Cristian Buşoi, despre alegerea primarilor în două tururi: „Sunt şanse minime să se mai schimbe ceva”

Liberalul Cristian Buşoi a declarat, joi,  la România TV, după ce premierul Cioloş a respins cererea PNL privind adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi, că la alegerile din iunie vom asista "la situaţii destul de inedite". Europarlamentarul a precizat că "sunt şanse minime să se mai schimbe ceva" în privinţa legii electorale, însă liberalii sunt pregătiţi să câştige alegerile locale dintr-un tur.

21 ian. 2016, 20:40
Cristian Buşoi, despre alegerea primarilor în două tururi: „Sunt şanse minime să se mai schimbe ceva”

Biroul Politic Național al PNL i-a înaintat premierului Cioloş, la începutul săptămânii, o propunere în sensul aprobării printr-o Ordonanță de Urgență a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Dacian Cioloş a respins cererea liberalilor, declarând că „nu este democratic să modifice un guvern, prin Ordonanță de Urgență, o lege politică”.

CITEŞTE ŞI: Alina Gorghiu, surprinsă de refuzul lui Cioloş: „Poate îl convinge societatea civilă, dacă noi nu am reuşit”

Candidatul PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, Cristian Buşoi, a declarat la România TV că în cazul unor alegeri într-un singur tur, există riscul ca mulţi aleşi locali să nu aibă o legitimitate foarte mare.

Cred ca vom asista la alegerile din iunie, la situatii destul de inedite. Cu siguranta, in unele orase, dar si in multe localitati din Transilvania, acolo unde este important si votul etnic, acolo unde sunt multi candidati independenti, veti vedea primari alesi cu peste 20%. La o participare de sub 50%, inseamna o legitimitate de 10-15%. In cei patru ani, in care primarul va trebui sa face reforme curajoase, va trebui sa isi asume niste proiecte, sa curete administratia de vechile metehne, de coruptie, avand o sustinere atat de firava, ii va fi greu sa aiba legitimitatea pe care ar fi avut-o in doua tururi. Este important sa aratam ca exista acest risc ca multi dintre alesii locali sa nu aiba o legitimitate foarte mare, pentru ca votul va fi extrem de fragmentat„, a declarat Cristian Buşoi.

Colegii mei au introdus un amendament in care au cerut doua tururi. S-a respins in Parlament, pentru ca nu aveam majoritate. Aveam de ales sa votam impotriva unui intreg cod electoral, care contine si multe alte lucruri bune. Am decis sa votam acel cod electoral, spunand ca ne-am fi dorit ca alegerile sa fie din doua tururi„, a mai spus Buşoi.

Liberalul a mărturisit că nu crede că se va mai schimba ceva la legea electorală, însă chiar şi în aceste condiţii, PNL este pregătit să câştige alegerile dintr-un singur tur. „Sunt sanse minime sa se mai schimbe ceva. Ne pregatim sa castigam alegerile locale dintr-un tur„, a conchis Buşoi.

CITEŞTE ŞI: Şeful CCR: „Constituţia NU spune că alegerile se fac într-un tur sau două, spune că trebuie să fie libere”