Cristina Tarcea, despre sesizarea lui Iordache privind completurile de 3 judecători: A fost făcută cu încălcarea voinţei CCR

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, consideră că vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a formulat sesizarea în cazul completurilor specializate cu încălcarea voinţei Curţii Constituţionale a României, care a stabilit anterior, cu referire la funcţia de prim-ministru, că atribuţiile constituţionale nu pot fi delegate.

RomaniaTV.net
10 apr. 2019, 07:05
Cristina Tarcea, despre sesizarea lui Iordache privind completurile de 3 judecători: A fost făcută cu încălcarea voinţei CCR

„Această sesizare a fost făcută cu încălcarea voinţei Curţii Constituţionale, care prin decizia numărul 538 din 2018 (…), a statuat că atribuţiile constituţionale ale prim-ministrului, întemeiate pe ideea de reprezentare a Guvernului, nu pot fi delegate. Nu văd niciun argument pentru care prim-ministrul, în calitate de reprezentant al Guvernului, nu îşi poate delega atribuţiile constituţionale, iar preşedintele Camerei Deputaţilor, în calitate de reprezentant al Camerei Deputaţilor, poate face o asemenea delegare”, a spus Cristina Tarcea miercuri în faţa plenului CCR, citată de Agerpres.

Preşedintele ÎCCJ a reamintit că CCR, în decizia invocată, a decis că printre atributele care nu pot fi delegate de către prim-ministru sunt şi acelea de sesizare a Curţii Constituţionale cu un conflict juridic de natură constituţională.

De asemenea, şefa ICCJ a declarat, referindu-se la sesizarea lui vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor Florin Iordache privind lipsa completurilor specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că a trimis o statistică la CCR care a arătat că în perioada 2003 – 2018 au fost soluţionate 170 de cauze privind corupţia.

„Tocmai am trimis o statistică ieri la Curtea Constituţională  care a arătat că în perioada 2003 – 2018 au fost soluţionate 170 de cauze care intră sub incidenţa legii 78/2000 (n.r. –  pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie)” a spus Tarcea.
 
Întrebată dacă există vreo explicaţie pentru faptul că din 2004, de la adoptarea legii 78 şi până în acest an nimeni nu a invocat nelegalitatea completurilor, Tarcea a spus că explciaţia ar fi faptul că aceste completuri sunt legale.
 
„Sigur că există o explicaţie: completele au fost alcătuite potrivit legii” a spus preşedintele ÎCCJ, citat de News.ro.
 
Cristina Tarcea a mai spus că îşi menţine opinia conform căreia Florin Iordache nu avea căderea de a sesiza acest conflict.
 
„Este excepţia inadmisibilităţii pe care am invocat-o în primul punct al apărărilor noastre şi nu este o părere, este o statuare recentă a Curţii Constituţionale prin decizia 338 pronunţată în anul 2018 şi publicată anul trecut pe 18 decembrie 2018 în care s-a afirmat că prerogativele constituţionale nu pot fi delegate” a mai spus Cristina Tarcea.
 
Întrebată dacă în opinia sa este o coincidenţă faptul că aceleaşi argumente aduse în faţa CCR au fost invocate de avocaţii lui Liviu Dragnea, Cristina Tarcea a afirmat că nu poate face speculaţii.
 
„Nu pot specula, dar este cert c pe rolul Înaltei Curţi se află dosare în acera fost invocată această excepţie aproape în termeni identici” a spus Tarcea.

Sesizarea privind lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, depusă de Florin Iordache în perioada în care a fost delegat la conducerea Camerei Deputaţilor în locul lui Liviu Dragnea, se află, miercuri, pe ordinea de zi a Curţii Constituţionale a României. PNL contestă legalitatea sesizării şi a cerut judecătorilor constituţionali să amâne discutarea cauzei.

Cererea lui Iordache vizează lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


loading...
Partenerii noștri