Coreea de Sud ar putea să nu ţină seama de sancţiuni şi să continue proiectele cu Coreea de Nord

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in consideră că este prea devreme pentru pesimism în legătură cu dialogul de denuclearizare, acum blocat, între Statele Unite ale Americii şi Coreea de Nord. După părerea sa, cooperarea intercoreeană ar putea contribui la relaxarea mijloacelor de ridicare a sancţiunilor, informează Reuters.

RomaniaTV.net
14 ian. 2020, 07:43
Coreea de Sud ar putea să nu ţină seama de sancţiuni şi să continue proiectele cu Coreea de Nord

În ciuda retoricii ostile a Phenianului, Coreea de Nord nu a închis uşa pentru alte discuţii, a spus Moon marţi la o conferinţă de presă.

„Coreea de Nord a precizat că uşa dialogului nu este închisă spunând că ei se vor întoarce la discuţii doar atunci când cererile le sunt acceptate”, a declarat el.

Coreea de Sud a devenit din ce în ce mai marginalizată în timp ce discuţiile dintre Washington şi Phenian s-au oprit şi sancţiunile impuse asupra programelor de arme ale Coreii de Nord au repercusiuni asupra încercărilor lui Moon de a reporni eforturile economice şi de cooperare intercoreene.

Întrebat dacă Coreea de Sud va căuta să redeschidă schimburile cu Nordul indiferent de poziţia SUA, Moon a spus că trebuie căutate alte modalităţi de ieşire din impas.

„Dacă extindem cât mai mult cooperarea intercoreeană, aceasta va putea nu numai să accelereze dialogul Coreea de Nord-SUA, dar de asemenea obţinerea de sprijin internaţional pentru ridicarea lor parţială sau scutiri de sancţiuni”, a declarat Moon. Acesta consideră că există paşi pe care cele două Corei i-ar putea face şi care nu sunt blocaţi de restricţii.

„În primul rând, putem coopera în zonele de frontieră şi relua turismul individual”, a precizat el. „Acest lucru poate fi efectuat în ciuda sancţiunilor internaţionale în curs”.

Cele două Corei ar putea organiza de asemenea o echipă comună pentru Jocurile Olimpice de vară din acest an la Tokyo şi încerca să găzduiască în comun olimpiada din 2032. În discursul său din 7 ianuarie, Moon a declarat că există o „nevoie disperată” de a găsi modalităţi de îmbunătăţire a legăturilor cu Coreea de Nord.

Pe de altă parte Coreea de Nord a criticat Seulul ca fiind îndatorat Statelor Unite, anunţându-şi de asemenea intenţia de a demola complexul turistic ce a fost cândva un exemplu rar de cooperare între cele două Corei.

La rândul său, Robert O’Brien, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, a anunţat că Statele Unite au contactat Coreea de Nord în încercarea de a relua discuţiile, potrivit unui interviu publicat duminică de Axios.

 

Citeşte şi: Coreea de Nord ameninţă cu „noi arme strategice” şi îşi avertizează populaţia că va trebui „să strângă cureaua”