Criză alimentară în România. Ministrul Agriculturii: „Chiar și în cel mai secetos an, fermierii au reușit să asigure necesarul de grâu”

Ministrul Agriculturii dă asigurări că în România nu se pune problema unei crize alimentare, precizând că fermierii au reuşit mereu să asigure necesarul de grâu.

17 iun. 2022, 16:24
Criză alimentară în România. Ministrul Agriculturii: „Chiar și în cel mai secetos an, fermierii au reușit să asigure necesarul de grâu”

Criză alimentară în România. Adrian Chesnoiu îi linişteşte pe români şi spune că fermierii au reuşit să asigure necesarul de consum de grâu la nivel intern chiar şi în cel mai secetos an.

Criză alimentară în România. Anunţul făcut de ministrul Agriculturii

Citeşte şi Ministrul Adrian Chesnoiu le declară război samsarilor din pieţe. Soluţia pe care a găsit-o ca să ajute producătorii

„Anul 2020 probabil a fost cel mai secetos an din ultimii 20 de ani. Am avut o suprafaţă de aproape un milion de hectare de teren arabil calamitate sau cu o productivitate extrem de redusă din cauza secetei.

Cu toate acestea, agricultura României a reuşit să asigure necesarul de consum de grâu la nivel intern şi să realizeze chiar un excedent de aproximativ două milioane de tone pentru că necesarul nostru de consum intern este situat undeva la 4,5 milioane tone de grâu anual, iar producţia realizată în 2020 a fost de 6,5 milioane de tone”, a declarat Adrian  Chesnoiu, la evenimentul dedicat Zilei Mondiale pentru Combaterea Deşertificării şi Secetei.

Ministrul Agriculturii a mai precizat că România are un nivel de producţie stabil la principalele cereale de toamnă.

„Lucrul acesta ne dă, cred eu, liniştea necesară de a înţelege că România este departe de a se afla într-o situaţie de apariţie a unei crize alimentare. Desigur este important ca întotdeauna să ne asigurăm stabilitatea, să fim siguri că nivelul producţiei este unul stabil şi pot să vă asigur că şi anul acesta avem un nivel de producţie stabil la principalele cereale de toamnă.

Acum sigur e important ca până la finalul anului agricol să avem cantităţi de precipitaţii să avem o situaţie climaterică care să fie îngăduitoare cu fermierii noştri şi să nu ne trezim cu fenomene extreme sau accentuate climaterice care să pună în risc această activitate agricolă”, a mai explicat ministrul Agriculturii, potrivit digi24. 

Citeşte şi Ministrul Adrian Chesnoiu cere inițierea elevilor de gimnaziu în domeniul agriculturii: „Potențialul excepțional al României poate fi dus mai departe doar de oameni educați”