Conversaţiile fără mască, mai contagioase decât tusea. Explicaţiile specialiştilor

Potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the Royal Society, conversaţiile fără mască sunt mai contagioase decât tusea deoarece micro-particulele expulzate din gură rămân în aer.

01 feb. 2021, 08:51
Conversaţiile fără mască, mai contagioase decât tusea. Explicaţiile specialiştilor
Conversaţiile fără mască, mai contagioase decât tusea. Explicaţiile specialiştilor

Conversaţiile fără mască sunt mai contagioase decât tusea, arată un nou studiu publicat în Proceedings of the Royal Society. O descoperire care ar putea explica de ce Covid-19 se răspândește ușor în interior și care demonstrează că măsurile de distanțare socială nu oferă o protecție suficientă împotriva virusului.

Conversaţiile fără mască, mai contagioase decât tusea

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge și Imperial College din Londra au folosit modele matematice pentru a demonstra cum Sars-CoV-2 se răspândește în diferite spații interioare, în funcție de mărime, numărul de persoane, aerisire și purtarea sau nepurtarea măștilor.

Potrivit cercetătorilor, petrecerea unei ore într-un spațiu închis de 250 de metri pătrați, care are o capacitate minimă de 50 de persoane și o aerisire tipică „de birou”, are o probabilitate estimată la 8% de infectare, dacă există 5 persoane în camera respectivă fără mască.

Citeşte şi Carmen Dorobăt, avertisment îngrijorător: „Noua tulpină aproape înjumătățește eficacitatea vaccinului anti-Covid”

Una dintre soluţii o reprezintă aerisirea spaţiilor.

De exemplu, dacă se aeriseşte de cinci ori pe oră în loc de trei, șansele de infectare cu SARS-COV-2 scad la 2%. La fel se întâmplă şi dacă toate lumea poartă o mască cu trei straturi. Potrivit cercetătorilor, picăturile mari de salivă expulzate prin tuse sau strănut ajung pe sol, însă picăturile mici produse prin vorbire, numite și „aerosoli”, pot transporta virusul pe doi metri și persistă în aer.

În plus, durează doar câteva secunde pentru ca particulele expulzate să „parcurgă” mai mult de 2 metri, distanța recomandată între oameni.

Citeşte şi Coronavirus în lume. Peste două milioane de oameni au MURIT din cauza COVID-19

Potrivit studiului, la o oră după ce o persoană infectată vorbește timp de 30 de secunde, aerosolul rămas conține mult mai multă masă virală decât după o tuse.

„Vorbirea produce particule mult mai fine decât tusea, iar acestea pot rămâne peste o oră în cantități suficiente pentru a infecta”, a declarat Pedro Magalhães de Oliveira, expert la Universitatea Cambridge și coautor al studiului, potrivit AlephNews.

Oamenii de știință sunt de acord că marea majoritate a cazurilor Covid-19 este răspândită prin transmitere internă, fie prin aerosoli sau prin picături. Iar iarna oamenii petrec mai mult timp în interior, astfel că există o creștere a numărului de cazuri Covid-19.