Criza alimentară ameninţă România. Cât ar putea costa pâinea la toamnă, se anunţă scumpiri masive

Producătorii anunță noi scumpiri în următoarele luni din cauza producţiei modeste şi a războiului din Ucraina.

07 iun. 2022, 10:23
Criza alimentară ameninţă România. Cât ar putea costa pâinea la toamnă, se anunţă scumpiri masive

Criza alimentară. Ministrul de externe al Italiei, Luigi di Maio, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute, că ”războiul mondial al pâinii a început deja”, din cauza blocării cerealelor în Ucraina. Acest lucru va avea un impact asupra tuturor statelor, inclusiv asupra României. Situaţia se complică pe zi ce trece din război. La sfârşitul săptămânii, un mare siloz de cereale a fost bombardat, iar Rusia este acuzată că fură producţia de cereale din Ucraina, sporind criza alimentară în lume.

Războiul din Ucraina este punctul de origine al unui alt ”război”: cel al pâinii. Dat fiind faptul că exporturile din ţara vecină sunt blocate, statele vulnerabile nu mai au acces la cereale, lucru care poate duce la revolte, atrag atenţia liderii europeni.

Din păcate, deși e un mare producător de cereale, România va fi afectată și ea. Nu vom avea parte de o criză alimentară, dau asigurări autoritățile, însă asta nu înseamnă că nu vom plăti prețuri tot mai mari pentru produsele de panificație.

Război în Ucraina. Se anunţă criză alimentară, Rusia a distrus cu rachete al doilea cel mai mare terminal de cereale
Anual, România produce circa 9 milioane de tone de grâu. Din acest total se consumă puţin peste 3 milioane. Restul merge către export. În prezent, ţara noastră a devenit cel mai mare exportator de cereale din UE.

În ciuda acestui aspect, prețurile cresc accelerat, iar din toamnă ne vom confrunta cu scumpiri uriașe.

”Indiferent de producţia mare, peste necesarul nostru, acel comerciant, sunt 4-5 traderi la nivel naţional care colectează de pe piaţă cerealele şi le vând mai departe. Le vând la preţul de la bursă”, spune Dragoş Frumosu, lider al unui sindicat din industria alimentară, conform Observator News.

Criza alimentară, de neevitat. Proprietarii de brutării ne dau veștile proaste: Prețurile vor continua să crească
Același Dragoș Frumosu spune că, deși statistic prețul la pâine a crescut cu 25-30%, acest lucru ”este cu totul fals”. În realitate, spune sindicalistul, ”preţul pâinii e mai mult decât dublu”. Vești la fel de proaste vin din partea proprietarilor de brutării. Aceștia spun că făina are prețuri mai mult decât duble, iar asta va face ca și ei să fie obligați să scumpească produsele de panificație.

”Anul trecut, pe vremea asta, plăteam 1,8 lei pe kilogramul de făină, acum plătim spre 4 lei. La noi pâinea cu maia este între 20 şi 24 de lei kg. Anul trecut, în perioada asta, aveam 18 lei pe kg. Chiflele sunt undeva între 3 şi 5 lei.

Noi scumpiri la alimente! Câţi bani va costa o pâine, după ce fermierii au anunţat o producţie mai mică de cereale
Urmează să mai facem o majorare în toamnă. Din păcate, în momentul de faţă, este totul incert şi nu ştim exact să facem o majorare şi să ne raportăm la costuri, pentru că ele se schimbă lunar. Şi săptămânal”, spune Maria Acristei, proprietar brutărie, conform aceleiași surse.

În acest moment, în comparație cu anul trecut, preţul grâului s-a dublat şi în continuare se aşteaptă o creştere de cel puţin 30%. Specialiştii din industria alimentară spun că, în următoarele luni, o franzelă simplă va ajunge să coste peste 3 lei.

Ministrul Agriculturii cere modificarea PNRR pentru a evita criza alimentară: Agricultura nu primește niciun eurocent

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a declarat, vineri, în Prahova, că agricultura României nu are niciun eurocent în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi că toată lumea trebuie să conştientizeze necesitatea de a fi modificat în acest sens, informează Agerpres.

„Sper ca în al 12-lea ceas să se trezească toată lumea şi să conştientizeze că trebuie să modificăm Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în care agricultura României nu are niciun eurocent. Avem zero euro în PNRR, trebuie să îl modificăm, să ducem banii către irigaţii, către desecare, către depozite de alimente”, a spus ministrul Chesnoiu, la finalul unei vizite efectuată în comuna Râfov.

El a subliniat necesitatea investiţiilor în sisteme de irigaţii, sisteme antigrindină şi de stimulare a precipitaţiilor.