CONTROALE ale ANPC la agenţii economici. Au fost aplicate peste 160 de sancţiuni şi zeci de avertismente

În perioada 14.04. – 17.04.2015, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat o acţiune de control privind modul în care se respectă prevederile legale la comercializarea şi etichetarea produselor alimentare ecologice.

06 mai 2015, 14:33
CONTROALE ale ANPC la agenţii economici. Au fost aplicate peste 160 de sancţiuni şi zeci de avertismente

Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au controlat 308 operatori economici, dintre care la un numar de 150 (~49%) au fost constatate abateri de la prevederile legale, in vigoare. De asemenea, a fost verificata o cantitate de circa 27 tone produse alimentare ecologice, din care 3 tone (~11%) nu se incadrau in prevederile legale privind protectia consumatorilor, se arata intr-un comunicat de presa.

Inspectorii ANPC au decis in urma controalelor oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a 36 kg produse alimentare ecologice, in valoare de 1.117 lei, produse cu data durabilitatii minimale depasita. Totodată, ei au oprit temporar de la comercializare a circa 2.700 kg produse alimentare ecologice, in valoare de 46.500 lei pana la remedierea neconformitatilor constatate şi au aplicat 166 sanctiuni contraventionale dintre care 104 amenzi contraventionale in valoare de 393.300 lei si 62 avertismente pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

Principalele abateri constatate sunt:

  • comercializarea produselor ecologice in afara datei durabilitatii minimale stabilite de producatori, contrar prevederilor legale
  • abateri privind etichetarea si informarea consumatorilor: atribuirea calitatii de „produs ecologic” unor produse care nu se incadrau in prevederile legale; neinscrierea sub sigla ecologica UE, a codului numeric al autoritatii sau al organismului de control, respectiv a locului unde s-a cultivat materia prima agricola din care se compune produsul; lipsa inscriptionarii Siglei UE pentru productia ecologica; lipsa inscrierii mentiunii cu privire la locul unde s-a cultivat materia prima agricola din compozitia produsului ecologic; inscrierea elementelor de identificare-caracterizare cu caracterele literelor foarte mici, neclare, ilizibile; elemnte netraduse sau traduse necorespunzator, lipsa inscrierii cantitatii nete sau a datei durabilitatii minimale, lipsa inscrierii ingredientelor, neconcordanta intre denumirea sub care se vinde produsul si compozitia reala a acestuia etc.
  • Abateri privind modul de respectare a conditiilor de depozitare si expunere, impuse de producatori
  • Abateri privind modul de desfasurare a promotiilor

Citeşte şi Controale în 216 magazine Kaufland, Lidl şi Mega Image. Protecţia Consumatorilor i-a amendat cu 855.000 lei

Astfel, printre nereguli, inspectorii ANPC au gasit in judetul Mehedinti, biscuiti cu unt, susan si mac, cu mentiunea „a se consuma inainte de 17.03.2015”, produsul fiind expirat de 30 zile.

De asemenea, 10% din cantitatea de produse alimentare ecologice verificate prezentau abateri privind etichetarea si de informare a consumatorilor. In judetul Cluj, au fost gasite „bomboane BIO echinaceea, precum si Energizant Biogreen super food cu lastari, alge si germeni” la care se utilizau termenii de produse BIO, sugerand ca produsele in cauza, ingredientele sau materiile sale prime au fost obtinute in conformitate cu normele aplicabile productiei ecologice.

Exista tendinta din ce in ce mai crescuta pe piata de a consuma cat mai multe produse ecologice. Sfatuiesc consumatorii sa verifice cu mare atentie produsele alimentare ecologice. Sunt cateva elemente care trebuie urmarite pe eticheta pentru a avea certitudinea ca respectivele produse respecta prevederile legale: numarul de cod al autoritatii sau al organismului de control care reglementeaza activitatea operatorului, sigla Comunitatii, precum si o indicatie a locului unde s-a cultivat materia prima agricola„, a declarat Marius Alexandru Dunca, presedinte ANPC.

SFATURI PENTRU CONSUMATORI:

– La cumpararea produselor alimentare ecologice acordati atentie deosebita la aspectul produsului;
– Urmariti modul de etichetare al produselor alimentare ecologice, care trebuie sa contina urmatoarele elemente:
(a) denumirea produsului alimentar;
(b) lista ingredientelor;

Citeşte şi Tone de alimente, mii de ouă şi milioane de litri de vin, CONFISCATE

(c) orice ingredient sau adjuvant tehnologic mentionat in anexa II sau provenit dintr-o substanta sau dintr-un produs mentionat in anexa II care provoaca alergii sau intoleranta, utilizat in fabricarea sau prepararea unui produs alimentar si inca prezent in produsul finit, chiar si intr-o forma modificata;
(d) cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingrediente;
(e) cantitatea neta de produs alimentar;
(f) data durabilitatii minimale sau data limita de consum;
(g) conditiile speciale de pastrare si/sau condițiile de utilizare;
(h) numele sau denumirea comerciala si adresa operatorului din sectorul alimentar mentionat la articolul 8 alineatul (1);
(i) tara de origine sau locul de provenienta, in cazurile mentionate la articolul 26;
(j) instructiuni de utilizare, in cazul in care omiterea lor ar ingreuna utilizarea corecta a produsului alimentar;
(k) pentru bauturile care contin mai mult de 1,2 % de alcool in volum, concentratia alcoolica dobandita;
(l) o declaratie nutritionala.
Suplimentar etichetarea trebuie sa mai contina, obligatoriu, urmatoarele elemente:
(a) numarul de cod al autoritatii sau al organismului de control care reglementeaza activitatea operatorului care a desfasurat cea mai recenta operatie de productie sau procesare;
(b) sigla Comunitatii in cazul produselor alimentare preambalate;

(c) in cazul in care se utilizeaza sigla Comunitatii, o indicatie a locului unde s-a cultivat materia prima agricola din care se compune produsul apare in acelasi camp vizual cu sigla, sub una dintre urmatoarele forme, dupa cum este cazul:
– „Agricultura UE”, atunci cand materia prima agricola a fost cultivata in UE;
– „Agricultura non-UE”, atunci cand materia agricola prima a fost cultivata in tari terte;
– „Agricultura UE/non-UE”, atunci cand o parte din materia agricola prima a fost cultivata pe teritoriul Comunitatii, iar alta parte a fost cultivata in tari terte.

Citeşte şi Etichete speciale pentru alimentele produsele la munte

Indicatia „UE” sau „non-UE” poate fi inlocuita sau completata cu numele unui stat, in cazul in care intreaga materie prima agricola din care se compune produsul a fost cultivata in statul respectiv.
Utilizarea siglei comunitare mentionata, precum si indicatia locului unde s-a cultivat materia prima agricola sunt optionale pentru produsele importate din tari terte.
– Nu cumparati produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie inscrierea, la locul de comercializare a datei durabilitatii minimale/ datei limita de consum si a ingredientelor alergene;
– Refuzati produsele alimentare ecologice pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
– Refuzati produsele alimentare ecologice pe care nu este inscrisa data durabilitatii minimale/ data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita;
– La cumpararea produselor alimentare ecologice solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
– Nu cumparati produselor alimentare ecologice din locuri neautorizate ; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.

Citeşte şi Produsele de post, PERICOL pentru sănătate: Conţin multe E-uri, grăsimi şi sare