CORONAVIRUS. Lista celor mai bune tratamente aplicate şi România şi în lume

Deşi nu a fost găsit un leac împotriva infecţiei cu coronavirus, bolnavilor de COVID-19 le este aplicat un tratament care conţine medicamente folosite până acum la alte boli, de la SIDA și Ebola până la lupus sau malarie.
Filip Stan
14 apr. 2020, 07:16
CORONAVIRUS. Lista celor mai bune tratamente aplicate şi România şi în lume

Fiecare țară afectată de pandemia de coronavirus a stabilit un protocol terapeutic, care cuprinde o listă recomandată și de Organizația Mondială a Sănătății.

În România, tratamentul care se folosește în spitale nu diferă de cel aplicat în țări precum Statele Unite, Franța, Germania, Italia sau Spania.

Problema este că până la omologarea unui medicament sau a unui vaccin pentru Covid 19, oamenii de știință au avertizat că este nevoie de mai mult timp – luni de zile, un an chiar – pentru a afla care dintre testele aflate acum în terapie este cel mai eficient, potrivit romania.europalibera.ro.

Universitatea americană Harvard are una dintre cele mai cunoscute școli de medicină, iar profesorii de aici au făcut un făcut o listă a terapiilor folosite. Cu plusuri și minusuri.

PLASMA CONVALESCENȚIOR

Este o metodă folosită de medicii chinezi, care a fost preluată și în Coreea de Sud, iar din 24 martie, a fost preluată și în SUA. Nu este un tratament nou. A fost folosit în ultima sută de ani în boli cum ar fi poliomielita, pojar, SARS și MERS (ultimele două fiind pneumonii produse tot de coronaviruși)

Se bazează pe principiul că sângele unei persoane care s-a vindecat de Covid-19 conține anticorpi în plasma (una dintre componentele sângelui) care l-ar putea ajuta pe un alt bolnav.

Condițiile pentru aplicarea acestui tratament este ca un om care s-a vindecat de Covid19 să nu mai fi prezentat simptome în ultimele 14 zile și să aibă acceași grupă de sînge cu pacientul căruia i se administrează. Plasma recoltată de la un om poate fi donată prin transfuzie la alți trei pacienți. Metoda este considerată un experiment.

REMDESIVIR

Este un medicament produs în Statele Unite, pe care MIT, Massachusetts Institute of Technology îl consideră potrivit pentru tratarea pandemiei, fiindcă a dat rezultate pe testele aplicate pe șoareci infestați cu alți coronaviruși, SARS și MERS, fiind vorba despre o structură genetică asemănătoare cu a noului coronavirus. Este folosit în tratarea Ebola. Are atuul că inhibă multiplicarea virusului care a provocat pandemia și care a omorât în patru luni 120.000 de oameni din întreaga lume.

În SUA este testat la o clinică universitară din Nebraska, iar primul pacient american – un turist de pe vasul de croazieră Diamond Princess – s-a vindecat după ce atinsese o fază gravă a bolii produse de noul coronavirus A fost autorizat recent și în Germania, după ce a devenit parte din protocoalele terapeutice din China, Coreea de Sud, SUA, Marea Britanie, fiind recomandat și de OMS

Cercetătorii de la Harvard afirmă că abia la sfârșitul lunii aprilie sau mai vor apărea primele concluzii care pot indica dacă remdesivirul este cel mai bun tratament în actuala pandemie.

HIDROXICLOROCHINA

Este produs dintr-un extract de chinină și a fost baza tratamentului anti-malarie, cunoscut de aproape 100 de ani (din 1934). Înainte de pandemie, hidroxiclorochina a dat rezultate bune la pacienții cu boli autoimune (lupus), poliartrită samd. Împotriva Covid-19 este folosit în multe țări din lume, printre ele China, SUA, masiv în Franța, după ce un medic din sudul țării, Didier Raoult l-a aplicat bolnavilor în stare gravă, care s-au însănătoșit.

Problema acestui medicament, care urmează să fie produs și în România, la Antibiotice Iași, este că are efecte secundare care pot fi fatale. Este vorba despre tulburări ale ritmului cardiac (aritmii), ceea ce îl face util doar în măsura în care tratamentul este supravegheat de medici și este însoțit de EKG.

Despre hidroxiclorochină s-a descoperit că luată în fazele ușoare ale bolii, ca și în cele grave, ajută organismul să lupte cu coronavirusul, pe care nu-l distruge, însă întărește imunitatea pacientului.

În Germania a fost aprobată administrarea sa în etapele severe ale Covid 19, cu precizarea că nemții testează efectele acestui medicament în trei spitale. În această țară se renunțase la comercializarea Hidroxiclorochinei de anul trecut, fiind considerată depășită de rezistența pe care o dezvoltaseră agenții patogeni la adresa acestei doctorii centenare.

Medicamentele pentru SIDA

Ritonavir și Lopinavir sunt și ele pe lista de medicamente care și-au schimbat destinația în vremea pandemiei de coronavirus. Administrate până acum pacienților infestați cu HIV, acest cocktail de medicamente mai fusese folosit și în timpul epidemiei de SARS, din 2002-2003. De pildă, Lopinavirul inhibă multiplicarea coronavirusului, atacându-i proteina, iar în combinație cu ritonavirul se potențează acest efect. Avantajul în cazul acestei rețete este că este aplicată de multă vreme bolnavilor de SIDA și că i se cunosc efectele secundare, deci pot fi combătute mai ușor. Se pare că nu este eficient în cazurile acute de Covid-19, nu a distrus coronavirusul, însă a ajutat pacienții, întărindu-le imunitatea. Elatra este denumirea farmaceutică sub care este cunoscut acest amestec de antivirale.

A fost folosit în China, în cadrul unui studiu clinic aplicat pe 52 de pacienți și a dat rezultate bune. Este aplicat în special în Marea Britanie și Statele Unite, în cazurile mai ușoare și s-a observat că dă rezultate în acel stadiu al bolii când intervin probleme de respirație, fiind vorba, practic, de momentul în care boala se acutizează. În mai multe cazuri, aceste medicamente se asociază și cu beta-interferon (un antiinflamator)

Alte medicamente folosite ca auxiliare sunt dexametazona, un steroid antiinflamator, azitromicina, un antibiotic cu gamă largă care are proprietăți antiinflamatoare.. În Japonia a dat rezultate bune un vaccin antigripal, Favipiravir, cunoscut și ca Avigan, care protejează plămânii și previne înmulțirea SARS-COV-2.
Tratamentul în România

România este aliniată la tratamentul terapeutic urmat și de alte țări, enumerate mai sus. Prin ordin al ministrului Sănătății, au fost emise listele de medicamente și etapele în care sunt potrivite aceste doctorii.

Etapă ușoară, fără pneumonie:
tratament simptomatic (paracetamol și novocalmin)

Etapă ușoară, fără pneumonie sau prezența de factori de risc (>65 de ani, comorbidități: cardiovasculare, hepatice, pulmonare, diabet):
Lopinavir/ritonavir SAU

Hidroxiclorochină

Afectare medie (pneumonie fără semne de gravitate):
Hidroxiclorochină

Lopinavir/ritonavir

Afectare severă:
Hidroxiclorochină

Remdesivir

Sindrom inflamator excesiv și disfuncție de organ: se adaugă tocilizumab(un anticorp conceput să se lege de antigeni, folosit în artrita reumatoidă)

Statele Unite folosesc remdesivir, clorochina și plasmă a persoanelor vindecate, Marea Britanie are un procol bazat pe medicamentele anti-SIDA, dexametazonă și hidroxiclorochină, combinată cu azitromicină, Japonia, favipiravir și clorochină.

Citeşte şi Pandemie CORONAVIRUS. Al treilea cadru medical a fost ucis de COVID-19

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Ce se întâmplă cu banii din conturile curente ale românilor. Toți cei care au salariu pe card sau bani de zi cu zi trebuie să știe. Se aplică la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, Raiffeissen sau CEC Bank și profitul este uriaș
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
Amenzi uriaşe pentru românii care stau la bloc şi ţin bicicleta pe casa scării. Este interzis prin lege
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
La patru ore distanță de București se află cel mai mare castel din lume, construit de Cavalerii Teutoni
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia