Constantin: Pentru prima dată în 20 de ani România exportă mai multe produse agroalimentare decât importă

Pentru prima dată după 20 de ani, România are o balanță pozitivă de 324 de milioane de euro, în domeniul agrar, exporturile depășind valoarea importurilor, a declarat vineri, la Timișoara, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

RomaniaTV.net
14 mart. 2014, 14:03
Constantin: Pentru prima dată în 20 de ani România exportă mai multe produse agroalimentare decât importă

„În comparație, deficitul era în anul 2012 de 745 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că avem o creștere de 1,83 miliarde de euro față de acum doi ani. Principalele produse pe care le exportăm sunt: grâul, floarea soarelui sau țigările. În 2013 am exportat 4,7 milioane de tone de grâu, chiar și din producții anterioare, în timp ce producția anului trecut a fost de 7,3 milioane de tone”, a afirmat ministrul Daniel Constantin.

Vicepremierul a mai anunțat că anul 2015 va însemna liberalizarea exportului de carne pe piața unională, dar și pe alte piețe extracomunitare, după mai mulți ani în care nu s-a mai exportat, menționând că este vorba despre carnea de porc și de vită, dar și de animale vii.

În altă ordine de idei, Daniel Constantin a subliniat faptul că prezența produselor românești a început să fie simțită și pe rafturile marilor lanțuri de magazine, problema fiind nu producția, necesară pentru satisfacerea necesarului populației, ci rețeaua intermediară, dintre producător și raft, respectiv, depozitele și centrele de procesare a produsului primar.Pe de altă parte, ministrul Agriculturii a menționat faptul că guvernul analizează posibilitatea reducerii TVA la 9% și la alte produse alimentare, respectiv la carne și la legume-fructe.

„Eu nu vreau să introduc noi taxe și impozite numai ca să reducem TVA. Pentru a evita acest lucru, urmărim rezultatele (scăderii TVA la pâine, n.r.), până în luna august, iar dacă avem la pâine, făină și cereale încasări cel puțin similare cu un TVA de 24%, atunci putem merge fără alte taxe suplimentare pe reducere de TVA la carne, legume fructe sau alte produse agricole”, a precizat vicepremierul.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a participat la Conferința regională PNDR 2020 intitulată „Satul românesc are viitor”, în cadrul procesului de consultare și informare ce are loc pentru pregătirea Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.