Secretele Pentagonului. Programul ce i-ar putea transforma pe soldaţi în cyborgi GALERIE FOTO

Pentagonul se pregăteşte să implanteze chip-uri şi interfeţe neurocerebrale în creierul soldaţilor, dar susţine că, până acum, nu a trecut la experimentul propriu-zis, cu excepţia unor voluntari care au suferit deja operaţii pe creier după traumatisme şi leziuni cerebrale cu care s-au întors de pe câmpul de luptă. Totul este dezvaluit intr-o carte de jurnalista Annie Jacobsen.
Sânziana Stancu
04 oct. 2015, 06:59
Secretele Pentagonului. Programul ce i-ar putea transforma pe soldaţi în cyborgi GALERIE FOTO

Agenţia DARPA, organul de cercetare secret al Pentagonului, se ocupă de acest program. „Din 2,5 milioane de americani care au servit pe campul de luptă în Irak şi Afganistan, 300.000 dintre au ajuns acasă cu traumatisme şi leziuni cerebrale”, afirmă jurnalista Annie Jacobsen.

„DARPA a lansat o serie de programe pentru a stimula funcţia cognitivă, precum şi pentru a vindeca eventualele leziuni cerebrale în interiorul ţesuturilor creierului”, a explicat ziarista. Iar toate aceste programe se concentrează în jurul unor chip-uri ce ar urma să fie introduse în ţesuturile creierului, scrie fusion.net.

Programele secrete ale unei armate cibernetice

Într-o carte de-a sa, despre istoria DARPA, jurnalista a descris aceste  „programe clasificate” despre viitoarea „armată cibernetică” a SUA. Ea a precizat că cercetătorii testează „protezele neuronale”şi că le-au şi folosit pentru a vindeca leziunile cerebrale ale soldaţilor care au avut de suferit pe câmpul de luptă.

„Soldaţii voluntari au fost de acord să li se implanteze micile dispozitive în creier”, precizează jurnalista, dar programul extins nu a trecut la aplicarea propriu-zisă pe soldaţii americani, rămânând în stadiul de voluntariat.

Când DARPA lansase proiectul RAM (Restaurarea Memoriei Active) anul trecut, l-a conceput astfel încât cercetările să se întindă pe o perioadă de 4 ani până la aplicarea prorpiu-zisă a acestuia pe creierul uman, scrie la rândul său revista cu teme militare Defence One.

Experimentele DARPA nu vizează doar armate performante de „cyborgi”. Cercetătorii speră ca, prin aceste dispozitive impantate în creier, să descopere secretele inteligenţei artificiale cu ajutorul cărora să echipeze roboţii inteligenţi cu „creier” care să „rezoneze” la cel mai inalt nivel cu creierul uman.

Scopuri multiple

Cercetările privind implanturile cerebrale au la origine scopuri medicale. Sau, cel puţin, aşa pretind cercetătorii care se ocupă de acest proiect. Astfel, în cadrul DARPA, prin programe ca RAM şi REMIND s-a explorat modul în care implanturile cerebrale le pot fi de ajutor soldaţilor care se întorc de pe câmpul de luptă cu leziuni cerebrale şi pierderi de memorie.

Alte programe DARPA au studiat modul în care soldaţii de pe câmpul de luptă ar putea comunica între ei şi prin puterea gândului.

Creier cu modem wireless propriu, doar un pas până la inteligenţa artificială

În 2001, în cadrul unei conferinţe, o oficialitate din cadrul DARPA, Eric Eisenstadt, spunea:”Imaginaţi-vă vremea în carea creierul uman va avea propriul său modem wireless astfel încât, în loc ca omul să acţioneze asupra propriilor sale gânduri, acestea să acţioneze singure asupra creierului său” şi să îi dicteze acţiunile.

Cu toate că acest program sugerează mai degrabă fiinţe umane robotizate în orice domeniu, în cel militar ar putea crea nişte războinici ca în filmele de ficţiune.

Totuşi, oficialităţile DARPA susţin că scopul principal al cercetării este doar „terapeutic”, nu militar, urmând să îi ajute pe soldaţi şi pe veteranii de război afectaţi de misiunile pe care le-au îndeplinit pe câmpul de luptă.

Iniţiatorii programului se apără insistând că nu este vorba, în realitate, despre crearea unor „super soldaţi” sau despre „deblocarea secretelor inteligenţei artificiale”. Înţelegerea creierului uman este la fel de importantă ca şi dobândirea inteligenţei artificiale pentru a înţelege computerele”, este concluzia experţilor.

Obama a ştiut

În august 2014, preşedintele american Barack Obama anunţa exisenţa a 19 proiecte de cercetare menite să îmbunătăţească sănătatea mintală a soldaţilor americani şi a veteranilor.

Unul dintre aceste proiecte a fost tocmai cel a dezvoltării chip-urilor ce ar putea fi implantate în ţesutul cerebral pentru a regla activitatea sistemului nervos cu scopul de a ameliora afecţiunile provocate soldaţilor, de la sindromul stresului post traumatic, până la artrită, de pildă.

Înainte de acest plan însă, în luna mai a aceluiaşi an, Pentagonul anunţase deja că dezvoltă în laboratoarele sale „neurotehnologii minimal invazive” pentru recuperarea rapidă a creierului şi chiar a întregului organism al soldaţilor afectaţi fizic şi psihic de război.

Potrivit Defense One, Pentagonul anunţa că speră să dezvolte un prototip de chip în următorii cinci ani, urmând să ceară apoi aprobarea FDA.

În cartea sa intitulată „Creierul Pentagonului, o istorie necenzurată”, jurnalista Annie Jacobsen confirmă  că DARPA ar fi implantat deja chip-uri în creierul soldaţilor – numai  voluntari – care au suferit leziuni cerebrale pe câmpul de luptă. Dar Jacobsen afirmă că cercetătorii sunt îngrijoraţi de faptul că aceste tehnologii ar putea fi folosite şi pentru spionaj şi drone.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Andrei Caramitru știe cine va câștiga turul 2 al alegerilor: “Nu e nicio șansă”
Capital.ro
Tragedie cutremurătoare în lumea artistică. S-a stins o tânără actriță: Acum vei străluci pe cer...
Playtech.ro
Ce drepturi ai ca moștenitor dacă nu ești trecut în testament. Care sunt prevederile legale
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Doliu în fotbalul internațional. A murit un cunoscut jucător
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine trebuie să completeze Declarația unică 2025. Ce amenzi riști dacă nu depui formularul până la această dată
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în familia muzicii populare românești. Va rămâne mereu în amintirea românilor. Drum lin!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
O nouă epidemie gravă în Europa. Un virus dispărut de 50 de ani
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele