Contestaţia PNL privind votul prin care a fost respinsă numirea Monicăi Ghiurco la şefia TVR este judecată de CCR

Curtea Constituţională judecă miercuri sesizarea PNL din luna aprilie prin care este contestată Hotărârea Parlamentului în urma căreia propunerea ca Monica Ghiurco să devină preşedintele-director general al TVR a fost respinsă pentru că nu a obţinut suficiente voturi.

11 mai 2016, 06:02
Contestaţia PNL privind votul prin care a fost respinsă numirea Monicăi Ghiurco la şefia TVR este judecată de CCR

PNL a trimis Curţii Constituţionale pe 25 aprilie sesizarea de neconstituţionalitate a hotărârii Parlamentului prin care se constata că Monica Ghiurco nu a obţinut suficiente voturi pentru a deveni preşedinte-director general al CCR, decizia liberalilor fiind luată după ce Birourile Permanente reunite au refuzat să accepte cererea PNL de reinterpretare a votului.

PNL a acuzat PSD, UNPR şi ALDE că au determinat aprobarea hotărârii prin care Parlamentul a constatat, fără temei, cred liberalii, că Monica Ghiurco nu a obţinut suficiente voturi pentru a fi numită preşedinte-director general al TVR.

”Numărarea voturilor exprimate pentru numirea în funcţia de Preşedinte Director General al SRTv a doamnei Monica Ghiurco s-a realizat după o procedură neconstituţională, deoarece în cauză trebuia luată în considerare majoritatea simplă, şi nu majoritatea calificată”, se arată într-un comunicat al liderului deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, citat de News.ro.

Citeşte şi:  Radu Carp: PNL sesizează CCR pentru felul în care a fost votată Irina Radu la TVR

El precizează că PNL a apelat la această cale de atac după ce majoritatea membrilor Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au refuzat să ia în discuţie reinterpretarea votului astfel încât să fie redactate hotărârile pin care este numită Monica Ghiurco drept director general al TVR şi este respinsă candidatura lui George Orbean.

”Procedura abuzivă a conducerii Parlamentului României a determinat PNL să utilizeze acest mijloc constituţional tocmai pentru a sancţiona abuzul de putere exercitat de majoritatea parlamentară PSD-ALDE-UNPR, campioana fărădelegilor în procesul legislativ şi care recurge la repetate ilegalităţi pentru a-şi îndeplini scopurile politice”, susţine Nicolăescu.

Concret, PNL cere Curţii Constituţionale să constate neconstituţionalitatea articolului 19 din Legea privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune. Articolul 19, la alineatul 1 şi 6, prevede că membrii Consiliului de Administraţie şi preşedintele-director general al TVR sunt aleşi cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

În al doilea rând, PNL reclamă neconstituţionalitatea Hotărârii 5/2016 a Parlamentului privind respingerea candidaturii lui Ghiurco pe motiv că nu a întrunit majoritatea calificată, în condiţiile în care articolul 76, alineatul 2, stipulează că este suficientă majoritatea simplă.

Al treilea motiv al sesizării PNL este ”încălcarea dispoziţiilor art.1 alin.(4) şi alin.(5), art.142 alin.(1) şi art.147 alin.(4) din Constituţia României, materializat în principiul colaborării loiale între Parlament şi Curtea Constituţională prin refuzul Parlamentului de a redacta hotărârile privind respingerea numirii în funcţie a domnului George Orbean în funcţia de Preşedinte Director General al SRTv, în data de 29 martie 2016 şi de numire/respingere a numirii doamnei Monica Ghiurco în funcţia de Preşedinte Director General al SRTv la data de 11 aprilie 2016.”

Liberalii vor astfel să determine Parlamentul să ia act că TVR are conducere legal aleasă, ”cu îndeplinirea tuturor condiţiilor de legalitate, respectiv condiţia de cvorum (326 membri prezenţi, din 542 membri) şi condiţia de a obţine majoritatea voturilor din cei prezenţi (194 pentru).”

Aceasta este prima sesizare PNL în cazul votului pentru şefia TVR.

După plenul de marţi, 10 mai, liberalii au anunţat că vor contesta la Curte şi votul prin care Irina Radu a devenit preşedinte-director general al televiziunii publice, dar şi votul din Comisiile de cultură, prin care aceasta a fost avizată.

Secretarul executiv al PNL, Radu Carp, a explicat că Legea 41 spune că se examinează, în comisii, candidatul stabilit cu prioritate de membrii CA, iar în adresa trimisă comisiilor este specificat că Monica Ghiurco a avut şapte voturi, iar Irina Radu doar cinci.

„Ar fi trebuit să se respecte articolul din lege care spune că se examinează doar propunerea Consiliului de Administraţie. Este un abuz, o interpretare a legii a spune că se examinează o propunere care nici măcar nu fost trimisă de Consiliul de Administraţie”, a spus Radu Carp.

Liberalul a precizat că este o chestiune de câteva zile depunerea contestaţiei la CCR de către liberali.