Copernicus – fenomenul fără precedent din ianuarie 2025 care arată cât de bulversată e clima

Temperaturile medii globale au depăşit obiectivul de 1,5 grade Celsius stabilit la nivel internaţional în ultimii doi ani, Pământul înregistrând cel mai cald an din istorie în 2024, în timp ce dezastrele naturale au crescut în frecvenţă şi intensitate în întreaga lume.
Filip Stan
06 feb. 2025, 19:10
Copernicus - fenomenul fără precedent din ianuarie 2025 care arată cât de bulversată e clima

Ianuarie 2025 a fost cea mai caldă lună ianuarie măsurată vreodată în lume, a anunţat joi observatorul european Copernicus, depăşind recordul stabilit anul trecut, în pofida încheierii fenomenului El Nina care a accentuat încălzirea globală în 2023-2024.

„Ianuarie 2025 este o altă lună surprinzătoare, continuând temperaturile record înregistrate în ultimii doi ani, în pofida dezvoltării condiţiilor La Nina în Pacificul tropical şi a efectului lor temporar de răcire asupra temperaturilor globale” opusul fenomenului El Nino, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului pentru schimbări climatice (C3S) al Copernicus, informează AFP.

PROGNOZA METEO / Prima ninsoare de anul acesta din București. Ninge abundent în mai multe zone din țară și s-a așternut strat de zăpadă

Cu o temperatură medie de 13,23°C, potrivit Copernicus, „ianuarie 2025 a fost cu 1,75°C peste nivelul preindustrial”, înainte ca oamenii să modifice clima prin utilizarea masivă a cărbunelui, petrolului şi gazelor fosile.

Astfel, ianuarie 2025 este „a optsprezecea din ultimele nouăsprezece luni în care temperatura medie globală a aerului la suprafaţă a depăşit nivelul preindustrial cu mai mult de 1,5°C”, notează Observatorul european.

Aceasta depăşeşte pragul de +1,5°C, care este cea mai ambiţioasă limită din Acordul de la Paris din 2015, care vizează menţinerea încălzirii globale mult sub 2°C şi continuarea eforturilor pentru limitarea acesteia la 1,5°C.

Cu toate acestea, acordul se referă la tendinţele pe termen lung: o astfel de rată medie de încălzire va trebui să fie observată pe parcursul a cel puţin 20 de ani pentru ca limita să fie considerată depăşită.

Folosind acest criteriu, clima se încălzeşte în prezent cu aproximativ 1,3°C. IPCC estimează că pragul de 1,5°C va fi probabil atins între 2030 şi 2035. Şi aceasta indiferent de tendinţa emisiilor de gaze cu efect de seră de către omenire, care sunt aproape de vârf, dar nu sunt încă în declin.

Citește și: România, traversată de vortexul polar care aduce temperaturi de coşmar, dar zăpadă abundentă doar la munte. Trei zile feerice pe Valea Prahovei

Temperaturile globale depind în mare măsură de temperaturile de la suprafaţa mării, un regulator-cheie al climei care acoperă mai mult de 70% din glob. Cu toate acestea, temperaturile apei vor rămâne la niveluri nemaivăzute până în aprilie 2023.

Cu toate acestea, în ceea ce priveşte suprafaţa oceanelor, ianuarie 2025 este a doua cea mai caldă lună după recordul absolut din ianuarie 2024.

Dar Copernicus vede semne de „încetinire sau oprire a tendinţei către condiţiile La Nina”, cu alte cuvinte un efect mai redus de răcire a temperaturilor globale în 2025.

Temperaturile globale au depăşit ţinta de 1,5°C în ultimii doi ani, potrivit monitorului UE

 

Ultimii doi ani au depăşit în medie o limită critică de încălzire pentru prima dată, temperaturile globale crescând „dincolo de ceea ce oamenii moderni au experimentat vreodată”, a declarat vineri o agenţie a UE.

Acest lucru nu înseamnă că pragul de încălzire de 1,5°C convenit la nivel internaţional a fost depăşit definitiv, dar Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice a afirmat că acesta se apropie periculos de mult.

Monitorul UE a confirmat că 2024 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, depăşind 2023 şi prelungind o serie de călduri extraordinare care au alimentat extreme climatice pe toate continentele.

În 2025 nu se anticipează un alt an record, deoarece Donald Trump, sceptic în materie de climă, îşi va prelua mandatul şi se apropie un termen limită până la care naţiunile trebuie să se angajeze să reducă şi mai mult nivelurile în creştere ale gazelor cu efect de seră, însă serviciul meteorologic britanic preconizează că 2025 se va număra printre primii trei ani cei mai calzi din istorie.

Acest exces de căldură amplifică fenomenele meteorologice extreme, iar în 2024, ţări din Spania până în Kenya, Statele Unite şi Nepal au fost afectate de dezastre care au costat peste 300 de miliarde de dolari, conform unor estimări.

DailyBusiness
Lidl le oferă clienților câte 300 de lei sub formă de vouchere. Produsele care pot fi achiziționate cu acești bani
Spynews
Ministerul Educației lansează „butonul roșu” în instituțiile de învățământ. Pentru cine va fi măsura de siguranță
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cine este românul care a murit pe front în Ucraina, luptând contra rușilor: “Lumină lină și veșnică amintire Eroului”
Capital.ro
Anunț pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile. Toți beneficiarii trebuie să știe
Playtech.ro
În ce zile și între ce ore poți vizita Grădina și Palatul Cotroceni din București, începând din acest weekend
DailyBusiness
Pensii mai mari pentru anumiți pensionari în funcție de anul nașterii
Adevarul
Canada ia distanță de SUA și se apropie de UE. Pregătiri pentru un nou proiect comun de apărare
wowbiz.ro
Epidemie în România! Trei persoane au murit, iar alte 120 au ajuns la spital după ce au fost diagnosticate cu această boală
Spynews
Când sărbătorim Ora Pământului în 2025. Luminile se vor stinge pe tot globul timp de o oră
Spynews
Sărbătoare mare în familia lui Pepe. Ce surpriză a organizat familia pentru tatăl cântărețului cu ocazia zilei de naștere: „Te iubim”
Evz.ro
Capcanele buletinelor cu cip. MAI a început distribuirea lor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Fiica lui Marius Șumudică i-a „liniștit” pe rivalii tatălui ei, după ce a postat un clip „fierbinte”
kanald.ro
Cutremur vineri dimineață în România! În apropiere de ce orașe s-a produs seismul și ce magnitudine a avut
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță o lună aprilie cum rar a mai fost! Prognoză meteo surprinzătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avocata lui Călin Georgescu a anunțat personal infracțiunea. Nu s-a mai abținut: Purtare abuzivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De nerecunoscut! Transformarea incredibilă a fostei jucătoare de tenis, după ce a slăbit enorm
stirilekanald.ro
Un fotbalist de 19 ani a murit chiar de ziua de naștere după ce s-a lovit la cap la un meci
Reacția furioasă a lui Elon Musk după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
MediaFlux
Adeverința care trebuie depusă de pensionari semestrial. Primul termen este 31 martie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Vilă cu două etaje şi livadă în Italia, mai ieftină ca un apartament în Bucureşti (FOTO)