Cristina Tarcea, despre sesizarea lui Iordache privind completurile de 3 judecători: A fost făcută cu încălcarea voinţei CCR

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, consideră că vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a formulat sesizarea în cazul completurilor specializate cu încălcarea voinţei Curţii Constituţionale a României, care a stabilit anterior, cu referire la funcţia de prim-ministru, că atribuţiile constituţionale nu pot fi delegate.

RomaniaTV.net
10 apr. 2019, 07:05
Cristina Tarcea, despre sesizarea lui Iordache privind completurile de 3 judecători: A fost făcută cu încălcarea voinţei CCR

„Această sesizare a fost făcută cu încălcarea voinţei Curţii Constituţionale, care prin decizia numărul 538 din 2018 (…), a statuat că atribuţiile constituţionale ale prim-ministrului, întemeiate pe ideea de reprezentare a Guvernului, nu pot fi delegate. Nu văd niciun argument pentru care prim-ministrul, în calitate de reprezentant al Guvernului, nu îşi poate delega atribuţiile constituţionale, iar preşedintele Camerei Deputaţilor, în calitate de reprezentant al Camerei Deputaţilor, poate face o asemenea delegare”, a spus Cristina Tarcea miercuri în faţa plenului CCR, citată de Agerpres.

Preşedintele ÎCCJ a reamintit că CCR, în decizia invocată, a decis că printre atributele care nu pot fi delegate de către prim-ministru sunt şi acelea de sesizare a Curţii Constituţionale cu un conflict juridic de natură constituţională.

De asemenea, şefa ICCJ a declarat, referindu-se la sesizarea lui vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor Florin Iordache privind lipsa completurilor specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că a trimis o statistică la CCR care a arătat că în perioada 2003 – 2018 au fost soluţionate 170 de cauze privind corupţia.

„Tocmai am trimis o statistică ieri la Curtea Constituţională  care a arătat că în perioada 2003 – 2018 au fost soluţionate 170 de cauze care intră sub incidenţa legii 78/2000 (n.r. –  pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie)” a spus Tarcea.
 
Întrebată dacă există vreo explicaţie pentru faptul că din 2004, de la adoptarea legii 78 şi până în acest an nimeni nu a invocat nelegalitatea completurilor, Tarcea a spus că explciaţia ar fi faptul că aceste completuri sunt legale.
 
„Sigur că există o explicaţie: completele au fost alcătuite potrivit legii” a spus preşedintele ÎCCJ, citat de News.ro.
 
Cristina Tarcea a mai spus că îşi menţine opinia conform căreia Florin Iordache nu avea căderea de a sesiza acest conflict.
 
„Este excepţia inadmisibilităţii pe care am invocat-o în primul punct al apărărilor noastre şi nu este o părere, este o statuare recentă a Curţii Constituţionale prin decizia 338 pronunţată în anul 2018 şi publicată anul trecut pe 18 decembrie 2018 în care s-a afirmat că prerogativele constituţionale nu pot fi delegate” a mai spus Cristina Tarcea.
 
Întrebată dacă în opinia sa este o coincidenţă faptul că aceleaşi argumente aduse în faţa CCR au fost invocate de avocaţii lui Liviu Dragnea, Cristina Tarcea a afirmat că nu poate face speculaţii.
 
„Nu pot specula, dar este cert c pe rolul Înaltei Curţi se află dosare în acera fost invocată această excepţie aproape în termeni identici” a spus Tarcea.

Sesizarea privind lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, depusă de Florin Iordache în perioada în care a fost delegat la conducerea Camerei Deputaţilor în locul lui Liviu Dragnea, se află, miercuri, pe ordinea de zi a Curţii Constituţionale a României. PNL contestă legalitatea sesizării şi a cerut judecătorilor constituţionali să amâne discutarea cauzei.

Cererea lui Iordache vizează lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.