Crematoriile din Germania, afectate de criza gazelor. Oamenii se tem că nu îşi vor mai putea incinera morţii

Crematoriile din Germania încep să fie afectate din cauza crizei de gaze. Oamenii se tem că dacă Rusia va întrerupe furnizarea gazelor nu îşi vor mai putea incinera morţii.

03 aug. 2022, 12:15
Crematoriile din Germania, afectate de criza gazelor. Oamenii se tem că nu îşi vor mai putea incinera morţii

Crematoriile din Germania, afectate de criza gazelor. În timp ce sancţiunile occidentale sporesc tensiunile dintre Europa şi Moscova, Germania este în alertă pentru o posibilă întrerupere a furnizării gazelor de către gigantul Gazprom.

Crematoriile din Germania, afectate de criza gazelor. Trei sferturi din morţi sunt incineraţi

Citeşte şi Bank of America: Criza gazelor din UE a trecut de la un scenariu „rău” la un scenariu „teribil”

În Germania, întreprinderile, inclusiv crematoriile, au început să elaboreze planuri de urgenţă pentru a face faţă creşterii costurilor gazului şi riscului ca acesta să nu mai fie disponibil.

Svend-Joerk Sobolewski, preşedintele unui consorţiu german de incinerare, este de părere că în cazul în care se trece la raţionalizarea gazului, ar trebui să se ţină cont de faptul că majoritatea crematoriilor nu pot funcţiona fără gaz.

„Nu poţi opri moartea”, a spus Svend-Joerk Sobolewski.

Cifrele Asociaţiei de Pompe Funebre din Germania arată că din cele aproximativ un milion de persoane care mor în fiecare an în această ţară,  aproape trei sferturi sunt incinerate.

În comparaţie cu alte ţări europene, Germania are cei mai mulţi morţi incineraţi, a declarat pentru Reuters Stephan Neuser, şeful asociaţiei.

Acesta spune că totul ţine de o veche tradiţie din fosta Germanie de Est, unde aproape toate înmormântările se făceau prin incinerare. De asemenea, oamenii preferă urnele în locul mormintelor pe care nu le-ar mai putea vizita şi întreţine.

Pe termen mai lung, trecerea de la gaz la electricitate ar putea fi o opţiune, dar şeful Asociaţiei de Pompe Funebre a spus că acest lucru nu s-ar putea întâmpla rapid, potrivit Mediafax. 

Pe termen scurt, o opţiune ar fi reducerea temperaturii medii a cuptoarelor la 750 de grade Celsius de la 850 Celsius în prezent, ceea ce ar putea economisi între 10% şi 20% din gaz, dar a precizat că această măsură necesită un permis special din partea autorităţilor statelor.

De asemenea, crematoriile opresc unele cuptoare, în timp ce pe altele le ţin în permanenţă în funcţiune, pentru ca acestea să nu se răcească şi să necesite mai mult gaz pentru a fi reîncălzite.

„În cazul unei pene de gaz, am putea să continuăm să operăm instalaţiile care sunt fierbinţi … Asta înseamnă că am putea apoi să continuăm să lucrăm cu o putere redusă”, a declarat, pentru Reuters, administratorul unui crematoriu din Dachsenhausen, în vestul Germaniei.

Sobolewski, de la consorţiul german de incinerare, a declarat că această măsură ar putea reduce cantitatea de gaz folosită cu până la 80%, dar că nu toate crematoriile au o cerere suficientă pentru a justifica acest model. Cooperarea în întregul sector ar putea ajuta.

Ministerul german al Mediului a precizat că lucrează cu autorităţile regionale la emiterea de decizii pentru posibile excepţii privind temperatura minimă, adăugând că acestea vor fi disponibile în următoarele săptămâni.

Citeşte şi Ursula von der Leyen jură că a renunțat la consumul de gaze: „Acasă folosim asta” / Bruxellesul strânge cureaua în toată Europa