Criza Apei | Tanczos Barna critică românii cu gazon în curte: „E iresponsabilitate!”. Ministrul UDMR nu mai vrea ca cetățenii să consume apă din conducte, ci din fântâni

După criza pandemică, energetică și războiul din Ucraina, birocrații de la Bruxelles vorbesc din ce în ce mai des și despre criza economică, dar și despre criza hranei și a apei. Toate, într-un interval de doi ani de zile. 

06 iul. 2022, 23:44
Criza Apei | Tanczos Barna critică românii cu gazon în curte: „E iresponsabilitate!”. Ministrul UDMR nu mai vrea ca cetățenii să consume apă din conducte, ci din fântâni

Declarații halucinante din Guvernul Nicoale Ciucă. Tanczos Barna, ministrul Mediului, a luat foarte în serios scenariul panicard cu privire la criza apei. Oficialul Guvernului susține că românii își bat joc de apă.

„Sunt zone unde pompele de apă pentru unele localități sau regiuni pompează de două sau de trei ori mai multă apă, pentru a satisface nevoia de a uda grădina, de a uda gazonul, de a uda castraveții, morcovii, roșiile, lucruri care sunt de înțeles la un moment dar în situația în care toată lumea face acest lucru, face imposibilă susținerea pe termen mediu și lung a rezervelor de apă potabilă”, a declarat Tanczos Barna, potrivit Profit.

Oficialul UDMR a sfătuit românii să nu mai utilizeze apă de la robinet, ci apă de ploaie, din puțuri.

„Sigur, apa e necesară și pentru grădinărit și gazonul de la vilă, dar acele surse de apă pot veni din altă parte, nu din apa potabilă, pot veni dintr-un puț personal, din puțul forat, dintr-un râu apropiat sau pot fi aduse cu cisternele, pentru că apa potabilă trece printr-un proces de siguranță, de filtrare”, a mai punctat Barna.

 

Ministrul UDMR Tanczos Barna: „Pe timpul nopții se oprește apa pur și simplu!”

 

În opinia ministrului, românii care doresc să aibă în permanență iarbă verde sunt „iresponsabili”, chiar dacă plătesc pentru apa pe care o consumă.

„Cu siguranță, îmi place și mie iarba verde, cine își construiește o vilă, îi place să aibă iarba verde non stop. Este o iresponsabilitate și de aceea am făcut zilele trecute de mai multe ori apel la un comportament responsabil. La mine, gazonul este uscat, în județul Harghita, este uscat, galben și nu l-am udat cu apă de la robinet, pentru că, dacă vorbesc despre acest lucru, vreau să mă comport la fel”, a afirmat el.

Întrebat dacă se va ajunge la o raționalizare a apei, ministrul a afirmat că situația nu cere intervenția atât de bruscă, nu cere raționalizare, dar „cere în anumite localități restricții”.

„Pe timpul nopții se oprește apa pur și simplu. Se realimentează bazinele de captare, rezervoarele și pe timpul zilei are toată lumea apă potabilă. Acolo unde nu se poate altfel, se va trece la măsuri de restricționare, aceste măsuri sunt decise de autoritatea locală cu furnizorul de apă.

Nu suntem nici pe departe în situația în care la nivelul Guvernului să aplicăm restricții sau raționalizarea apei”, a spus Tanczos Barna.

Între timp, ministrul PSD de la Agricultură, Petre Daea, ignoră toate avertismentele legate de secetă şi raţionalizarea apei şi este în favoarea irigaţiilor. „Cu hrana nu-i de joacă!”, a anunțat Daea.