CORONAVIRUS. Ce spune Raed Arafat de gelurile din comerţ

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat spune că gelurile dezinfectante din comerţ pot distruge coronavirusul Covid-19.

RomaniaTV.net
13 mart. 2020, 10:02
CORONAVIRUS. Ce spune Raed Arafat de gelurile din comerţ

„Spălatul pe mâini 20 de secunde cel puțin, după care dacă vrei să pui și soluție pe bază de alcool este foarte bine. (…) Dacă sunt pe bază de alcool şi dacă le folosim, da, omoară coronavirusul, pentru că el este ucis de soluţii pe bază de alcool şi de soluţii pe bază de clor. Soluţiile din piaţă pentru dezinsecţia mâinilor sunt, de regulă, pe bază de alcool”, a spus Raed Arafat.

CORONAVIRUS. Medicul Mihai Craiu: „Nu faceţi asta!”. Cea mai mare greşeală pe care o pot face părinţii din România

Secretarul de stat a adăugat că măștile făcute dintr-un șervețel de hârtie nu sunt la fel de eficiente precum cele profesionale.

„Masca are rolul de a-i proteja pe ceilalți, dacă persoana este bolnavă. Pe linia medicală, măștile pe care le folosim au un nivel de protecție mai ridicată”, a mai spus Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, miercuri, că nu se pune problema deocamdată ca municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov să fie închise, prin intrarea în carantină, dar, dacă vor exista foarte multe îmbolnăviri în comunitate, specialiştii vor putea dicta orice măsură.

Arafat a fost întrebat, miercuri, dacă se pune problema închiderii Bucureştiului şi a judeţului Ilfov şi a răspuns: ”Nu, la acest moment, nu se pune problema. Dacă va fi o transmitere foarte susţinută în comunitate, foarte intensă, se pot lua astfel de măsuri, dar sunt măsuri extreme, iar în acest moment nu se pune problema. Nu avem în acest moment scenariul care să impună o astfel de măsură”.

Şeful DSU a precizat că, dacă se va ajunge la un număr foarte mare de îmbolnăviri în Bucureşti, se ba putea dicta şi o astfel de măsură.

”Dacă vom ajunge într-o astfel de situaţie, să avem foarte multe cazuri în Bucureşti, specialiştii pot dicta orice fel de măsură pentru a reduce răspândirea”, a mai spus Arafat.

Acesta a precizat şi că, dacă creşte foarte mult numărul persoanelor care trebuie puse în carantină, se va putea ajunge la situaţia în care carantinarea să se facă la domiciliu, sub pază.

Deocamdată nu este cazul, Guvernul aprobând închirierea unor hoteluri pentru carantinare.