Crime pe bandă rulantă în Iran. Un cetățean care a râs de naționala eliminată de la Mondial a fost executat

Autoritățile din Iran apelează la măsuri extreme, chiar și când e vorba despre fotbal. Un bărbat care s-a bucurat pentru eșecul naționalei reprezintă un exemplu în acest sens. 

01 dec. 2022, 11:35
Crime pe bandă rulantă în Iran. Un cetățean care a râs de naționala eliminată de la Mondial a fost executat

Un cetățean iranian în vârstă de 27 de ani ar fi fost ucis într-o noapte, de forțele de ordine din nordul țării, în timp ce protestatarii antiguvernamentali celebrau public eliminarea echipei de fotbal de la Cupa Mondială din Qatar, în fața SUA, informează presa internațională.

Mehran Samak ar fi bărbatul ucis în orașul Bandar Anzali, din Marea Caspică. El s-ar fi aflat în mașină și ar fi claxonat pentru a sărbători drama naționalei țării în care s-a născut.

Forțele de securitate iraniene au negat uciderea protestatarilor.

Zilele acestea au apărut imagini cu grupuri de iranieni care protestau împotriva Guvernului de la Teheran, după eliminarea echipei naționale.

BBC Persian a postat un video de la înmormântarea bărbatului miercuri dimineață, 30 noiembrie. În filmare, oamenii în timp ce scandau „Tu ești imoralul, eu sunt o femeie liberă”, un slogan folosit frecvent în timpul protestelor.

 

Ce se întâmplă în Iran

 

Conflictele din Iran au început în urmă cu zece săptămâni, după moartea Mahsaei Amini, o tânără de 22 de ani arestată de poliția morală din Teheran, pentru că ar fi încălcat regulile stricte care cer femeilor să-și acopere părul cu un hijab.

Mulți iranieni au refuzat să-și susțină echipa de fotbal din Qatar, considerând-o ca o reprezentare a Republicii Islamice.

Înainte de primul meci, jucătorii naționalei iraniene nu au intonat imnul, în semn de solidaritate față de protestatari, Este vorba despre meciul pierdut cu 6-2, în fața Angliei. În schimb, în meciul cu Țara Galilor, 2-0 pentru iranieni și cel cu SUA, 1-0 pentru americani, fotbaliștii au cântat imnul.

Activiștii din statele occidentale susțin că zeci de mii de iranieni au fost arestați, răniți și uciși.