Criza COVID. Preţurile apartamentelor vor scădea cu cel mult 5%-10%

Andreea Comşa, managing director al agenţiei imobiliare Premier Estate, crede că, deşi piaţa tranzacțiilor cu apartamente va pierde teren, în special componenta veche a acesteia, apartamentele noi nu se vor putea ieftini cu mai mult de 5% poate 10%, pentru că marja de profit a dezvoltatorilor trebuie să se păstreze în limite rezonabile, altfel nu ar mai dezvolta nimeni apartamente. 

RomaniaTV.net
22 apr. 2020, 12:28
Criza COVID. Preţurile apartamentelor vor scădea cu cel mult 5%-10%

Pandemia de coronavirus a produs un dezechilibru pe piaţa imobiliară pentru că, ţinând cont de condițiile actuale, e foarte greu să vinzi apartamente fără să le prezinți potențialilor cumpărători, potrivit economica.net.

„Mai facem lead-uri de pe piață, evident mai puține decât înainte de criza sanitară, de apariția coronavirus. În plus, a trebuit să facem video-uri la apartamentele din proiectele pe care e avem în portofoliu, atâta vreme cât oamenii nu pot veni la vizionări. Scopul e ca după ce această criză va trece, cei interesați să cumpere să vină cu cât mai multe informații deținute deja”, spune Andreea Comșa.

Citeşte şi: Florin Cîţu, noi detalii despre amânarea plăţii ratelor. Ce se întâmplă cu românii care au cărţi de credit sau overdraft

„E evident că vom vinde mai puțin decât de obicei, dar deocamdată e dificil să facem estimări, nu a trecut decât o lună și ceva. Din fericire erau clienți cu antecontractele deja semnate și au semnat în aprilie cu ei. Aici, trebuie spus că în multe cazuri băncile au continuat să dea credite ipotecare, doar cazurile speciale, ale celor concediați sau în șomaj tehnic, situația se cam schimbă”, susține Comșa.

Managing partner-ul Premier Estate crede că în pericol mai mare sunt cei care au contractat credite prin Prima Casă, unii fiind la limta veniturilor, iar o potențială problemă care i-ar lăsa fără salariu ar crea probleme inclusiv pentru stat, care garantează 50% din credit.

Potrivit Andreei Comşa, indiferent de circumstanțe, factorul psihologic e esențial în evoluția vânzărilor de pe piața rezidențială, şi poate acest hop, mai mic totuși decât cele anterioare, va ajuta piața, care pe anumite segmente se afla aproape de o bulă, iar potențialii clienți erau deja depășiți de multe ori de costuri.

Citeşte şi: Ministrul Muncii: „Îmi doresc ca sistemul public să respecte mai mult mediul privat. E cel care va reporni economia”