Contraofensiva lui Zelenski. Ucraina a lovit un bloc de locuinţe de pe teritoriul Rusiei VIDEO

Forţe ruse înaintează până în sudul oraşului ucrainean Bahmut, în Doneţk, unde cuceresc două sate, Opînte şi Ivangrad. Armata ucraineană anunţă că a respins atacuri ruse la la Ivangrad şi la Bahmut

13 oct. 2022, 14:09

Război în Ucraina. Un imobil locuit a fost atins joi într-un atac aerian ucrainean, în oraşul rus Belgorod, situat în regiunea rusă cu acelaşi nume care se învecinează cu Ucraina, acuză joi autorităţile locale ruse, relatează AFP.

Rusia avertizează: Primirea Ucrainei în NATO ar putea duce la Al Treilea Război Mondial
Rusia recunoaşte morţi în rândul persoanelor înrolate în cadrul mobilizării militare. Celiabinskul recunoaşte cinci morţi şi promite ajutoare în valoare de 16.000 de euro pentru fiecare. Un mobilizat din Celiabinsk a murit din cauza unei ”overdoze”, potrivit deputatului rus Maxim Ivanov.

”Forţele armate ucrainene au bombardat Belgorodul”, a anunţat într-o postare pe Telegram guvernatorul acestei  regiuni – în care s-au multiplicat tirurile în ultimele săptămâni -, Viaceslav Gladkov.

Şeful spionajului britanic anunţă epuizarea Rusiei în războiul din Ucraina. „Rămâne deja fără muniție”
”Apărarea antiaeriană a fost activată”, anunţă guvernatorul. ”Există distrugeri într-un imobil rezidenţial”, mai anunţă Viaceslav Gladkov.

 

Război în Ucraina. Rusia recunoaşte morţi în rândul persoanelor înrolate în cadrul mobilizării militare

Cinci ruşi înrolaţi să lupte în Ucraina, în cadrul mobilizării ordonate de către preşedintele rus Vladimir Putin în septembrie, au murit după ce au intrat în armată, anunţă joi autorităţile ruse, după o serie de anunţuri asemănătoare care s-au multiplicat în ultimele zile, însă oficialii ruşi nu precizează nici cauza acestor morţi şi nici locul, relatează AFP.

Serviciul de presă al regiunii Celiabinsk, citat de agenţia oficială rusă de presă Tass, a confirmat decesul al cinci persoane originare din acest teritoriu sărac şi industrial situat în Siberia de Vest.

”Vom acorda tot ajutorul necesar familiei şi rudelor militarilor noştri căzuţi”, anunţă serviciul de presă, care se angajează să plătească un milion de ruble (16.000 de euro) pentru fiecare mort.

Forţele ruse se aflau joi la intrarea în Bahmut, după ce au cucerit două sate în apropiere de acest oraş situat în estul Ucrainei, anunţă forţe separatiste proruse din regiunea ucraineană Doneţk, relatează AFP.

Combatanţi separatişti din Doneţk anunţă pe canalul lor pe Telegram că au preluat controlul asupa satelor Opînte şi Ivangrad, care se află imediat în sudul oraşului Bahmut, pe care încearcă să-l cucerească din august.

Acesta este singurul loc de pe front în care trupele Moscovei înaintează în prezent. Armata ucraineană a anunţat joi că a respins atacuri ruse atât la Ivangrad, cât şi la Bahmut, dar işi în alte sate situate mai la sud de această linie a frontului.

Bahmut, un oraş cu aproximativ 70.000 de locuitori înainte de război, cunoscut prin vinul său şi o mină de sare, face obiectul unor confruntări armate a căror intensitate s-a dublat în ultimele două săptămâni.

Jurnalişti AFP au constatat miercuri că oraşul este în mare parte gol şi că răsună de schimburi de tiruri de artilerie şi arme de foc.

Război în Ucraina. Elitele ruse vor să se ”debaraseze” de Vladimir Putin, dar ”nu ştiu încă cum” să facă acest lucru, afirmă un consilier local rus, Dmitri Pliuga, exilat în Georgia

Elitele ruse vor ”să se debaraseze” de Vladimir Putin, aflat la putere de la începutul anilor 2000, sătule de preşedinţia acestuia, care nu permite nicio contestare, declară un ales local din Sankt Petersurg, Dmitri Pliuga, postului francez BFMTV.

”Pentru ca oamenii să poată schimba ceva (în Rusia), este nevoie de mult timp şi trebuie ca elitele să decidă să se debaraseze de (preşedintele rus Vladimir) Putin”, declară BFMTV Dmitri Pliuga.

”Cred că elitele vor deja acest lucru şi chiar întreaga lume vrea acest lucru. Însă elitele din Rusia nu înţeles încă cum să facă acest lucru”, declară Pliuga, care tăieşte în exil în Georgia. Dmitri Pliuga susţine că oficialii ruşi sunt, în prezent, sătui de puterea absolută pe care o impune Vladimir Putin.

”În Rusia, orice protest, orice dezacord cu linia oficială este reprimată în mod foarte dur”, declară el. Astfel, ”susţinerea elitelor politice a lui Vladimir Putin este foarte scăzută” în prezent, estimează el. Vladimir Putin, preşedinte al Rusiei din 2000, mai puţin în perioada 2008-2012 când a fost premier, conduce ţara cu mână de fier.

La şapte luni după ce a invadat Ucraina şi după ce a lansat o vastă mobilizare militară contestată de către numeroşi ruşi, Putin este fragilizat.

Mai mulţi aleşi locali, de obicei pro-Kremlin, şi-au exprimat în mod public îndoiala, în ultimele săptămâni, cu privire la războiul rus din Ucraina, în urma unor succese importante ale armatei ucrainene în această perioadă.

În septembrie, Dmitri Pliuga l-a acuzat pe Vladimir Putin de ”înaltă trădare”. El l-a acuzat de ”distrugerea” armatei şi economiei ruse prin Războiul rus din Ucraina şi a îndemnat la o destituire a liderului de la Kremlin.