CRIZA din UCRAINA: 50.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Independenţei

Aproximativ 50.000 de persoane s-au adunat duminică în Piaţa Independenţei din centrul Kievului, unde manifestaţiile continuă de două luni, protestatarii cerând demisia Administraţiei Viktor Ianokovici.

RomaniaTV.net
02 feb. 2014, 13:22
CRIZA din UCRAINA: 50.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Independenţei

Opoziţia proeuropeană a prezentat manifestaţia de duminică drept o „reuniune de informare”. Mitingul a început cu discursurile unor preoţi greco-catolici şi ortodocşi care au făcut apel la dreptate şi la unitate naţională în contextul crizei fără precedent cu care se confruntă Ucraina.

Unul dintre liderii opoziţiei, Vitali Kliciko, a declarat la Munchen că, deocamdată, nu se conturează nicio soluţie la criza din Ucraina, în pofida negocierilor dintre putere şi opoziţie.

Sâmbătă, rivalitarea ruso-occidentală a revenit în prim-plan, în contextul în care Statele Unite, Germania şi Franţa au exprimat susţinere pentru opoziţia ucraineană, în timp ce Rusia a denunţat manifestaţiile „ilegale” din Ucraina. Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma de Stat, Aleksei Pucikov, a acuzat duminică Uniunea Europeană de comportament „colonizator” faţă de Ucraina.

Ucraina se confruntă cu o criză politică fără precedent după ce Administraţia Viktor Ianukovici a refuzat, în noiembrie, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, preferând apropierea de Rusia. Protestele s-a intensificat de aproximativ două săptămâni, în contextul adoptării unor legi care permiteau dispersarea brutală a manifestaţiilor. Legile controversate au fost ulterior abrogate.