Controversă Mândruţă-Dan Negru despre Lumina Sfântă: „Le dai oamenilor știri care le plac, indiferent dacă sunt adevărate sau nu?”

Dispută aprinsa între Lucian Mândruță si Dan Negru despre Lumina Sfântă. Lucian Mândruță a stârnit controverse criticând jurnaliștii care relatează despre aducerea luminii sfinte de la Ierusalim pentru faptul că nu verifică informația așa cum cer rigorile meseriei. Pe lângă cei care au comentat postarea se numără și omul de televiziune Dan Negru.

06 mai 2024, 10:32
Controversă Mândruţă-Dan Negru despre Lumina Sfântă: „Le dai oamenilor știri care le plac, indiferent dacă sunt adevărate sau nu?”

Lucian Mândruţă încinge spiritele pe Facebook, criticând jurnaliștii care relatează despre aducerea „luminii sfinte” de la Ierusalim pentru faptul că nu verifică informația. Pe lângă cei care i-au dat replica se numără și omul de televiziune Dan Negru.

Postarea lui Lucian Mândruță a  adunat peste 200 de comentarii. „Ești jurnalist. Ești trimis să faci o știre cu sosirea luminii cu avionul de la Ierusalim. Și o faci fără să mai aplici rigorile meseriei tale: verificarea autenticității din trei surse, a credibilității martorilor etc.

De ce dispare orice preocupare referitoare la valoarea de adevăr? Doar pentru că ți-e frica de reacția audienței, dacă ai contrazice-o? Doar pentru că emitentul știrii e o forță în societate?

Biserică din Alba, arsă din temelii în prima zi de Paști. Cauza, o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată

Doar pentru că vrei cifre de rating și le dai oamenilor știri care le plac, indiferent dacă sunt adevărate sau nu?”, scrie jurnalistul pe Facebook.

Mândruţă pune sub semnul întrebării calitatea de jurnaliști a celor care relatează despre sosirea luminii cu avionul de la Ierusalim.

„Și atunci, te mai poți numi jurnalist în restul zilelor din an?

Altfel spus: e de datoria noastră să spunem oamenilor adevărul nepopular?

Sau suntem slujbașii care aduc la masa ce-a comandat clientul?”

Dan Negru, replică pentru Mândruţă: „Hai cu mine”

Printre sutele de comentarii, multe dintre ele critice la adresa lui Mândruță, s-a numărat și cel al omului de televiziune Dan Negru: „Hai cu mine în Jerusalim, când s-o mai putea. Toți cei de acolo nu cred în miracole de magie. Nu se duc să vadă un show Copperfield. Nu e despre asta. Hai cândva acolo…”

Lucian Mândruţă nu s-a arătat impresionat de invitația lui Negru: „Am fost. Chiar și în Bethleem. Îmi cer scuze că nu mi-am lăsat spiritul critic acasă.”

Dan Negru nu a fost iertat de un internaut pentru o postare virală pe care a făcut-o din SUA. Răzvan a susținut: „Dan Negru am fost în Israel și acolo se vede cel mai bine cât de comercial este creștinismul. Și mai voiam să îți spun ceva… Dacă mergi în Alba Iulia din centru până în cetate, mari șanse să vezi vreo două Tesla. Tu ai văzut în America una singură? Cred că ai mințit în videoul ăla ajuns viral”.

Săptămâna Luminată, ce nu ai voie să faci în săptămâna de după Paşte. Tradiţii şi superstiţii

Un alt fan, Lucian, i-a transmis lui Mândruță: „Și crezi că, dacă ei verifică știrea, de orice fel ar fi ea, noi, publicul, știm dacă e adevărat sau nu? De ce dezbați subiectul cu Lumina Sfântă și nu cele de politică în care partidele plătesc bani grei să se spună la TV și radio ce vor ei să spună?”

Ștefan l-a întrebat: „Oare ar trebui să verifice jurnaliștii și știrea nașterii lui Iisus? Nu de alta, dar nu există nicio sursă solidă”.

Lorincz a comentat: „Știți foarte bine răspunsul. Până când educația rămâne la nivelul actual ,totul este pierdut. Dacă oamenii au încredere în oameni și instituții numite (armata, biserica), nu alese democratic este vai de aceasta societate. Dixit.”

Nicu a tras concluzia: „Ca în orice meserie, sunt oameni cu har, care transformă orice meserie în artă, și alții care așteaptă ziua de salariu… Diferențe vor exista întotdeauna, așa se triază și cititorii / urmăritorii…Eu prefer adevărul. Plăcut sau nu”.

Alin  a venit cu o critică dură: „De ce trebuie să vă găsiți voi chiar acuma să-l mai răstigniți o dată pe Hristos, un om care a schimbat lumea , a cărui învățături (dacă le șțiți, dar nu prea cred) nu fac altceva decât să te facă om, de ce nu ne lăsați voi să credem fiecare în ce vrem, de ce trebuie să cred într-o evoluție care nu mă ajuta la nimic și nu-mi dă răspunsuri (…) Așa că deși e prea devreme, pentru cei care vor să creadă. Hristos a Înviat! Pentru restul: mergeți la muncă, nu aveți ce sărbători!”

De unde vine lumina Sfântă cu care aprindem lumânările din noaptea de Înviere

Lumina Sfântă se mai numește și focul haric și este considerată de creștinii ortodocși o minune care are loc în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Pogorârea Sfintei Lumini are loc în fiecare an în Sâmbăta Mare. Una dintre cele mai vechi atestări documentare este apariția Luminii după ce perșii au cucerit Ierusalimul în anul 617 D.Hr., scrie doxologia.ro.

Ce fac oamenii din România cu lumânarea de la Înviere

  • Unii oameni aprind toate candelele din casă cu lumina sfântă pentru a-l avea pe Dumnezeu peste tot în gospodărie.
  • Lumânarea de la Înviere nu este lăsată de unii oameni să ardă complet în noaptea de Înviere pentru că o aprind pe tot parcursul anului când au nevoie de ajutorul lui Dumnezeu – în situații grele – alături de rugăciune.
  • Unii creștini aprind lumânarea de la Înviere când cei dragi sunt bolnavi.
  • Alții o aprind de fiecare dată când nu știu ce decizie să ia într-o anume situație: o aprind și se roagă lui Dumnezeu să le ofere înțelepciunea de a decide într-un punct critic din viața lor.
  • Lumânarea de la Înviere se aprinde, uneori, chiar în nopțile de An Nou de către fetele nemăritate: tradiția spune că acestea umpleau un bol cu apă și se uitau la imaginile oglindite în apa respectivă cu ajutorul lumânării – așa își vedeau viitorul soț.
  • Unii creștini spun că este benefic pentru casă și familie să faci semnul crucii cu lumânarea de la Înviere, imediat ce ajungi acasă de la slujbă, pe o grindă de lemn, pe pragul ușii sau o fereastră pentru a proteja locul de duhurile rele.