Cristian Ghinea l-a „turnat” pe Nazare: „Am avut neconcordanţe dure cu domnul Nazare, pe care le-am rezolvat la nivel de prim-ministru. I-am trimis şi preşedintelui Iohannis 3-4 informări oficiale”

Ministrul Proiectelor Europene Cristian Ghinea, a explicat vineri în ce stadiu sunt negocierile cu Comisia Europeană pentru PNRR şi a adus lămuriri în ce priveşte demiterea ministrului Finanţelor, Alexandru Nazare, de către premierul Cîţu.

16 iul. 2021, 19:19
Cristian Ghinea l-a „turnat” pe Nazare: „Am avut neconcordanţe dure cu domnul Nazare, pe care le-am rezolvat la nivel de prim-ministru. I-am trimis şi preşedintelui Iohannis 3-4 informări oficiale”
Foto Inquam Photo/ Octav Ganea

Demiterea ministrului Finanţelor Alexandru Nazare nu a fost niciodată pe deplin explicată, lăsând astfel locul diverselor speculaţii, dar ministrul Cristian Ghinea a făcut lumină vineri în acest scandal politic, explicând că fostul ministru al Finanţelor se opunea reformelor cerute de Comisia Europeană şi asumate de Guvernul României, astfel încât, în final nu s-a putut găsi altă soluţie decât remanierea.

„Avand in vedere ca Romania este o tara care primeste foarte multi bani, si din PNRR, si din Coeziune, e normal sa mergem cu ambele in paralel. PNRR nu inseamna o suma de proiecte, vine Ghinea si alege ca la piata, ci inseamna dezvoltarea in ritm accelerat, a unor proiecte care nu existau. Ministerul Fondurilor Europene era asa… avea un destin contabil. Ministerul Proiectelor Europene este adevaratul nume, acum urmeaza perioada magica, cand Romania va trebui sa implementeze aceste proiecte si sa cheltuiasca acesti bani.

Cristian Ghinea, despre conflictul cu Nazare: „Am avut neconcordanţe şi l-am informat pe preşedintele Iohannis. Mi s-ar părea aberant să fie altfel”

Sunt doi pasi: negociezi cu Comisia, apoi vine decizia Consiliului. Toata lumea se astepta ca a doua parte sa fie mai grea, dar, spre surpriza multora, cu Comisia e mai greu.

Am avut neconcordante cu ministrul Nazare, unele dure, pe care le-am rezolvat la nivel de prim-ministru si i-am scris si presedintelui. I-am trimis vreo 3-4 scrisori informari oficiale, cu cc la liderii coalitiei. I-am spus ca am nevoie la un moment dat de sprijin politic, pentru a ridica unele probleme politice la nivel mai inalt.

Citeste si Naistul Voiculeţ i-a cântat lui Dragnea după eliberare. Imagini inedite cu artistul şi fostul lider PSD

Am simtit sprijin din partea presedintelui. Mi s-ar parea aberant sa fie altfel, sa nu-l informez, pentru ca este reprezentantul Romaniei in Comisia Europeana.

Foarte multi colegi nu au priceput, desi am zis inca de la inceput, ca PNRR este despre reforme. In primele luni, la noi in Romania s-a vorbit despre un Mos Craciun care doar aduce bani. Nici nu intelegeau de ce trebuie reforme. Astfel incat, in unele cazuri, nu s-au facut pasii necesari destul de repede.

Daca sunt oameni prin guvern suparati, trebuie sa inteleaga ca reformele nu sunt ale unui ministru, ci ale guvernului. Daca un ministru nu vrea sa accepte, nu opresti trenul in gara, pentru ca nu are fiecare ministru drept de veto, ci te duci la primul ministru si la presedinte si rezolvi problema, astfel incat sa ai ce prezenta Comisiei Europene.”, a declarat Cristian Ghinea pentru AlephNews.

„A ţine acest guvern unit în spatele PNRR a fost o performanţă. În Italia a picat guvernul, bulgarii au avut alegeri. Eu sintetizez problemele, informez preşedintele şi coaliţia. Am făcut un circuit securizat. Am declarat secret de serviciu informaţiile cu care lucreză oamenii de acolo. Am reuşit să duc PNRR până aici fără să explodeze guvernul. Am declarat secret de serviciu informaţiile cu care lucreză oamenii de acolo. Suntem cel mai transparent guvern în negocierile cu Comisia Europeană, important este pe ce anume cădem de acord. Suntem singura ţară care am publicat şi anexele tehnice cu costuri”, a adăugat Ghinea.

Ghinea spune că atenţia pe viitor trebuie să fie la numirile de judecători la CCR, moment care va reprezenta şi un test de voinţă politică. „Numirile la CCR nu trebuie să se facă superficial. Va trebui să fim foarte atenţi la viitoarele numiri la CCR. Vrem să ştim dacă omul de la CCR va schimba jurisprundenţa pe pensii speciale. USR PLUS va întreba explicit nominalizaţii la CCR ce păreri au”, a declarat Ghinea.

Citeşte şi: Florin Cîţu vrea legea tăcerii pentru liberali. „Când ataci din PNL membrii Guvernului, seamănă cu ce face PSD. Astfel de politicieni nu mai au un viitor”