Corlăţean: Discuţiile privind pactul de coabitare sunt constructive

Discuţiile dintre reprezentanţii Guvernului şi cei ai Administraţiei Prezidenţiale cu privire la acordul de cooperare instituţională au fost "constructive", deşi nu foarte simple, a declarat marţi ministrul de Externe, Titus Corlăţean, care a luat parte la întâlnirea dintre reprezentanţi ai palatelor Cotroceni şi Victoria, ce a avut loc la o vilă de protocol.

RomaniaTV.net
15 oct. 2013, 12:49
Corlăţean: Discuţiile privind pactul de coabitare sunt constructive

„Avansăm spre o funcţionare din nou corectă la nivel instituţional şi realmente poziţiile sunt constructive. Nu este foarte simplu, dar încercăm să avansăm în direcţia cea bună’, a afirmat Titus Corlăţean, la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă se pune problema ruperii pactului de coabitare, el a afirmat că ambele părţi şi-au enunţat setul de valori, de principii fundamentale, „începând cu apartenenţa noastră la spaţiul european, euroatlantic, cu valorile statului de drept, democraţiei cu parteneriatul strategic cu SUA”.

„Sunt valori pe care toată lumea le împărtăşeşte şi este corect să mergem mai departe într-un spirit de bună înţelegere pe cât posibil”, a punctat Titus Corlăţean.

El a precizat că s-a stabilit păstrarea unei „anumite discreţii asupra conţinutului discuţiilor” cu reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale.

„Spiritul a fost unul constructiv. (…) Sper să avansăm în direcţia cea bună într-un ritm susţinut”, a adăugat Titus Corlăţean.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat săptămâna trecută că a decis să declanşeze mecanismul de consultare prevăzut în acordul de cooperare instituţională, arătând că a constatat faptul că acesta a fost încălcat „consistent” de premierul Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a anunţat ulterior că i-a desemnat pe miniştrii Titus Corlăţean (Externe) şi Robert Cazanciuc (Justiţie) să poarte discuţii cu doi consilieri ai preşedintelui Traian Băsescu, urmare a unei cereri oficiale pe care şeful statului i-a adresat-o.

Şeful Guvernului a susţinut că şi-a îndeplinit obiectivul pe care şi l-a propus în legătură cu pactul de coabitare şi anume acela de a evita, în decembrie 2012, o nouă criză instituţională şi politică. Ponta a mai spus că în continuare crede în necesitatea acordului de colaborare instituţională.