Construcţii istorice, „înecate” de oameni. Una dintre ele se află în România GALERIE FOTO

Sub pretextul modernizării şi al creşterii nivelului de trai, în anumite momente oamenii aleg să şteargă de pe faţa pământului anumite pasaje din istorie. În graba de a crea lacuri artificiale sau baraje pentru hidrocentrale sunt scufundate sate întregi, dar în multe locuri de pe pământ biserici, palate sau cetăţi străpung luciul apei şi ies la suprafaţă, devenind importante puncte de atracţie turistică. O astfel de construcţie se găseşte în România.
Romania TV
02 feb. 2013, 07:27
Construcţii istorice,

1. Biserica Sfântul Nicolae, Macedonia

Aflată în localitatea Mavrovo, biserica a fost construită în anul 1850 şi a dăinuit vreme de 153 de ani, până când autorităţile locale au decis că în zonă este necesară construirea unui lac artificial. În urma acestei măsuri, aşezământul de cult, alături de alte clădiri, a fost complet scufundat, însă turla şi o parte din biserică se ridică şi astăzi la suprafaţa apei, fiind vizibilă mai ales în timpul verilor secetoase.

2. Biserica Altgraun din Lacul Reschen, Italia

Proiectul de construire a unui lac artificial în zonă a fost avansat încă din perioada anilor 1920, de către compania Montecatini, însă punerea sa în practică s-a dovedit extrem de dificilă, din cauza opoziţiei puternice a localnicilor din zonă. După ani de întârzieri, proiectul a fost totuşi aplicat, iar satele Grau şi Reschen au fost scufundate, în anul 1950. În total, au fost „înecate” 163 de clădiri, între care şi faimoasa biserică, al cărei turn cu ceas se ridică totuşi cu 6 metri deasupra luciului apei şi este un important punct de atracţie turistică.

3. Biserica din Petrolandia, Brazilia

Petrolandia este un oraş brazilian aflat în apropierea râului Sao Francisco. Cursul apei a fost deviat pentru construirea unui baraj, iar singura clădire rămasă în picioare în urma acestor lucrări este biserica, una neobişnuită, dar extrem de frumoasă.

4. Turnul Kalaizin, Rusia

 

Este o construţie în stil neo-clasic, care se ridică 74,5 metri deasupra apei. Se află la 150 km de Moscova, pe râul Volga, în apropiere de vechiul oraş Kalaizin, şi a fost scufundat o dată cu construirea rezervorului Uglich. A fost construit în perioada 1896-1900, ca parte a Mănăstirii Sfântul Nicolae.

5. Palatul Jal Mahal, India

Se află situat în mijlocul lacului Man Sagar, din oraşul Jaipur, capitala statului Rajasthan. Construit în anul 1799, pentru familia regală, acesta a fost treptat inundat, iar în timpul sezonului ploios patru etaje rămân sub nivelul apei. A fost restaurat recent, iar etajul superior, al cincilea, poate fi vizitat de către turişti.

6. Biserica de la Mediano, Spania

Se află în provincia iberică Huesca şi a fost construită în anul 1960. A fost scufundată împreună cu întreg satul Mediano în anul 1960, când în zonă a fost construit un lac artificial.

 

7. Ruinele Cetăţii Tricule, România

Cetatea Tricule a fost construită în secolul al XV-lea, cu scopul de a opri expansiunea otomanilor spre vestul Europei. Ruinele sale se văd şi astăzi, în localitatea Şviniţa, la graniţa dintre România şi Serbia. Cele trei turnuri ale cetăţii erau dispuse în formă de triunghi, iar astăzi ele se scaldă în apele Dunarii, cel dinspre sud fiind în întregime subacvatic. Au fost inundate ca urmare a ridicării nivelului Dunarii, din cauza barajului de la Gura Văii, construit în anul 1971.

8. Biserica Naşterea Domnului, Rusia

A fost construită la sfârşitul secolului al XVIII-lea, în localitatea Krokhino. Era situată pe malul Lacului Beloie, de unde izvorăşte râul Şeksna, dar a fost scufundată când sovieticii au început aici construcţia unei hidrocentrale. Biserica este pe jumătate distrusă, dar în 2009 autorităţile au demarat un proiect de salvare a sa, mai ales că este un important punct de atracţie turistică.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări