Coronavirus – simptome. Cum te poţi proteja pentru a evita infectarea

Coronavirusul a provocat isterie în România după creşterea numărului de cazuri de îmbolnăviri în lume, mai ales în Italia. Cum mulţi români care trăiesc şi munces în Italia se întorc acasă, vă prezentăm care sunt simptomele infectării cu coronavirus şi ce măsuri de protecţie putem lua pentru a ne feri de boală.

RomaniaTV.net
24 feb. 2020, 10:20
Coronavirus – simptome. Cum te poţi proteja pentru a evita infectarea

Simptome coronavirus

Infecția cu coronavirus începe cu febră ușoară și tuse seacă urmate, cam după o săptămână, cu dificultăți de respirație. Ultimele statistici arată că 81% dintre cei infectați au doar simptome ușoare, 14% severe și doar 5% ajung în stare critică. Foarte important: mergeți la medic în caz de stări de rău.

Citeşte şi: Panică din cauza coronavirusului în Italia. Magazine goale, oraşe în carantină şi evenimente sportive şi culturale anulate

Coronavirus. Măsurile de protecție sunt aceleași ca și în cazul gripei obișnuite:

1. Spălați-vă frecvent pe mâini

Spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun sau folosiți o soluție pe bază de alcool dacă mâinile nu sunt vizibil murdare.

De ce? Spălarea mâinilor cu apă și săpun sau folosirea soluției pe bază de alcool elimină virusul dacă este pe mâini.

2. Practicați igiena respiratorie

Când tușiți și strănutați, acoperiți gura și nasul cu cotul sau batista – aruncați batista imediat într-un coș închis și curățați-vă mâinile cu soluție pe bază de alcool sau săpun și apă.

De ce? Acoperirea gurii și nasului, când tușiți și strănutați, previne răspândirea germenilor și a virusurilor. Dacă stranutați sau tușiți în mâini, puteți contamina obiectele sau persoanele pe care le atingeți.

3. Menținerea distanței sociale

Mențineți distanță de cel puțin 1 metru între dv. și alte persoane, în special cele care tușesc, strănută și au febră.

De ce? Atunci când cineva care este infectat cu o boală respiratorie, cum ar fi 2019-nCoV (coronavirusul) tusea sau strănutul proiectează mici picături care conțin virusul. Dacă sunteți prea aproape, puteți inspira virusul.