcolar?”, susţin reprezentanţii elevilor.

Citeşte şi: Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, îl contrazice pe Cseke Attila în privinţa testării elevilor: „Nu poate fi implementată real. Când ai un singur cadru medical sau niciunul, este imposibil”

Consiliul Naţional al Elevilor condamnă dezinteresul autorităţilor cu privire la lipsa de viziune în adoptarea unor măsuri de protecţie suplimentare pentru elevi şi profesori, precum şi reglementările lacunare venite din partea Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Educaţiei, care ”nu au înţeles, nici în al doisprezecelea ceas, cât de important este dialogul cu reprezentanţii societăţii civile în tot acest proces”.

”Solicităm ferm ca experţii în sănătate publică să emită o serie de recomandări cu privire la procesul de testare non-invazivă din şcoli, în aşa fel încât actul educaţional să nu fie în niciun fel afectat”, afirmă reprezentanţii elevilor.

„La acest moment, nu cunoaştem aproape nimic despre testarea din şcoli. Profesorii şi sindicatele din învăţământ protestează şi condamnă posibilitatea ca ei să ajute la administrarea testelor, părinţii e posibil să nu îşi dea acordul cu privire la testare, iar noi, elevii, ca de obicei, suntem prinşi la mijloc – între orgoliile unora şi incompetenţa altora. Solicităm tratarea situaţiei cu celeritate şi reglementarea procedurii de testare în conformitate cu situaţia din teritoriu, nu după cum cred unii şi alţii că este la şcoală”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Citeşte şi: Părinţii ar putea testa copiii acasă, înainte de a-i duce la şcoală sau grădinţă. Anunţ de la Ministerul Educaţiei DOCUMENT

Ministerul Educaţiei a cerut luni Ministerului Sănătăţii „clarificări” privind modalitatea de realizare a testării cu teste din salivă în unităţile de învăţământ, solicitând MS să precizeze dacă aceste teste pot fi făcute acasă, sub supravegherea părinţilor, dacă trebuie cerut acordul părinţilor pentru administrarea lor în şcoală şi dacă procedura de testare se aplică şi pentru preşcolari.

„Având în vedere colaborarea cu Ministerul Sănătății în gestionarea situației epidemiologice
existente la nivel național pentru desfășurarea cursurilor școlare în condiții de siguranță
epidemiologică, dar și instrucțiunea emisă de acest minister cu privire la administrarea testelor
pe bază de salivă și, fiind vorba de elevi, inclusiv cu vârste mici, Ministerul Educației a solicitat
precizări cu privire la următoarele aspecte:
1. Dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților / aparținătorilor legali. În cazul unui răspuns pozitiv, acest lucru ar fluidiza foarte mult procesul de screening, având în vedere faptul că fiecare părinte este responsabil pentru sănătatea propriului copil, sprijinind astfel și obiectivul principal – consolidarea prevenției;
2. Dacă testele pe bază de salivă administrate în școală impun acordul părinților/aparținătorilor legali. În cazul în care este nevoie de acest acord, Ministerul Educației adresează rugămintea de a completa cadrul legal pentru aplicarea instrucțiunii emise (elaborarea unui formular de acord pentru părinți/aparținători legali și menționarea bazei legale pentru aplicarea acestuia);
3. În condițiile în care în instrucțiune nu sunt menționați preșcolarii, se aplică sau nu se aplică instrucțiunea pentru aceștia, având în vedere faptul că testarea a fost prevăzută în toate unitățile de învățământ preuniversitar (școli și grădinițe) pentru preșcolari, elevi și toate categoriile de personal din școli și grădinițe.

De asemenea, având în vedere precizarea publică a INSP cu privire la lipsa unei opinii oficiale
referitoare la criteriul ratei de vaccinare de 60% în rândul personalului fiecărei unități de
învățământ preuniversitar din România, Ministerul Educației a transmis INSP rugămintea de a
exprima oficial opinia cu privire la acest criteriu asumat în Ordinul nr. 5.338/2.015/2021 pentru
aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ
în condiţii de siguranţă epidemiologică.

Ministerul Educației a solicitat autorităților responsabile cu achiziția și distribuirea testelor pe
bază de salivă în școli și grădinițe, date și informații cu privire la termenele de livrare pentru
testele ce urmează a fi administrate preșcolarilor, elevilor și tuturor categoriilor de personal”, se arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.