„Cozi de foame” în Spania. Oamenii aşteaptă ore întregi pentru a primi o farfurie de mâncare

"Cozi de foame" în Spania. Erika Oliva are un băiat în vârstă de 8 ani cu autism şi povesteşte că stă la coadă cel puțin trei ore pe săptămână pentru a primi un bol cu supă. 

RomaniaTV.net
09 nov. 2020, 06:36
„Cozi de foame” în Spania. Oamenii aşteaptă ore întregi pentru a primi o farfurie de mâncare

Totul se petrece in Vallecas, Spania. Erika așteaptă la telefon la centrul de sănătate pentru a afla dacă i-a fost arobată cererea pentru un program de venit de bază care îi va aduce 1.015 euro promiși (1.188 dolari). Până acum nu s-a aprobat.

„Întotdeauna cer mai multe hârtii, dar încă nu am văzut un euro. Totul pare închis din cauza pandemiei. Sau ni se spune să aplicăm online „, a spus Oliva.

A reușit să aplice online, dar alții din situația ei nu știu să folosească un computer sau pur și simplu nu au unul, transmite APnews, citat de gândul.ro. 

„Bieții oameni fac coadă. Este ceea ce știm să facem cel mai bine „, a spus Oliva.

Concurența la așa-numitele „cozi de foame” la bucătării devine tot mai acerbă. La mănăstirea Slujitorilor lui Iisus din Vallecas, fiecare familie poate primi acum alimente doar o dată pe săptămână în loc de trei ori, explică Oliva.

„Acum trăim de la o zi la alta”, a spus femeia. 

De asemenea, coziile au devenit mai lungi in comunitatea Somos Tribuk, una dintre numeroasele rețele de bază care au apărut pentru a ajuta oamenii din Vallecas. Voluntarii s-au adunat pentru a sorta donațiile de alimente, scutece, ulei și produse de curățenie.

Spania, grav afectată de pandemie

În Spania, situația a fost mai gravă decât în cea mai mare parte a Europei, datorită rolului important al industriilor puternic afectate, cum ar fi turismul și al prestațiilor sociale mai slabe.

„Pandemia extinde și intensifică sărăcia într-o țară care avea deja grave probleme de inegalitate”, a declarat Carlos Susías, președintele Rețelei Europene de Combatere a Sărăciei, care cuprinde zeci de organizații non-profit.

În Spania, peste 38.000 au murit și aproape 1,3 milioane au contractat virusul, deși numărul real al infecției ar putea fi de cel puțin trei ori mai mare. Contagiunea s-a răspândit mai repede în cartiere dens populate, cum ar fi Vallecas, în sudul Madridului, unde Oliva împarte un apartament de 35 de metri pătrați cu șapte membri ai familiei.

Muncitorii în locuri de muncă esențiale și care fac naveta în transportul public, sunt expuși unui risc mai mare de infectare. Și au mai puțină siguranță financiară pentru a face față atunci când se îmbolnăvesc.

Este ceea ce mulți experți descriu ca o redresare economică „în formă de K”. Cei cu o situație financiară bună sunt capabili să-și revină din criză – mulți lucrează de acasă – în timp ce cei mai vulnerabili sunt in pierdere.

Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca economia Spaniei să scadă cu 12,8% în acest an, cea mai importantă dintre economiile dezvoltate.

Citeşte şi RECORD de cazuri COVID în Spania. Starea de urgenţă este prelungită până în primăvara anului 2021