Costin – BNS: Coşul minim devine element de referinţă pentru stabilirea salariului minim

Structura coșului minim de consum trebuie regândită, iar acesta trebuie să devină noul instrument pentru determinarea salariului minim, a declarat, vineri, președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, la ieșirea de la discuțiile care au avut loc la Ministerul Muncii pe tema salariului minim.

26 feb. 2016, 14:07
Costin – BNS: Coşul minim devine element de referinţă pentru stabilirea salariului minim

„Astăzi trebuia să venim cu răspunsul la o lungă listă de teme pe care Ministerul Muncii ni le-a solicitat la sfârșitul săptămânii trecute. Mecanismul transparent de stabilire a salariului minim. Noi considerăm că e acest subiect este nevoie să îl regândim și să rescriem structura coșului minim de consum pentru anul pe care îl trăim, pentru că s-au produs modificări în structura acestui coș de consum care a fost stabilit la începutul anilor 2000. El trebuie schimbat în structură, regândit și trebuie să devină noul instrument pentru determinarea salariului minim”, a spus Dumitru Costin.

Potrivit acestuia, coșul minim devine element de referință pentru stabilirea salariului minim.

„Am propus un mecanism de ajustare anuală a salariului minim, utilizând doi indicatori de referință: indicele coșului minim de consum și raportul salariul minim-salariul mediu în perspectiva atingerii a cel puțin unui raport de 50%”, a afirmat Dumitru Costin.

El a precizat că un alt aspect ce trebuia clarificat vineri se referă la sistemul de stabilire a salariului minim și că propunerea BNS a fost ca acesta să aibă trei componente: decizia se va lua prin hotărâre de guvern, dar Guvernul, înainte de a lua decizia, trebuie să primească de la un grup tripartit pentru dialog social o valoare, având la bază analize de impact.

„Un alt obiect de bază care trebuia clarificat era dacă discutăm de un salariu unic la nivel național sau discutăm de un salariu minim la nivel de regiuni sau sectoare de activitate. Susținem unicitatea salariului minim la nivel național și ca un element de coeziune economică și socială. Nu suntem de acord cu teza că dacă avem salarii minime mai mici în anumite regiuni sau în anumite județe aceasta aduce investiții suplimentare acolo pentru că forța de muncă e mai prost plătită. Nu, dimpotrivă, va accentua migrarea lucrătorilor din acele zone în altele în care se câștigă mai bine și va duce la adâncirea sărăciei în zonele respective”, a menționat Dumitru Costin.

De asemenea, liderul BNS a spus că printre principiile care trebuie să stea la baza stabilirii salariului minim se număra cel potrivit căruia salariul minim trebuie să asigure un venit suficient, astfel încât să nu fie nevoie de asistență socială.