Criză alimentară în România. Mircea Coşea avertizează că vin vremuri grele pentru români

Profesorul de economie Mircea Coşea avertizează că România va fi lovită cât de curând de criza alimentară, criza de care se teme toată lumea.

04 iul. 2022, 10:12
Criză alimentară în România. Mircea Coşea avertizează că vin vremuri grele pentru români

Criză alimentară în România. Mircea Coşea trage un semnal de alarmă şi spune că vin vremuri grele pentru români.

Criza alimentară în România. Mircea Coşea: „Incontestabil va lovi”

Profesorul de economie Mircea Coşea avertizează că România va fi lovită de criza alimentară deoarece 70 la sută dintre alimentele consumate zilnic de români sunt importate.

Citeşte şi Klaus Iohannis se teme de criza alimentară: „Este nevoie de mai multe măsuri”

„România nu are potențial, pentru că, dacă ea produce floarea-soarelui în cantitate enormă și suntem pe primul loc în Europa, nu înseamnă că noi mâncăm semințe de floarea-soarelui. Noi trebuie să prelucrăm. Or, nu prelucrăm. Potențialul României, deocamdată, nu este la nivelul cerințelor și nici la nivelul capacității pe care o are.

Din acest punct de vedere, criza alimentară trebuie să o tratăm cu atenție și ea, incontestabil, va lovi România, pentru că noi importăm din alimentele zilnice ale populației până la 70%.

Or, acest import atât de mare se face la prețurile globale care sunt din ce în ce mai mari, ca urmare a inflației și a efectelor războiului din Ucraina. Deci, importul pe care noi îl facem, de alimente, este și un import de inflație.

Atâta timp cât noi nu vom putea să reducem importul, ca urmare a unei producții interne de care tocmai vorbeam, suntem și vom fi afectați de criza alimentară”, avertizează profesorul Mircea Coşea, potrivit bugetul.ro.

Reamintim că recent, Nicolae Ciucă a declarat la Radio România Actualităţi că este bine ca românii să cunoască realitatea din punct de vedere economic şi le-a transmis că nu trecem printr-o perioadă uşoară.

”Eu cred că este foarte bine să le spunem oamenilor realitatea, să le spunem că nu trecem printr-o perioadă uşoară şi că avem soluţii pentru orice situaţie (…) În acest context, eu cred că este bine să fim foarte precauţi, este bine să avem rezervele necesare.

Dacă la nivelul Uniunii Europene, la nivelul Guvernului ţării, ne propunem să ne creştem capacitatea de a face faţă acestor provocări, atunci cred că fiecare dintre noi trebuie să avem minimum de resurse (…) Trebuie de acum înainte să fim, aşa cum aţi zis dumneavoastră, chibzuiţi, să putem să avem la îndemână resursă materială, resursă financiară, să putem să asigurăm acel echilibru, această abilitate prin măsuri cât se poate de transparente, de oneste şi de clare”, a declarat Nicolae Ciucă.

Citeşte şi Criza alimentară ameninţă România. Cât ar putea costa pâinea la toamnă, se anunţă scumpiri masive