Corlăţean respinge sancţionarea avocaţilor lui Năstase: Se merge prea departe

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a apreciat că este anormal ca în cadrul CSM să se sugereze măsuri împotriva avocaţilor sau împotriva avocatului poporului, după ce în şedinţa de marţi a Consiliului s-a discutat despre modul în care au fost gestionate şi reflectate public evoluţiile din cazul Adrian Năstase.

RomaniaTV.net
26 iun. 2012, 08:10
Corlăţean respinge sancţionarea avocaţilor lui Năstase: Se merge prea departe

„M-aş fi aşteptat de la CSM să aibă o atitudine similară şi în situaţii anterioare. Dar nu am auzit poziţia fermă, clară, publică a CSM când presa primeşte pe surse anumite informaţii. Ajungem să ne punem întrebarea dacă prezumţia de nevinovăţie funcţionează sau nu (…) S-a ajuns la o exacerbare a lucrurilor pentru că au venit declaraţii pe care nici nu pot să le calific. Evitaţi să puneţi căluş unor instituţii cum este avocatul poporului, restul avocaţilor. Nu am auzit până acum să li se interzică avocaţilor argumentaţia„, a precizat ministrul Justiţiei.

Titus Corlăţean a participat, marţi, la şedinţa Consiliului Suprem al Magistraturii, în cadrul căreia atât procurorul general Laura Codruţa Kovesi, cât şi fostul preşedinte al CSM Horaţius Dumbravă, cât şi judecătorul Cristian Danileţ au spus că avocaţii lui Adrian Năstase au avut un comportament nepotrivit faţă de justiţie. De asemenea, Dumbravă a cerut sancţionarea Avocatului Poporului, pe motiv că s-a antepronunţat în dosarul Adrian Năstase.

„Eu am propus o abordare pe care eu o consider corectă, respectiv o dezbatere onestă între membrii CSM, care au un rol important potrivit Constituţiei în legătură cu calitatea actului de justiţie, cu corectitudinea lui. Pentru că nu am auzit până acum CSM să se exprime în termeni publici, fermi, foarte clari atunci când s-a recurs la justiţie televizată, când pe surse s-au dat informaţii la presă de la cei care făceau investigaţii, ancheta penală, şi s-a făcut justiţia la televizor, atunci când deja s-au pus sentinţe dinainte cu privire la vinovăţia sau nevinovăţia unor oameni, atunci când presa, care are rolul de a informa, a primit, de o manieră incorectă din punct de vedere procedural, informaţii şi a contribuit la dezbaterea publică, care a condus la sentinţă dinainte ca judecătorul să fi primit dosarul pe rol”, a spus ministrul Justiţiei.

A impune sau a sugera anumite măsuri de verificare sau sancţionatorii împotriva avocaţilor sau împotriva Avocatului poporului, care este o instituţie definită prin Constituţie, mi se pare că se trece mult prea departe. Or, astfel de reacţii demonstrează un risc de a intra într-o dezbatere politică. Instituţiile trebuie respectate, avocaţii au dreptul, potrivit legii, să-şi folosească argumentele pe care şi le doresc pretutindeni. Avocatul poporului trebuie respectat”, a adăugat Titus Corlăţean.

Ministrul Justiţiei a ţinut să facă un „apel public la rezervă”: „Eu, ca ministru al Justiţiei, am avut o atitudine necesar rezervată. Eu cred că ceea ce este important pentru un stat de drept este ca toţi cei care au intervenit din mediul politic, dintr-o parte sau din alta, să manifeste în aceste zile, şi în general ca şi regulă de principiu, o atitudine de rezervă, de abţinere în comentarii. Pentru că legea este lege şi procedurile sunt proceduri”.