Criminalul Marius Csampar, care a ucis pentru o oală cu sarmale şi o lenjerie de pat, eliberat întrucât a stat „suficient” după gratii

Marius Csampar a ucis șase oameni și a fost condamnat la 90 de ani de închisoare. Magistraţii din Mehedinți l-au eliberat după 22 de ani, considerând că a stat suficient în detenţie, informează Mediafax.

RomaniaTV.net
17 iun. 2020, 20:07
Criminalul Marius Csampar, care a ucis pentru o oală cu sarmale şi o lenjerie de pat, eliberat întrucât a stat „suficient” după gratii

Marius Csampar, unul dintre cei mai cunoscuţi criminali ai României, a fost eliberat în luna mai. În palmaresul său se află, printre alte crime, o crimă cu o miză cel puţin bizară. În decembrie 1996, a intrat în casa unei bătrâne de 84 de ani, pe care a bătut-o cu pumnii şi picioarele, după care a furat din casă o oală cu sarmale, carne, 10 litri de vin, veselă, lenjerie de pat şi 95.000 de lei. O altă victimă a fost un om al străzii, pe care l-a decapitat şi l-a aruncat în parcul IOR.

În perioada pe care a petrecut-o în detenţie, Csampar a fost sancţionat disciplinar de mai multe ori. Însă începând cu anul 2014 a avut un comportament aproape exemplar. 

Lui Marius Csampar i s-au făcut şase analize pentru eliberare condiţionată. În plus, el a muncit în închisoare, însă nu suficient. Din 1997 până în 2020, când a fost eliberat, a adunat doar 201 zile de câştig.

Pe cale de consecinţă, stăruinţa în muncă nu este o condiţie îndeplinită”, spune Judecătoria Drobeta Turnu Severin, prima instanţă care i-a refuzat cererea de eliberare condiţionată. Judecătorii de la Turnu Severin au motivat respingerea cererii prin aceea că „se observă din trecutul petentului că nu şi-a însuşit valorile sociale prin aplicarea unor sancţiuni penale şi scopul reeducării persoanei condamnate nu a fost atins”.

Citeşte şi Criminalii, violatorii şi tâlharii nu mai pot fi eliberaţi condiţionat. Codul penal, modificat după ce o fată a fost incendiată

Judecătorii de la Tribunalul Mehedinţi, însă, unde Csampar a făcut apel, au fost de altă părere, considerând că Marius Csampar a stat suficient după gratii: „Dacă la nivelul Penitenciarului Drobeta Turnu Severin s-a considerat că persoana privată de libertate Csampar Marius poate să execute pedeapsa în regim deschis cu posibilitatea de a presta muncă în exteriorul penitenciarului fără să fie supravegheat, atunci cu atât mai mult tribunalul consideră (…) că este un deţinut disciplinat […] Tribunalul consideră că perioada de pedeapsă executată de la data de 17.04.1997 până în prezent este suficientă pentru a acorda condamnatului beneficiul liberării condiţionate în scopul îndreptării şi resocializării sale”.

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a cerut Inspecţiei Judiciare verificări în privinţa modului în care au fost admise eliberările condiţionate.