Cristina Tarcea: Cu domnul Dorneanu am discutat pe întuneric, cu telefonul în anticameră. Reacţia lui Valer Dorneanu

Cristina Tarcea, preşedintele ICCJ, a declarat miercuri, după ce discutarea cazului său în Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a fost amânată, că întâlnirea cu preşedintele CCR Valer Dorneanu, despre care vorbise şi la sosirea la CSM, a avut loc pe întuneric şi că a fost pusă să-şi lase telefonul în anticameră. Ea precizat şi că amânarea discuţiilor din CSM a fost decisă după ce a recuzat patru judecătoare pe care le-a acuzat, printre altele, de antepronunţare.

RomaniaTV.net
13 feb. 2019, 12:38
Cristina Tarcea: Cu domnul Dorneanu am discutat pe întuneric, cu telefonul în anticameră. Reacţia lui Valer Dorneanu

UPDATE Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale, a refuzat să comenteze declarația Cristinei Tarcea privind o discuție care ar fi avut loc pe întuneric, fiind pusă să își lase telefonul în anticameră. 

„Singura declarație pe care o am de făcut este cuprinsă în decizia Curții cu privire la completurile de 5 judecători. Eu nu comentez declarațiile unora sau altora, mai ales când este vorba despre o persoană publică, respectabilă. Eu comentez ce am spus eu. (…) Fiecare comentează și este răspunzător de comentariile pe care le face. Alte comentarii nu am de făcut. Nu comentez declarațiile unor oameni publici, mai ales când este vorba despre personalități pe care eu le și respect”, a declarat președintele Curții Constituționale, pentru HotNews.ro.

________

Cristina Tarcea a precizat, la plecarea de la CSM, că discuţiile din Secţia pentru judecători în materie disciplinară au fost amânate pentru 27 martie, după ce le-a recuzat pe judecătoarele Lia Savonea, Gabriela Baltag, Evelina Oprina şi Nicoleta Ţânţ, din motive de ostiliatte în ceea ce priveşte preşedintele ICCJ, pentru susţinere necondiţionată a conducerii Inspecţiei Judiciare şi pentru motive de antepronunţare, cu ocazia diferitelor şedinţe avute pentru organizare tragerilor la sorţi ale completurilor de cinci judecători de la ICCJ.

Tarcea a fost întrebată în legătură cu întâlnirile avute cu Valer Dorneanu, preşedintele Curţii Constituţionale, şi cu Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, la care făcuse referire la sosirea la sediul CSM.

„Cu domnul Valer Dorneanu am discutat despre completurile de cinci judecători, la foarte scurt timp după ce s-a pronunţat decizia prin care s-a constatat conflictul juridic de constituţionalitate. Singurul lucru pe care pot să vi-l spun acum este că a fost o discuţie în care am fost pusă să-mi ţin telefonul în anticameră, iar discuţia s-a purtat pe întuneric, atât de întuneric, încât la final am luat haina domnului Dorneanu pe mine”, a spus Tarcea. 

Ea a adăugat că discuţia cu Ciorbea a vizat completurile de 3 judecători.

La insistenţele jurnaliştilor de a furniza detalii, şefa ICCJ a răspuns: „Credeţi-mă, vă voi spune tot ce ştiu!!”.

Tarcea a spus, la sosirea la CSM, că doreşte să facă declaraţii în apărarea sa în faţa Secţiei pentru judecători în materia disciplinară.

„În afară de faptul că este un abuz… ştiţi în ultima vreme tot vorbim despre abuzuri. Trebuie să ne uităm foarte atent la toate instituţiile care comit abuzuri. Şi-aşa cum am explicat pe larg, o să vedeţi de ce cred că este un abuz”, a declarat preşedintele Instanţei Supreme.

Întrebată de ce consideră un abuz cercetarea sa disciplinară, Cristina Tarcea a explicat că va vorbi în faţa colegilor magistraţi despre discuţii pe care le-ar fi avut cu preşedintele CCR, dar şi cu Avocatul Poporului.

„O, Doamne, vă mai aduceţi aminte de declaraţiile politice din luna august şi septembrie, când la Înalta Curte se refuza a se aplica legea? Vă mai aduceţi aminte de interesul direct al preşedintelui Camerei Deputaţilor privind organizarea completurilor de cinci judecători? De aceea, am spus cam multe, am declaraţii interesante de făcut despre o discuţie pe care am avut-o cu preşedintele Curţii Constituţionale a României legată de decizia de constatare a conflictului de constituţionalitate, despre o discuţie cu domnul Ciorbea, dar toate la timpul lor”, a spus preşedintele ÎCCJ, conform Agerpres.

Ea a distribuit jurnaliştilor aflaţi la CSM mai multe pagini în care afirmă că acţiunea disciplinară împotrva sa are „vădit caracter politic” şi are loc în contextul în care sistemul juridic este subminat sub pretextul reformării. Ea reclamă faptul că în 2018 au fost iniţiate toate procedurile pentru schimbarea persoanelor cu funcţii de conducere de la toate instituţiile din sistemul judiciar.

Ea afirmă că procedura disciplinară împotriva sa este necesară pentru că preşedintele ICCJ nu poate fi revocat decât pentru management necorespunzător sau în urma aplicării unei sancţiuni disciplinare.

Pe 19 decembrie, Inspecţia judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de judecătoarea Cristina Tarcea pentru refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a CSM, care va decide cu privire la răspunderea judecătorului.