CORONAVIRUS. Medicul Mihai Craiu: „Nu faceţi asta!”. Cea mai mare greşeală pe care o pot face părinţii din România

Cea mai mare greșeală pe care o pot face părinții din România, în timpul pandemiei de coronavirus, a fost explicată de medicul pediatru Mihai Craiu.

RomaniaTV.net
13 mart. 2020, 08:44
CORONAVIRUS. Medicul Mihai Craiu: „Nu faceţi asta!”. Cea mai mare greşeală pe care o pot face părinţii din România

Medicul pediatru Mihai Craiu a avertizat că părinții nu trebuie să își lase copiii la bunici, în timp ce școlile sunt închise din cauza răspândirii noului coronavirus.

„NU lăsați copiii în grijă la bunici”, este mesajul pe care medicul pediatru dorește să îl transmită părinților. Potrivit medicului, copiii infectați au o simptomatologie ușoară, însă coronavirusul în cazul bătrânilor poate fi letal. „Au venit vremurile dificile pe care le anticipam acum 6 săptămâni. A ne văita sau a face crize de afect nu folosește DELOC copiilor noștri”, a scris el.

Cum vede un medic care tratează pacienți cu coronavirus situația din România: „Prin comparație, stăm bine”

Medicul a precizat că, potrivit unui articol de specialitate. Formele de boală descrise de medicii chinezi, deși zgomotoase, au evoluat mult mai puțin grav la copii, decât la adulții.

„Sunt în siguranță copiii noștri, chiar dacă fac boala. Acum când sunt înschise școlile, NU lăsați copiii în grijă la bunici. COVID-19 are contagiozitate maximă cu 1 zi inainte să apară simptomele deci nu e bine să expunem seniorii unor riscuri ce nu pot fi anticipate”, scrie medicul pe rețeaua socială”, a mai scris medicul.

 

Teoria este sus’inut[ ;i dee speciali;ti din Spania. Bunicii sunt întotdeauna dispuși să dea o mână de ajutor, mai ales dacă este vorba să aibă grijă de nepoți. @Cu toate acestea, în situația închiderii școlilor pentru a limita răspândirea coronavirusului, părinții ar trebui să ia în considerare orice opțiune înainte de a lăsa copiii cu bunicii”, după cum a subliniat Sacramento Pinazo, președintele Societății de Geriatrie și Gerontologie din Valencia, citat de ABC.

„Persoanele în vârstă sunt un sector foarte vulnerabil al populației, mai ales dacă au un sistem imunitar slab sau suferă de afecțiuni respiratorii, renale sau cardiace”, a precizat acesta.

Și Francisco Tarazona, membru al Consiliului de Administrație al Societății Spaniole de Geriatrie și Gerontologie, a declarat că relațiile între persoanele în vârstă și copii sunt benefice, „dar când condițiile de sănătate o permit”.

El recomandă părinților, înainte de a-i lăsa pe copii cu bunicii, să se asigure că vârstnicii sunt sănătoși și să fie conștienți că infectarea „este oricând posibilă”.

Potrivit evoluției de până acum, copiii și adolescenții tind să prezinte doar simptome ușoare ale îmbolnăvirii cu coronavirus, dar cei care au astm sau sistem imunitar slăbit pot face complicații serioase. Cele mai expuse sunt persoanele în vârstă, în rândul cărora s-au înregistrat și cele mai multe decese, precum și pacienții care suferă și de alte boli – afecțiuni cardiace, cancer și diabet.