Cresc ratele: ROBOR a ajuns la 1,11%, cel mai ridicat nivel din 2015

Indicele la care băncile se împrumută între ele pe piaţa interbancară şi care intră în componenţa dobânzilor variabile ale creditelor pentru firme şi populaţie, Robor la 3 luni, a crescut şi astăzi până la 1,11% şi a atins cel mai ridicat nivel din noiembrie 2015. Analiştii bancari estimau că nivelul de 1,1% va fi atins abia la finalul anului, dar valoarea a fost depăşită astăzi. Cel mai mic nivel din istoria indicelui de referinţă a fost în septembrie 2016, de 0,64%.

25 sept. 2017, 10:37
Cresc ratele: ROBOR a ajuns la 1,11%, cel mai ridicat nivel din 2015

Indicele Robor la 3 luni, cel care intră în componenţa a peste 60% dintre creditele luate de români, a ajuns astăzi la 1,11%, nivel care a depăşit previziunile analiştilor pentru sfârşitul anului. Semnalele sunt în continuare de creştere, iar viteza de creştere surprinde: într-o săptămână a crescut cu 11 puncte de bază. După cum explică Ciprian Dascălu, economist şef ING Bank, „este vorba despre faptul că BNR a lăsat clar să se vadă că apară nivelul de 4,6 lei pentru un euro şi atunci investitorii strâng leii din piaţă, volumul de lichidităţi scade pe interbancar şi atunci, normal, cresc dobânzile….Însă execuţia bugetară arată un deficit relativ mic…0,77% la sfârşitul verii. Ceea ce înseamnă că, la final de an vom asista la o nouă invazie de lei în piaţă din cauza cheltuielilor bugetare pe final de an”. În plus, dobânzile din piaţă înglobează deja aşteptările privind creşterea dobânzii la facilitatea de depozit a băncilor comerciale la BNR, în şedinţa din 3 octombrie.

Analiştii financiari, în special cei ai ING Bank, se aşteaptă ca la următoarea şedinţă a BNR, din 3 octombrie, banca centrală să modifice coridorul facilităţilor permanente, în sensul majorării cu 0,25 puncte procentuale de bază a dobânzilor percepute pentru depozitele băncilor la BNR şi a reducerii cu aceeaşi valoare la facilitate de credit. „În aşteptarea acestei măsuri, piaţa a început deja să înglobeze indicatorul Robor la trei luni, cel care stă la baza calculelor dobânzilor la creditele în lei. Previziunile ING Bank merg către un Robor de 1,1% la sfârşitul lui 2017 şi 2,10% la sfârşitul anului viitor”, a declarat Ciprian Dascălu, economist şef ING Bank.

Mai multe detalii pe  http://www.economica.net