Crăciunul ar putea fi anulat, în SUA, din cauza haosului din lanţurile de aprovizionare. Blocajul „istoric” s-ar putea prelungi și anul viitor

Preşedintele american Joe Biden face eforturi susținute ca să decongestioneze lanțul de aprovizionare aglomerat al țării. Autorităţile fac apel la operatorii de transport şi la actorii din lanţul de aprovizonare să pună umărul la deblocarea acestei situaţii.

19 oct. 2021, 01:50
Crăciunul ar putea fi anulat, în SUA, din cauza haosului din lanţurile de aprovizionare. Blocajul „istoric” s-ar putea prelungi și anul viitor

Crăciunul ar putea fi anulat, în SUA, în condiţiile în care americanii se vor afla în imposibilitatea de a-şi face cumpărăturile de sărbători. Blocajul apărut în lanțul de aprovizionare riscă să afecteze serios Crăciunul din acest an. Mărfurile ajung mai greu și la prețuri mai mari, iar de vină pentru această situație sunt costurile care au explodat în pandemie.

Crăciunul ar putea fi anulat, în SUA, din cauza problemelor de aprovizionare a magazinelor

Mai exact, din cauza pandemiei, fabricile au fost închise temporar şi multe containere au rămas în porturi. Asia şi-a revenit prima din criză şi aproape toate containerele s-au dus către Europa și America de Nord. Cele două continente nu și-au revenit, însă, la fel de repede. Prin urmare, containerele au început să se adune în porturi şi, pe lângă asta, nici şoferi nu sunt suficienţi.

Citeste si Britney Spears a împodobit bradul de Crăciun: „Orice motiv pentru a găsi mai multă bucurie în viață este o idee bună”

Criza containerelor ar putea avea repercusiuni și asupra industriei de jucării. Deoarece închirierea containerele de depozitare este scumpă, producătorii au decis să se concentreze pe jucării mici şi pe pluşuri.

Autoritățile pun presiune pe operatorii portuari, pe companiile de transport şi pe sindicate ca să mărească ritmul de lucru şi numărul de muncitori care să descarce şi să ducă rapid mărfurile în depozite, informează politico.com.

Criza aprovizionării s-ar putea prelungi şi în 2022

Criza aprovizionării se anunţă chiar mai gravă decât anticipau experţii, acum câteva luni. Mai mult decât atât, s-ar putea prelungi şi în 2022.

Până acum, responsabilitatea aprovizionării a aparţinut sectorului privat. Oficialii americani susțin că au un control limitat asupra porturilor şi companiilor de transport, astfel că tot ce pot face este un apel la accentuarea eforturilor acestora.

Casa Albă a anunţat, săptămâna trecută, că portul din Los Angeles va fi deschis non-stop, măsură deja implementată în Long Beach. Aceste porturi au, însă, blocaje uriaşe, prin ele trecând 40% din importuri.

Companii precum FedEx, UPS, Walmart, Samsung, Target şi Home Depot vor face transporturi din porturi inclusiv pe timp de noapte pentru a mări capacitatea de preluare a unei cantităţi mai mari de marfă.

Citeste si S-a deschis o sală specială pentru plâns în Spania pentru a înlătura prejudecățile legate de sănătatea mintală. „Nu e un subiect tabu, e o problemă despre care trebuie să vorbim și să acționăm în consecință”

La rândul lor, sindicatele au dat asigurări că vor mobiliza un număr mai mare de muncitori. Totuşi, oficialii americani spun că pentru a elimina blocajele este nevoie de un efort la scară largă, inclusiv mobilizarea tuturor operatorilor de transport şi a actorilor din lanţul de aprovizionare.

Criza cadourilor le-ar putea strica bucuria copiilor de sărbători

Presiunile asupra lanţurilor de aprovizionare s-au acutizat pe fondul pandemiei. Deşi porturile procesează cantităţi record de produse importate şi costurile de transport au explodat,  cea mai mare problemă în prezent este că lanţurile de aprovizionare sunt mult prea aglomerate şi nu pot ţine ritmul.

Sezonul de comenzi pentru sărbători a început în forţă în septembrie, astfel că timpul a fost mult prea scurt pentru a avea rezultate vizibile. Marile lanţuri de magazine precum Walmart, Amazon şi Home Depot şi-au luat măsuri de precauţie şi au plasat comenzi mult mai devreme. În plus, au mobilizat şoferi pentru a prelua mărfurile din port. Alţii au închiriat vase pentru transportul propriilor containere.

În luna iulie, Joe Biden a emis un ordin de consolidare a industriei de containere prin care Comisia Federală Maritimă a fost însărcinată să împiedice impunerea unor taxe exagerate şi să examineze eventuale probleme de concurenţă neloaială. Şeful acestei comisii a precizat însă că aceste anchete şi consolidarea pieţei americane nu sunt suficiente pentru a soluţiona criza cadourilor.