Criza din Europa se anunţă tot mai cruntă. Elveţia se pregăteşte să raţionalizeze gazul

Elveția nu are propriile instalații de stocare a gazelor și este complet dependentă de importuri, astfel că guvernul are în vedere măsuri extreme.

30 iun. 2022, 11:44
Criza din Europa se anunţă tot mai cruntă. Elveţia se pregăteşte să raţionalizeze gazul

State solide din Europa, inclusiv Elveţia, încep să resimtă reculul reducerii livrărilor de gaz către Europa. O privire asupra câtorva economii puternice din Europa ne arată că, în iunie 2022, inflația în Germania a scăzut în mod neașteptat la 8,2 la sută, de la 8,7 la sută în luna mai, potrivit indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) al UE, potrivit datelor biroului german de statistică, Destatis. Conform standardelor naționale germane, prețurile de consum ale bunurilor și serviciilor au fost în medie cu 7,6 la sută mai mari în iunie față de anul trecut, în timp ce în luna mai  creşterea era de 7,9%. Analiştii chestionaţi de Reuters se aşteptau ca inflaţia să se accelereze şi mai mult, până la 8,8% în iunie. Reducerea inflației germane este estimată a fi rezultatul reducerilor de taxe pe gaze, dar și a prețurilor la petrol ușor mai mici decât în ​​lunile precedente.

Pe de altă parte însă, Elveţia se pregătește pentru o eventuală penurie de gaze și a întocmit un plan în cazul în care nu este suficient gaz pentru a acoperi nevoile. Dacă apelurile pentru economii, conform planului guvernului de la Berna, consumul de gaz va fi raționalizat.

Citeşte şi Criza dă târcoale, cumpărătorii au început să fie înşelaţi şi în Germania. Preţurile au crescut iar gramajul a scăzut, Protecţia Consumatorilor a intrat pe fir

Într-o prima fază, gospodăriile și serviciile sociale ar primi gaz fără restricții, dar alți consumatori s-ar confrunta cu cantităţi de gaze predeterminate.

Elveția nu are propriile sale instalații de stocare a gazelor și este complet dependentă de importuri . Până la trei sferturi din livrările de gaze provin din Germania, astfel că Elveția ar fi afectată automat în cazul unei penurii de gaze în Germania.

La rândul ei, economia britanică a crescut în primele trei luni ale anului 2022 cu 0,8% față de trimestrul precedent, potrivit statisticilor finale de joi. În plus, sunt disponibile date că scăderea produsului intern brut (PIB) al Rusiei, care s-a accelerat în luna mai, la 4,3% anual, de la 2,8% în luna aprilie.

Citeşte şi Bulgaria a eliminat TVA-ul la pâine şi făină. Măsură anti-criză de ultimă oră luată de guvernul de la Sofia