Cozi kilometrice la mâncare în sudul Ucrainei. Odesa se confruntă cu un nou val de refugiați

Odesa se confruntă cu un nou val de refugiați, asta după ce armata rusă a ocupat orașul Herson și a reluat bombardamentele asupra orașului Nikolaev.

10 aug. 2022, 09:47
Cozi kilometrice la mâncare în sudul Ucrainei. Odesa se confruntă cu un nou val de refugiați
Foto: Alex Buzica/RRA

În ciuda avertismentelor date de autoritățile din Odesa, care au anunțat că atât în mare, cât și sub nisip se află mine care pot exploda în orice moment, oamenii au ales să meargă la plajă pentru a protesta față de invazia rusă.

De când s-au reluat exporturile maritime, orașul Odesa este considerat mult mai sigur, asta pentru că în zonă au fost dislocate mai multe delegații ale Națiunilor Unite, care supraveghează securitatea. Iar acum oamenii încearcă să își trăiască viața normal, în ciuda sirenelor care sună în permanență.

Ucrainenii ajunși în Odesa sunt ajutați de către voluntari, care încearcă din răsputeri să împartă ajutoare și în special alimente, tuturor. Însă din păcate, aceste sunt limitate, iar oamenii trebuie să se înregistreze la centre special amenajate pentru a primi cele necesare.

Citește și Rusia ameninţă că va distruge fabrica de drone Bayraktar pe care Ucraina a anunţat că vrea să o construiască

Katerina, o femeie în vârstă de are 60 de ani, din Odesa, a venit să primească mâncare pentru doi vecini care nu se puteau deplasa.

”Viața este grea pe timp de război, chiar dacă aici, la noi, nu se bombardează. Sună alarmele și stau mereu stresată, chiar și în suflet îmi sună alarma când o aud. Mă sperie foarte tare. Eu sunt aici cu familia mea. Ca să vedeți cât de grea este viața…tocmai vin de la un centru de ajutor și am luat această plasă gratis cu alimente. Nu sunt pentru mine, ci sunt pentru vecinii mei mai bătrâni, care nu se pot deplasa. Eu, mulțumesc lui Dumnezeu, am tot ce îmi trebuie. Viața e mai grea pentru cei în vârstă și nevoiași”, povestește femeia, potrivit Radio România Actualități.

În sudul Ucrainei, situația umanitară se degradează de la o zi la alta. Orașele Heson și Nikolaev se confruntă cu o criză a alimentelor.

Oamenii formează cozi lungi, chiar și de un kilometru, pentru o porție de mâncare. În centrul orașului se află organizații umanitare din toată lumea, care îi ajută în special pe cei bătrâni și nevoiași.

Citește și Prima navă de cereale plecată din Ucraina după invazia rusă, refuzată!