Criză de alimente pentru refugiaţi. Românii au ajuns la fundul sacului, iar donaţiile au scăzut dramatic. Voluntar Crucea Roşie: „Două săptămâni nu am avut nici măcar un aliment”

S-au împlinit trei luni de la izbucnirea războiului în Ucraina, iar românii au dat dovadă de o solidaritate rar întâlnită. Ni s-a dus vestea peste hotare, iar occidentalii care ne priveau cu suspiciune atunci când ajungeam pe meleagurile lor acum nu prididesc cu laudele. Dar, după trei luni de ajutor susţinut, românii săritori par să fi ajuns la fundul sacului.

24 mai 2022, 15:43

În anumite zone ale ţării, donaţiile au scăzut atingând cote alarmante, deşi cererea este la fel de mare ca la începutul războiului. O situaţie de-a dreptul alarmantă este la Constanţa. Singurii care se mai implică la momentul acesta în ajutorarea refugiaților sunt voluntarii de la Crucea Roșie. Două TIR-uri încărcate cu produse au ajuns la Constanța, însă este nevoie și de alimente proaspete.

Criză de alimente pentru refugiaţi. Donaţiile românilor au scăzut dramatic

Pavilionul Expozițional se confruntă cu o situaţie dramatică. Aproape două săptămâni voluntarii nu au avut ce să le ofere ucrainenilor refugiaţi.

Am avut o perioadă, două săptămâni nu am avut nici măcar un aliment. Adică produsele de igienă, zahăr, făină, ulei. Veneau săracii, cereau, îmi era milă de ei, nu aveam ce să le dau, plecau cu capul în jos. Asta este”, a declarat Viorel Cruceru, voluntar Crucea Roșie, pentru dobrogea.tv

În această situaţie, voluntarii Crucii Roşii nu au avut altă soluţie decât să ceară sprijinul filialelor din alte oraşe. Ajutorul nu sa lăsat aşteptat, astfel că două TIR-uri de la Bucureşti au fost trimise la Constanţa..

La Pavilionul Expoziţional există în acest moment stoc de produse neperisabile, însă mai sunt necesare produse lactate, fructe și legume, mezeluri, dar și produse cosmetice precum șampoane sau geluri de duș.

Citeste si Ultimii refugiaţi din Azovstal au ajuns în siguranţă la Zaporojie: „Nu credeam că vom scăpa în viață”, „Vreau doar să trăiesc și să încep din nou … tot ce am este aici”

Odată cu creşterea temperaturilor, apare, inevitabil, o altă problemă. Nu există nici frigidere, nici lăzi frigorifice, astfel că alimentele proaspete – dacă vor exista – nu vor putea fi depozitate în condiţii optime.

Înainte am avut un frigider pentru că erau cei de la Centrul de Vaccinare, cei de la Primărie a aparținut, deci Consiliul Județean. Acum dacă pe cei de la vaccinuri i-au închis, și-au luat tot. Dulap, frigidere, toate erau ale lor. Pe noi, Crucea Roșie, ne-au lăsat doar cu Pavilionul. Să ne descurcăm cu tot ce avem aici, în perimetrul ăsta”, a mai declarat Viorel Cruceru.

Fluxul de refugiaţi cazaţi în Constanţa, care ajung zilnic la Pavilion pentru a lua de mâncare, jucării, haine și produse de igienă, este de 200-300 persoane. În Constanța sunt în jur de 4.000 de refugiați ucraineni.

Peste 1 milion de refugiaţi au intrat până acum în România

7.709 cetăţeni ucraineni au intrat luni, 23 mai, în România, numărul lor fiind în uşoară scădere faţă de ziua precedentă.

În data de 23.05.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 75.921 de persoane, dintre care 7.709 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 2,4% faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 3.781 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 1,2% faţă de ziua precedentă), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 893 cetăţeni ucraineni (scădere cu 14,2% faţă de ziua precedentă)”, a transmis marţi Poliţia de Frontieră.

De la declanşarea acestei crize (24.02.2022), până la data de 23.05.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 1.010.955 cetăţeni ucraineni.

Citeste si Carmen Iohannis și Jill Biden au lăudat poporul român pentru cum a tratat refugiații ucraineni: „Românii sunt ospitalieri, sunt minunați, adevărați eroi”