Expert OMS: „Coronavirusul care cauzează COVID-19 este posibil să nu fi apărut în China”

Experţii OMS iau în calcul varianta în care coronavirusul care cauzează COVID-19 să nu fi apărut în China. Aceştia menţionează că, în acest moment, există mai multe ipoteze privind originea pandemiei.

15 feb. 2021, 13:52
Expert OMS: „Coronavirusul care cauzează COVID-19 este posibil să nu fi apărut în China”
FOTO: businessinsider.com

Coronavirus China. Coronavirusul care cauzează Covid-19 este posibil să nu fi apărut în China, a declarat, într-o declaraţie pentru BBC One, un cercetător al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Acesta a admis că există mai multe ipoteze privind originea pandemiei, scrie news.ro.

Coronavirusul care cauzează COVID-19 este posibil să nu fi apărut în China

Coronavirus China. Profesorul John Watson, care a făcut parte din echipa OMS ce a investigat în China, în ultima lună, originea pandemiei de Covid-19, nu exclude ipoteza ca trecerea virusului de la animal la om să fi avut loc în afara graniţelor ţării. Watson spune că pandemia a pornit, cel mai probabil, cu o infecţie într-un „rezervor animal” ce a fost apoi transmisă oamenilor printr-o „gazdă intermediară”.

Echipa internaţională trimisă de OMS, care a efectuat ancheta în Wuhan timp de patru săptămâni, a anunţat că animalul aflat la originea noului coronavirus „nu a fost identificat încă” şi că nu a găsit indicii cu privire la prezenţa SARS-CoV-2 în oraş înainte de decembrie 2019.

Rezultatele anchetei va fi disponibil cel mai devreme săptămâna viitoare, a anunţat OMS.

Anunţul OMS: „Toate ipotezele rămân pe masă”

În timpul conferinţei de presă pe care au susţinut-o luni la Wuhan la sfârşitul misiunii lor, experţii au părut să excludă ipoteza că virusul ar fi putut scăpa din institutul de virusologie al oraşului, după cum afirma administraţia Trump. În opinia lor, această ipoteză este „foarte improbabilă”.

„Unii s-au întrebat dacă anumite ipoteze (cu privire la originea pandemiei) au fost abandonate şi, după ce am discutat cu membrii echipei, eu vreau să confirm că toate ipotezele rămân pe masă”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul conferinţei sale de presă bi-săptămânale asupra pandemiei. „Acesta a fost un exerciţiu ştiinţific foarte important în circumstanţe foarte dificile”, a subliniat el.

Citeste si O nouă boală creează panică în China. Specialiştii susţin că e cauzată de vaccinurile neautorizate