Costul încărcării unei maşini electrice creşte exorbitant, cu 30%. Şoferii vor plăti 4 lei pentru un kilowatt

Trecerea de la motoarele cu combustie la cele electrice ar putea fi mai dificilă decât se anticipa, criza energetică ducând recent la scumpiri ale costurilor de încărcare a vehiculelor.

14 sept. 2022, 23:23
Costul încărcării unei maşini electrice creşte exorbitant, cu 30%. Şoferii vor plăti 4 lei pentru un kilowatt

Dacă până acum germanii şi olandezii plăteau 0,68 euro pentru fiecarea kwh cumpărat, preţul creşte cu 30% până la o valoare de 0,83 euro. Concret, preţul plătit este de 4.09 lei pentru fiecare kwh cumpărat, iar dacă maşina are un acumulator de 77 kwh suma totală ajunge la 314 lei, ceea ce-i permite unei maşini electrice să parcurgă o distanţă medie de 350 km.

Se pare că prețul de 4 lei pe fiecare kwh cumpărat la stația de încărcare urmează să ajungă și în România în special în rețeaua Renovatia și EnelX care au stații fastcharging în marile orașe, scrie autolatest.ro.

Dacă vrei să mergi 600 km pe autostradă şi să alimentezi de la Shell Recharge trebuie să pierzi în medie două ore la încărcare însă şi suma de 600 lei, adică mult mai mult decât aceeaşi distanţă parcursă cu o viteză medie de peste 130 km/h cu un diesel modern însă fără a pierde cele câteva ore la alimentare.

Citeşte şi Coșmarul proprietarilor de mașini electrice. Au început deja să plătească mai mult decât cei care au motoare diesel și pe benzină. Cât costă un plin pentru o Dacia Spring și pentru un BMW

În acelaşi timp, în SUA, președintele Joe Biden a anunțat miercuri lansarea primei runde de finanțare pentru o rețea națională de încărcare a vehiculelor electrice, finanțând construcția de stații în 35 de state. „Sunt încântat să anunț că aprobăm finanțarea pentru primele 35 de state, inclusiv Michigan, pentru a-și construi propria infrastructură de încărcare în statul lor”, a spus Biden la Salonul Auto de la Detroit, în fața mai multor vehicule electrice.

Biden este un mare susținător al vehiculelor electrice, semnând stimulente legale pentru a încuraja consumatorii să le cumpere și companiile să le construiască. Legea Bipartizană a Infrastructurii a inclus 7,5 miliarde de dolari pentru o rețea națională de încărcare a vehiculelor electrice, în timp ce Actul de Reducere a Inflației și Legea CHIPS includ ambele prevederi care încurajează dezvoltarea industriei în Statele Unite. „Veți face cu toții parte dintr-o rețea de 500.000 de stații de încărcare – 500.000 – în toată țara, instalate de IBEW”, a spus Biden , referindu-se la sindicatul Internațional Brotherhood of Electrical Workers.

Biden a menționat că administrația sa a investit 135 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea și crearea de vehicule electrice.

Citeşte şi Proprietarii de mașini electrice, copleșiți de criza energetică. Șoferii denunță o mare țeapă și vor să revină pe benzină: „Rentabilitatea unei mașini electrice nu se mai justifică!”