POST Crăciun 2016: Top 10 REŢETE DELICIOASE de pregătit până la Crăciun

Postul Crăciunului ne aduce aminte de o serie de reţete culinare delicioase, din care carnea lipseşte, însă care sunt de o mie de ori mai bune. RomâniaTV.net vă propune să încercaţi cele mai bune zece reţete de post.

RomaniaTV.net
14 nov. 2016, 14:06
POST Crăciun 2016: Top 10 REŢETE DELICIOASE de pregătit până la Crăciun

1. Conopidă cu ciuperci

Ingrediente

1 conopidă

200 g ciuperci

100 g margarina

1 lingură făină

1 legătură de pătrunjel

sare

piper

Mod de preparare

Conopida ruptă bucheţele se spală şi se fierbe în apă cu sare. Ciupercile se curăţă, se spală, se taie felii şi se călesc 10-15 minute în margarina, după care se presară făina şi se sting cu o cană de apă (se poate folosi şi apa în care a fiert conopida).

După ce au dat în clocot, se adaugă conopida fiartă, se potriveşte de sare şi se mai fierb încă 10 minute. La sfârşit se adaugă pătrunjelul tocat mărunt şi se potriveşte de piper.

2. Fasole batută 

Ingrediente

500 g fasole boabe

1 telina

5 catei de usturoi

2 cepe potrivite

2 morcovi

sare

piper

4 linguri ulei

o lingura de suc de rosii ardei capia

Mod de preparare

Fasolea se pune la inmuiat in apa rece vreo 12 ore, pentru a fierbe mai usor. Se schimba apa si se pune la fiert intr-o oala. Schimbam din nou apa dupa ce a fiert 30 de minute. Apoi adaugam morcovii, o ceapa si telina.

Dupa ce fasolea a fiert, o punem la scurs intr-o strecuratoare. Pasam fasolea impreuna cu celelalte legume, adaugam usturoiul, sarea, piperul si 2 linguri de ulei. Calim cealalta ceapa, adaugam sucul de rosii si ardeiul si le punem peste fasolea batuta.

Citeşte şi   CRĂCIUN 2016. Cele mai frumoase locuri din România unde poţi petrece sărbătorile

3. Paste cu spanac 

Ingrediente

500 g paste

300 g spanac

100 g ciuperci

1 ceapa

1 capatana de usturoi

100 g margarina

1 lingura de ulei

zeama de lamaie

otet

sare

Mod de preparare

Capatana de usturoi necuratata se lasa la cuptor 15 minute pana se inmoaie. Dupa aceea, se scoate miezul din cateii de usturoi. Ceapa curata, se toaca marunt, se caleste pana se inmoaie, apoi se adauga ciupercile, miezul de usturoi si se inabusa inca 5 minute.

Se adauga 2 linguri de zeama de lamaie si se mai fierbe 2 minute. Frunzele de spanac se curata, se spala in mai multe ape, se taie si se adauga peste ciuperci impreuna cu margarina. Se potriveste de sare si piper si se inabusa pana cand frunzele de spanac s-au inmuiat. Pastele se fierb in apa clocotita cu sare, se strecoara si se asaza in farfurii. Deasupra se pune sosul de spanac. In loc de zeama de lamaie se poate folosi un pahar de vin alb.

4. Couscous cu ciuperci 

Ingrediente

500 g ciuperci albe proaspete

1 ceapa alba

3 linguri ulei de floarea soarelui

sare

piper

1 pahar 300 ml cu couscous

Mod de preparare

Couscous-ul se fierbe in proportie de 1 la 1 cu apa. Deci un pahar cu apa si unul de couscous. In apa in care fierbem couscous-ul putem adauga curry sau turmeric. Adaugam couscous-ul cand apa incepe sa fiarba, amestecam si stingem focul. Il lasam vreme de 10 minute sa se umfle bine. In acest timp taiem marunt ceapa si o calim.

Cand ceapa s-a rumenit, adaugam ciupercile taiate in bucati medii. Le lasam sa se caleasca la foc mediu. Cand s-au rumenit, adaugam sare si piper dupa gust. Apoi, putin cate putin, adaugam couscous peste ciuperci, amestecand continuu. Cand terminam de adaugat couscous-ul, luam tigaia de pe foc si o acoperim. Lasam compozitia vreme de 10 minute sa se odihneasca. Se serveste calda.

Citeşte şi  TRADIŢII de Crăciun din jurul lumii. Cum sărbătoresc japonezii, ruşii sau americanii GATA

5. Şniţel de ştevie 

Ingrediente

10 frunze de ştevie

10 felii de caşcaval de mărime potrivită

10 felii de şuncă de mărime potrivită

2 ouă făină pesmet ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Speli sub jet de apă frunzele de ştevie, apoi le opăreşti, timp de 3 secunde, în apă clocotită. Le tai dreptunghiuri cu laturile de 6,7 cm/10 cm şi pui pe fiecare frunză de ştevie o felie de caşcaval, una de şuncă şi le rulezi ca pe sarmale. Dai prin făină, ou şi pesmet şi prăjeşti în ulei încins.Citeşte şi CRĂCIUN 2016. Cele mai frumoase locuri din România unde poţi petrece sărbătorile

6. Supă picantă cu linte şi spanac 

Ingrediente

ulei de măsline

1 ceapă albă mare, tocată mărunt

1 căţel de usturoi, tocat mărunt

sare şi piper

1/2 linguriţă coriandru

1/2 linguriţă chimion

1/2 linguriţă sumac (un condiment)

1/2 linguriţă fulgi ardei iute roşu

2 linguriţe mentă uscată mărunţită

un praf de sare

1 lingură de făină

4 litri (6 căni) supă de legume fără sare

700 ml (3 căni) de apă, dacă este necesar

340 g frunze de spanac congelate, tocate (nu este nevoie să le dezgheţi)

300 g linte maro, spălată

sucul de la 1 lămâie verde

50 g pătrunjel tocat

Mod de preparare

Într-o cratiţă mare de fontă sau de ceramică, încingi 2 linguri de ulei de măsline. Adaugi ceapa tocată şi sotezi până când devine maro-aurie. Adaugi usturoiul, toate condimentele din listă, menta uscată, zahărul şi făina. Le găteşti în ulei aproximativ 2 minute, la foc mediu spre mare, şi amesteci din când în când. Acum adaugi fiertura de legume (n.r. – apa în care ai fiert anumite legume, fără sare) şi apa. Dai flacăra mare şi fierbi până dă în clocot. Adaugi spanacul congelat şi boabele de linte.

Fierbi preţ de 5 minute la foc mare şi apoi reduci flacăra, dai focul mediu spre mic. Acoperi şi fierbi lintea şi spanacul timp de 20 de minute sau până vezi că boabele de linte sunt fierte pe deplin şi moi. În timpul fierberii, verifici nivelul de lichid din oală şi, dacă e necesar, adaugi puţină apă fierbinte.Când boabele de linte sunt complet fierte, amesteci în compoziţie sucul de lămâie verde şi pătrunjelul tocat. Iei oala de pe foc şi o laşi acoperită alte 5 minute. Serveşti supa mediteraneană picantă cu lipie sau pită sau cu alt gen de pâine rustică, în funcţie de preferinţe.

Citeşte şi  Postul Crăciunului 2016. Tradiţii şi superstiţii. De ce se lasă oalele cu gura în jos de Lăsata Secului

7. Musaca de ţelină cu orez 

Ingrediente

5 teline

2 cepe

150 ml suc de rosii

300 g orez

200 ml ulei

1 lingurita delikat de legume

sare

piper

1 legatura patrunjel

Mod de preparare

Curatam telina, o spalam, o taiem felii si o lasam vreme de 15 minute la scurs. Feliile de telina le prajim putin in ulei incins. Ceapa o taiem marunt si o punem la calit. Dupa cateva minute adaugam orezul si il lasam impreuna cu ceapa la fiert in apa cat sa il acopere, la foc mic.

Adaugam sare si piper dupa gust.Ungem tava cu ulei si pesmet, apoi asezam un strat de felii de telina, orezul fiert si un alt strat de telina. Adaugam putina apa si lasam tava la cuptor timp de 15 minute. Dupa un sfert de ora, adaugam sucul de rosii si o mai lasam la cuptor timp de 10 minute. Se serveste cu patrunjel proaspat.

8. Vinete umplute 

Ingrediente

4 vinete mari

4 cepe

4 ardei gras

4 roşii

5 căţei usturoi

1 morcov

1 cească ulei

1 ceaşcă orez

1 legatură mărar

sare

piper

Mod de preparare

Tai vinetele in jumatati, pe lungime, scoti o parte din miez si le oparesti in apa clocotita cu putina sare timp de 20 minute, apoi le scoti si le asezi intr-o tava de teflon. Intre timp, prepari umplutura astfel: calesti ceapa intr-o cratita, adaugi ardeii, apoi miezul de la vinete, morcovul ras si usturoiul.

Lasi sa scada si adaugi orezul si putina apa. Lasi sa se inabuse bine si cu orezul, apoi adaugi rosiile decojite si taiate cubulete. Lasi sa scada bine si adaugi verdeata, piper si sare dupa gust. Cu aceasta compozitie umpli vinetele si daca mai ramane compozitie poti umple si vreo 2 ardei grasi taiati in jumatati. Torni deasupra sos de rosii si dai tava la cuptor.

Citeşte şi  Sărbători fericite, tuturor! Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Crăciun

9. Salată de post

Ingrediente

750 g vinete

300 g morcovi

2-3 linguri cu ulei de măsline

sare

piper

Pentru sos

1 ardei iute

2 linguri cu pătrunjel verde

1 cățel de usturoi zdrobit

3 linguri cu zeamă de lămâie

4 linguri cu ulei de măsline

1 linguriță rasă cu sare de mare

1 linguriță rasă cu piper roșu.

Mod de preparare

Taie fâșii subțiri vinetele și morcovii, pune-le într-o tavă unsă cu ulei de măsline, presară sare și piper după gust, stropește-le cu puțin ulei și dă la cuptor 20 de minute sau până legumele devin moi la interior și capătă o culoare aurie.

Pentru sos, înceinge uleiul și aurește usturoiul, fără să-l arzi. Dă deoparte și lasă-l să se răcorească, apoi adaugă restul ingredientelor. Toarnă sosul peste vinete și morcovi, amestecă și lasă la temperatura camerei măcar două ore să se întrepătrundă aromele.

10. Ardei umpluti cu legume 

Ingrediente

2 morcovi

1 radacina patrunjel

1 ceapa

3-4 rosii

1 lingura zahar

3 linguri ulei

Mod de preparare

Ardeii, carora li s-a scos in prealabil cotorul, se pun 1-2 minute in apa clocotita, putin sarata; se scot apoi pe o sita ca sa se scurga.

Dupa aceea, se pune umplutura, se aseaza pe un rnd in cratita se toarna deasupra apa, se adauga ulei si bulion de rosii si se lasa sa fiarba inabusit cu capac, in cuptor sau pe plita, timp de 30-40 minute. Pentru prepararea umpluturii de legume se taie pai morcovul, patrunjelul si ceapa si se prajesc in ulei, se adauga apoi rosii proaspete curatate de seminte si pielita, taiate marunt, se presara putin zahar, sare, piper si se prajesc.