Controversă în privinţa tunelurilor dezinfectante din şcoli. Virgil Musta: Produc conjunctivită şi alergii

Controversă în privinţa tunelurilor dezinfectante din şcoli montate de către autorităţile locale din mai multe zone ale ţării. Ministrul Educaţiei susţine că nu a cerut montarea unor asemenea dispozitive. Tunelurile sunt folosite pentru dezinfectarea echipamentelor şi pot provoca alergii şi iritaţii, conform medicului Virgil Musta.

RomaniaTV.net
10 iun. 2020, 15:26
Controversă în privinţa tunelurilor dezinfectante din şcoli. Virgil Musta: Produc conjunctivită şi alergii

„Primăriile trebuie să răspundă de ce au cumpărat așa ceva, în condițiile în care Institutul Național de Sănătate Publică nu recomandă, spune Monica Anisie. Noi am spus că nu avem nevoie decât de acele covorașe dezinfectante. Noi nu am pomenit nicio secundă de aceste tuneluri. De ce? Pentru că sunt copii care au alergii și chiar și profesori”, a spus ministrul Educației pentru ȘtiriEdu.ro.

Citeşte şi: 

Institutul Național de Sănătate Publică susţine că pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți nu este recomandată, pentru că nu oprește răspândirea virsului. Mai mult decât atât, poate duce la iritații la nivelul ochilor și pielii și la probleme gastrice și respiratorii.

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli infecțioase Timișoara, a explicat la Digi24 faptul că astfel de tuneluri sunt folosite pentru dezinfectarea persoanelor care poartă echipamente speciale. Substanţele fiind folosite în spitale, pentru personalul care poartă combinezoane speciale, astfel încât la dezechipare, riscul de infectare să fie cât mai redus.

„Ele sunt foarte puțin eficiente când treci două secunde prin ele, moment în care se stropește cu o substanță mai mult sau mai puțin toxică. În general, aceste substanțe, dacă sunt eficiente, produc conjunctivită și alergii la nivelul tegumentelor, iar dacă nu sunt eficiente, stropești degeaba”, a spus medicul.

În lipsa unui echipament special, substanțele din tunelurile de dezinfectare „pot declanșa alergii ale tractului respirator, la cei cu patologie cronică pulmonară, și au un efect negativ pentru că decolorează hainele cu care suntem îmbrăcați”, a spus Musta.

Conform medicului, elevii care merg la pregătire sau la examene trebuie să treacă, mai degrabă, pe covoraşul dezinfectant, iar şcolile trebuie să aibă dezinfectanţi suficienţi pentru suprafeţe.

„Poate că ar fi util, în momentul când copiii revin în școală, primele ore să fie ore de educație de igienă și cum să te ferești de contaminarea cu COVID, când trebuie să porți mască, să te speli pe mâini, să nu mănânci înainte de a te spăla pe mâini. Cred că aceste lucruri sunt poate mai utile decât a trece pur și simplu printr-un tunel dezinfectant”, a mai spus medicul.